UniCredit Țiriac Bank inaugurează o nouă serie de expoziții găzduite în sediul central prin care își propune să promoveze artiști de origine română activi în anii ‘70 pe plan internațional.

UniCredit Țiriac Bank a dezvoltat Bulevardul Expoziției 1F Project Space ca pe un spațiu propriu dedicat proiectelor de artă contemporană, situat în lobby-ul sediului central și adresat echipei și clienților băncii, dar și publicului larg.

Prima expoziție, deschisă în intervalul 22 octombrie 2014 – 31 martie 2015, este dedicată lui Vincențiu Grigorescu, reprezentant al artei abstracte.

“Prin această nouă serie de expoziții, ne propunem să recuperăm artiști români cu renume internațional, dar cvasi-necunoscuți autohton, ca strategie de rescriere a istoriei culturale. Demersul este mai degrabă un stimulent, o provocare lansată publicului de artă contemporană dornic să-și cunoască reprezentanții apreciați în afara țării mai mult decât în interiorul ei. Continuăm astfel tradiția grupului UniCredit, prin care înțelegem să ne implicăm activ în multiplele aspecte ale vieții comunităților în care ne desfășurăm activitatea, în cazul de față în viața comunitatii de artă contemporană românească”, a declarat Anca Nuță, director Identitate & Comunicare, UniCredit Țiriac Bank.

Inițiativa este o încercare de re-scriere a numelui artistului în conștiința culturală autohtonă, Vincențiu Grigorescu fiind aproape necunoscut publicului larg român. În cadrul expoziției, tânăra artistă Nona Inescu propune elemente grafice proprii, în dialog direct cu lucrările prezentate.

”Expoziția Vincențiu Grigorescu abordează creația artistului pe diferite paliere referențiale, căutând în același timp să transpună esența demersului său formal. De exemplu, traseul istoric și geografic al artistului este ilustrat pe unul dintre pereții expoziționali printr-o bibliografie care și-a depășit funcția tradițională devenind o “hartă” ce ajută privitorii să îl plasese pe Vincențiu Grigorescu într-un context internațional. Intervenția subtilă a Nonei Inescu are rolul de a ilustra modul în care un artist contemporan și, prin extrapolare privitorul contemporan, poate relaționa cu arta lui Vincențiu Grigorescu”, a explicat Adriana Trancă, curator.

Vincențiu Grigorescu și-a început cariera ca grafician de afișe, postere și timbre. Artistul a fost martor al unor momente importante din istoria secolului trecut – al Doilea Război Mondial, instaurarea regimului comunist al lui Gheorghe Gheorghiu-Dej și dezvoltarea aceluiași regim de către Nicolae Ceaușescu. Recunoașterea lucrărilor sale de pictură a venit devreme, iar Vincențiu Grigorescu a participat la expoziții colective la Haga în 1968, la Torino în 1969 și în Cuba. În 1972, artistul a renunțat la viața sa în România și a cerut azil politic în Italia. Stabilit în Milano și ulterior la Castelnuovo Magra, a continuat ceea ce începuse: imersiunea în arta abstractă. Cu un interes vădit pentru spațialism, arte povera și constructivism, s-a integrat în grupul renumiților avangardiști italieni activi în a doua jumătate a secolului al XX-lea. Lucio Fontana, Alberto Burri, Enrico Castellani, Piero Manzoni au scris istoria artei.

Lucrările sale fac parte din colecțiile Muzeului Național de Artă al României, Galleria d’Arte Moderna Torino, F. von Thyssen, F. Wojda, F. Shakespeare, E. G. Robinson, W. Rogers, M. Pierborg, S. Brody, L. Pomini.

Expoziția, deschisă publicului larg de luni până vineri, în intervalul orar 10:00-20:00, a fost realizată cu sprijinul 418 Contemporary Art Gallery din București.

Noua succesiune de manifestări vine să continue tradiția UniCredit Țiriac Bank, care în intervalul septembrie 2012 – septembrie 2014 a adus în fața publicului român mai multe lucrări din vasta colecție a grupului UniCredit, aparținând unor de artiști internaționali contemporani renumiți, precum Georg Baselitz, Matthias Bitzer sau Giuseppe Penone.

Astfel, lobby-ul băncii din Bulevardul Expoziției 1F, București, a găzduit, pe rând, expozițiile-concept Into the room will come an eagle (martie – septembrie 2014), Frost Flowers (septembrie 2013 – februarie 2014), Flight Tracking (martie – august  2013) și Spatial Poetry (septembrie 2012 – februarie 2013).

Despre UniCredit Țiriac Bank

UniCredit Țiriac Bank este parte a UniCredit, unul dintre cele mai mari grupuri financiare europene, ale cărui activități de susținere cultural-artistică pun un accent deosebit pe zona artelor vizuale, acoperind totodată domeniul muzical și al literaturii. Componenta cultural-artistică a strategiei de etică și responsabilitate a băncii s-a concretizat în implicarea în proiecte pe termen lung, precum  Festivalul Internațional George Enescu sau Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu.