Brexit: Europa se trezeste la cruda realitate

  • Advertising4U.ro Platforma de Promovare ONLINE

14.30 update 5  Ole Hansen, Head of Commodity Strategy / Saxo Bank despre evolutia aurului si a titeiului dupa rezultatele votului din Marea Britanie:

„1. AUR
Am vazut variatii extreme inca de azi-noapte. Piata pare sa fi fost total nepregatita pentru acest rezultat al referendumului britanic. Unul dintre… beneficiarii lui a fost aurul. Cand sunt probleme, lumea tinde sa se „refugieze” in aur, in sensul ca devine un plasament bun pentru investitii. Pretul aurului fata de lira sterlina a crescut deja cu 15%, fata de Euro cu 10% si fata de USD cu 5%. Am trecut peste pragul de $1300/uncie, ceea ce inseamna ca incepem sa privim spre 1400 de dolari per uncie. Dupa faza initiala de crestere, vom trece in etapa de consolidare, deci vom avea o zona de suport intre $1300/uncie si $1315/uncie, dar – avand in vedere marjele de profit in scadere pe titluri de stat, Rezerva Federala in stand-by, probabil, si pietele sub presiune – vom continua sa vedem investitiile directionate catre aur, ceea ce l-ar putea duce din nou catre cotatia cea mai ridicata inregistrata in 2014: $1400/uncie
2. PETROL
In ceea ce priveste titeiul, piata fierbe deja, „taiata” cu 6% dintr-un foc. Ce trebuie sa retinem este ca piata abia incepuse sa se reechilibreze in ultimele luni si am vazut o crestere solida. Riscul, acum, este ca si un dolar puternic i-ar putea face rau petrolului, insa o reducere a preturilor ar insemna si o reducere a productiei din partea celor care extrag si rafineaza titei cu costuri mari. Adica o noua reechilibrare.
Nu cred ca piata petrolului e in pericol acum. Zona de suport se va stabiliza la 45$/baril, atat la WTI, cat si la Brent. Cand vom vedea valoarea barilului sub 46$, cumparatorii vor incepe sa actioneze. Cel mai mare risc e doar pe termen scurt: fondurile hedge care detin pozitii long insemnate ar putea pune presiune de vanzare pe piata. Una peste alta, credem ca pretul se va stabiliza in jurul valorii de $45/baril.”

 —————–
 11.00 update 4  John J Hardy, Head of FX Strategy / Saxo Bank:
„Poate cele mai importante 24 de ore din istoria noastra recenta au trecut deja. Apetitul de risc si lira sterlina crescusera inainte de vot, lumea asteptandu-se la un „Bremain”, dar iata ca ne trezim la cruda realitate a unui rasunator Brexit.
Au existat asteptari privind votul de ieri, daca ne uitam la comportamentul alegatorilor din trecut – vezi referendumurile pentru independenta Quebecului si a Scotiei, unde alegatorul marginal a decis pastrarea status quo-ului. Nu a fost cazul acum si asta demonstreaza riscurile ce planeaza asupra voturilor populare legate de viitorul UE si poate chiar asupra alegerilor din SUA. Bancile centrale si politicienii nu au facut altceva decat alimenteze repulsia fata de acest status quo – e concluzia cea mai dura si mai profunda. A, si a fost un vot puternic antiglobalizare.
Va exista un raspuns oficial puternic, iar bancile centrale vor interveni, ceea ce inseamna ca vom avea un risc concentrat pe aceasta zi de tranzactionare, cu o reactie si din partea investitorilor dupa acest eveniment. Banca Angliei ar putea reduce dobanda chiar in timp ce cititi acest comentariu, iar David Cameron si-a anuntat deja demisia. Ce e important acum e sa vedem ce facem pana la sfarsitul zilei si la inceputul saptamanii viitoare si sa ne pastram rezerve de strategie inainte de a judeca in ce mod vom reactiona la evolutia pietei in continuare.
EURGBP

Aceasta pereche valutara va fi zona din care Brexitul va alimenta criza existentiala a UE. Semnele sunt deja evidente in largirea semnificativa a spreadurilor pe titluri periferice. Daca EURGBP va reusi sa rastoarne rezultatele si sa ajunga la 0.7900, reticentii vor suferi o infrangere. Daca euro mentine avantajul, urmatorul nivel de atentie va fi la 0.8375, sau chiar 0.8700.”

targ online de nunti, botezuri si alte evenimente
NuntiBotezuriCumetrii.ro

 —————–

09.45 update 3  Steen Jakobsen, economist sef si CIO Saxo Bank:

„Pana la urma, e o veste buna pentru europeni, chiar daca primele efecte sunt dureroase: procesul de reforma al UE va rabufni, pentru ca Uniunea Europeana, iata, nu-si mai poate ignora alegatorii. Ascultam, azi noapte, postul de radio BBC – „O tara divizata, frica i-a determinat pe pro-europeni sa-si schimbe opinia, un gest urat la adresa Parlamentului, un contract social rupt, odata cu trei partide principale care s-au luptat impotriva Brexitului si au esuat…” Este exact mesajul pe care am vrut in permanenta sa-l scot in evidenta inainte de Brexit. Contractul social a fost reziliat de alegatorii din Marea Britanie si s-ar putea sa mai vedem asta in UE. Cameron a incercat o negociere cu o Europa cu doua paliere, insa acum avem un continent fragmentat, iar un Super Stat este foarte greu de imaginat..
Probabil ca David Cameron ar putea anunta un fel de „calendar al demisiei”, dar e la fel de probabil sa ramana in Downing Street, invocand articolul 50 si incepand negocierile cu UE. Articolul 50 de care vorbesc acorda o perioada de 2 ani pentru o „resetare” a regulilor relatiei cu UE.

Votul pro-Brexit da aripi miscarilor anti-sistem din Spania (cu alegeri saptamana viitoare) si Franta (cu alegeri in 2017). Un alt lucru important: votul confirma faptul ca Donald Trump are o sansa la alegeri…”

 —————–

09.30 update 2 Peter Garnry, Head of Equity Strategy / Saxo Bank

„Brexitul e aici, iar implicatiile lui pe termen lung si scurt sunt dramatice. Iata la ce ar trebui sa ne asteptam azi pe pietele de actiuni.
STOXX 50 – scade spre 9-11%, in functie de impactul la deschidere din banci (Banco Santander, BBVA, UniCredit, Deutsche Bank…). Ne asteptam ca financiarele, ciclicele si industrialele sa „conduca” clasamentul pierderilor la deschidere. Atasat, graficul Bloomberg live pe pietele cheie.

Evident ca s-a instalat panica, dar sa luam in considerare teoria Saxo Bank: politicienii vor construi acum un raspuns politic, sau mai degraba un mecanism prin care sa raspunda la reactia pietelor globale. Totul va fi de vanzare, deci strategia este sa gasesti acele actiuni care se vor reintoarce pe plus.

 —————–

09.00 Steen Jakobsen, economist sef si CIO Saxo Bank:

„Totul depinde acum de reactia politicienilor. Din partea Bancii Angliei, sa ne asteptam azi la o reducere a dobanzii cu 50 de puncte de baza. Banca Centrala Europeana va furniza si ea, probabil, lichiditati, cu ajutorul Bancii Japoniei si al Rezervei Federale a SUA. Sa ne asteptam si la o reuniune de urgenta a Bancii Angliei – in jur de ora 11:00, ora Bucurestiului – cand se deschid pietele cash de actiuni. GBP a intrat deja in zona critica pe termen lung”.

Nunta/Botez/Petrecere..? Hai la Targ!

2016-06-24T14:33:00+03:0024 iunie 2016|Categories: Stiri de BUSINESS|Tags: , , , , |