Brexitul, economia britanica si lira sterlina – Analiza Saxo Bank

Poate că votul Brexit nu este atât de important când te uiți la economia Marii Britanii și încerci să privești în viitor, ceea ce iese în evidență este faptul că Marea Britanie a înregistrat un deficit dublu în ultimele decenii. A înregistrat un deficit de cont curent și unul bugetar, iar asta înseamnă că lira sterlină este per total mai slabă cu aproape 1% pe an în medie.

Deci, dacă chiar vreți să vă poziționați pro sau contra Brexit, trebuie să o faceți față de economia generală și tendințele acesteia. Iar acest lucru înseamnă că există o economie care este supra-dependentă de sectorul bancar și cel imobiliar; două sectoare care sunt neproductive și, după părerea mea, două sectoare care au un orizont foarte îngust în ceea ce privește locurile de muncă.

Asta înseamnă că, pe măsură ce ne apropiem de votul Brexit, poate nu ne mai uităm la Brexit în sine, ci la motivul fundamental pentru care ar trebui să mergeți pe o poziție short cu lira sterlină în următorii 2-3 ani pentru că, în opinia mea, Brexit-ul rămâne ceva abstract, o diversiune de la problema reală care este aceea că economia Marii Britanii nu are nicio capacitate de a se reînnoi. În schimb, a început să se bazeze foarte mult pe străinii care cumpără și susțin activele în Marea Britanie.

Din perspectiva noastră, nu știm cum să numim Brexit-ul… Nu credem, de fapt, nici că există un scenariu îngrozitor, dar credem că lira sterlină va fi, în principiu, sub o mare presiune până la Brexit și după, în următorii 2-3 ani, câtă vreme problema economică rămâne nerezolvată.

Analiza de Steen Jakobsen, economist șef și CIO Saxo Bank

 

Despre Saxo Bank

 Grupul Saxo Bank (Saxo) este un specialist în investiții și tranzacționare online multi-asset ce oferă un set complet de tehnologii, instrumente și strategii de tranzacționare  și investiții.

Bancă licențiată și reglementată complet, Saxo permite clienților privați și instituționali să tranzacționeze cu ușurință asset-uri multiple cu ajutorul unui cont unic, de pe mai multe terminale, în mod continuu.

Platformele tehnologice de tranzacționare premiate ale Saxo sunt disponibile în peste 20 de limbi și constituie baza tehnologică a peste 100 de instituții financiare din toată lumea.

Saxo oferă, de asemenea, servicii bancare tradiționale prin intermediul Saxo Privatbank în anumite piețe.

Fondat în 1992, având sediul central la Copenhaga, Saxo are 1500 de angajații în 25 de birouri de pe cinci continente.

Comenteaza