Bursa de Valori Bucuresti (BVB): Raport Lunar de Piata Reglementata Iulie 2016

Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a avut in iulie o evolutie similara cu pietele din regiune si a continuat trendul crescator din iunie, cand a trecut rapid peste impactul pe care votul din Marea Britanie pentru iesirea din Uniunea Europeana l-a avut asupra pietelor financiare europene. BET Total Return (BET-TR) a fost pe crestere in luna iulie, cu un avans de 7,76%. Indicele BET-TR reflecta evolutia celor mai lichide zece actiuni listate la BVB, cuprinse in indicele BET, precum si dividendele distribuite actionarilor de aceste companii. Principalul indice al BVB – BET – a crescut cu 3,89%.

Tara

Evolutie indice principal

Iulie 2016 (%)

Bulgaria

+0,82

Ungaria

+4,93

Croatia

+5,41

Romania

+3,89

Cehia

+6,95

Polonia

+0,87

Austria

+6,14

Rulajul cu actiuni in luna iulie a fost de 408,4 milioane lei (91,1 milioane euro), in scadere cu peste 40% fata de iunie, cand s-au tranzactionat actiuni de 719,1 milioane lei (158,9 milioane euro). In primele sapte luni ale anului, valoarea totala a tranzactiilor cu actiuni a fost de 4.651,5 milioane lei, in scadere cu 5,6% fata de aceeasi perioada din 2015.

Valoarea medie zilnica de tranzactionare cu actiuni a fost in iulie de 19,4 milioane lei (4,3 milioane euro), fata de 34,2 milioane lei (7,5 milioane euro) in iunie. De la inceputul anului, valoarea medie zilnica de tranzactionare cu actiuni la Bursa de Valori Bucuresti a fost de 31,4 milioane lei (6,9 milioane euro), cu 6,1% mai mica decat in acelasi interval a anului trecut.

In iulie 2016, investitorii au tranzactionat in total actiuni, unitati de fond, obligatiuni si produse structurate de peste 446 milioane lei (99,4 milioane de euro).

Capitalizarea bursiera a tuturor companiilor listate la Bursa de Valori Bucuresti a fost de 131,7 miliarde lei (29,5 miliarde euro) in iulie 2016. Din aceasta suma, capitalizarea bursiera a companiilor romanesti a fost de 71,4 miliarde lei (16 miliarde euro), in crestere fata de luna precedenta.

In iulie 2016, cele mai tranzactionate cinci actiuni au fost: Banca Transilvania (TLV), Fondul Proprietatea (FP), Romgaz (SNG), Electrica (EL) si BRD – Groupe Societe Generale (BRD), cu o valoare totala de aproape 300 milioane lei.

Stiri de piata

Compania romaneasca specializata pe domeniul eLearning Ascendia (ASC) a intrat la tranzactionare in data de 7 iulie 2016 pe piata AeRO. Ascendia creeaza produse educationale digitale si dezvolta software educational personalizat, fiind unul dintre cei mai creativi jucatori pe piata de aplicatii educationale (eLearning) din Romania. Ca parte a procesului de listare pe piata de capital, Ascendia a adus in actionariatul companiei fondul roman de investitii Certinvest Dinamic, care a preluat 10% din actiunile acesteia, oferind premisele si suportul pentru dezvoltarea viitoare a companiei. Consultantul Autorizat care a derulat procedura de admitere la tranzactionare a actiunilor Ascendia a fost SSIF Intercapital Invest.

Pe 14 iulie Bursa de Valori Bucuresti a organizat un atelier de lucru pentru a discuta noul cadru legislativ si modul de operare in cazul vanzarilor in lipsa si a imprumutului de actiuni. Discutia cu Participantii la piata s-a bazat pe aspectele practice si a inclus prezentari sustinute de reprezentantii Bursei de Valori Bucuresti, Depozitarului Central si a unei societati de brokeraj. Bursa de Valori Bucuresti a facut un nou pas spre imbunatatirea calitatii pietei de capital. Noul cadru de reglementare pentru operatiunile de imprumut a actiunilor si efectuarea vanzarilor in lipsa, aprobat de catre ASF, deschide calea ca Participantii la piata sa foloseasca in piata reala acest mecanism intr-un nou cadru mai flexibil.

Compania Bittnet Systems (BNET) a derulat in perioada 4-15 iulie o oferta de plasament privat prin care a vandut 4.186 de obligatiuni cu o valoare nominala de 1.000 de lei, cu maturitate de trei ani si dobanda anuala de 9%, platibila trimestrial. Bittnet Systems a obtinut subscrieri de 4,18 milioane de lei (peste 930.000 euro) de la 40 de investitori, dintre care 4 persoane juridice si 36 de investitori privati. Consultantul Autorizat care a derulata intermediat plasamentul a fost BRK Financial Group. Bittnet Systems (BNET) este listata pe piata AeRO din 2015.

Pe 19 iulie, Bursa de Valori Bucuresti (BVB) si SIBEX au desemnat Deloitte Consultanta SRL in calitate de consultant care va realiza evaluarea societatilor implicate in posibila fuziune dintre BVB si SIBEX. Deloitte va realiza un raport de evaluare care va prezenta opinia asupra valorii BVB si SIBEX, impreuna cu subsidiarele lor, precum si rata de schimb a actiunilor in cazul fuziunii bazate pe valorile societatilor. Deloitte va folosi metodologiile de evaluare potrivite bunurilor si intereselor evaluate, luand in considerare mai multi factori, precum si statutul societatilor de operatori de piata.

Pe 27 iulie a avut loc lansarea Clubului de Investitori din Brasov – Investors Club Brasov. La eveniment au participat peste 30 de persoane interesate de piata de capital. Clubul isi propune sa promoveze piata de capital din Romania prin informare, educare si prin crearea unei mai bune intelegeri asupra fenomenelor care guverneaza bursa. Totodata, investitorii actuali vor putea intra in legatura cu cei care sunt interesati sa afle mai multe despre domeniul investitiilor la bursa.

In perioada 11-29 iulie, Ministerul Finantelor Publice a marcat Centenarul Unirii printr-o emisiune speciala de titluri de stat, intitulata „Fidelis Centenar”, care va avea scadenta in anul 2018, la 100 de ani de la Marea Unire. Desi oferta initiala a fost de 100 milioane de lei, oferta a fost supra subscrisa de 7 ori. In total, investitorii au cumparat titluri de stat in valoare de 735,2 milioane de lei, cu o valoare nominala de 100 de lei fiecare. Dobanda oferita este de 2,15% pe an, iar titlurile se vor tranzactiona din 5 august la Bursa de Valori Bucuresti.

______________________
Bursa de Valori Bucuresti administreaza piete de actiuni, obligatiuni si alte instrumente financiare, prin platforme reglementate sau sisteme alternative, si furnizeaza o gama variata de servicii participantilor la pietele financiare. Bursa de Valori Bucuresti este o companie listata pe propria piata din 2010. Pentru informatii suplimentare vizitati www.bvb.ro.

Comenteaza