Bursa de Valori Bucuresti – Comunicat de Presa

Acasa/COMUNICATE DE PRESA/business / banci / asigurari / finante/Bursa de Valori Bucuresti – Comunicat de Presa
  • aaa_Advertising4U.ro-Platforma _de_Promovare_ONLINE

In data de 5 iunie, Bursa de Valori Bucuresti (BVB) impreuna cu World Pensions Council au organizat prima editie a “Central & Eastern European Pension Investment Forum” la Bucuresti. Evenimentul va fi organizat anual, iar la editia din acest an a gazduit institutii de pensii, institutii de tipul “reserve funds”, banci centrale, asiguratori si administratori de fonduri din Romania, Austria, Europa Centrala, tarile baltice, din Balcani si Europa de Est. Peste 120 de reprezentanti ai investitorilor institutionali din regiune si jurnalisti au fost prezenti la acest eveniment.

Participantii au discutat despre subiecte importante care vor modela industria pensiilor in aceasta regiune, precum cele mai recente evolutii in privinta alocarii activelor si schimbarile la nivelul reglementarii, despre investitii in actiuni si obligatiuni, precum si despre managementul riscului.

In cadrul dezbaterilor, Lucian Anghel, presedintele Consiliului de Administratie al Bursei de Valori Bucuresti si directorul general al BCR Pensii, a prezentat atuurile pe care Romania le are si care trebuie promovate in fata investitorilor, fondurilor de pensii si administratorilor de fonduri din strainatate, atuuri printre care se regasesc cresterea economica sustenabila, inflatia scazuta, o piata de capital in crestere rapida, companii listate atractive pentru investitori, precum si randamente semnificative ale dividendelor distribuite actionarilor de catre companii listate.

Pentru o imagine cat mai cuprinzatoare a mediului economic din Romania in ochii administratorilor de fonduri straini, progresele inregistrate de Romania in ultimii ani si o serie de pasi care ar trebui facuti in viitor pentru a avea o economie performanta au fost prezentati de Valentin Lazea, economistul sef al Bancii Nationale a Romaniei.

Directorul general al BVB, Ludwik Sobolewski, a aratat ca una dintre cele mai importante preocupari ale BVB este imbunatatirea conditiilor pentru fondurile de pensii si pentru fondurile de investitii, atat din Romania, cat si din strainatate.

„Sectorul fondurilor de pensii este liberalist in tarile care au ales sa dezvolte acest sector. Una dintre realizarile din ultima perioada a fost sa aratam ca exista o stransa legatura intre calitatea activelor si reglementari. Avem nevoie de o piata reglementata intr-un mod optim, de standarde bune si motivante, precum si de un pool de active”, a adaugat Ludwik Sobolewski.

Cu o industrie locala a fondurilor de pensii in crestere de la 1,6 miliarde euro in 2011 la 4,5 miliarde euro in 2014, se poate spune cu siguranta ca cresterea activelor fondurilor de pensii din Romania a contribuit la dezvoltarea bursei si a influentat structura acesteia.

„Un principiu care ar trebui respectat de tarile care incearca acum sa construiasca un capitalism modern, asa cum este Romania, este sa faca orice este necesar pentru a evita exportul de capital. In tari ca Romania, o conditie pentru a se dezvolta este sa importe, nu sa exporte capital”, a mentionat Ludwik Sobolewski.

Totodata, directorul general al BVB a subliniat ca Romania trebuie sa continue procesul de privatizare al economiei, iar pentru a atrage investitori este nevoie de relaxarea conditiilor pentru mediul de afaceri.

Europa Centrala si de Est a devenit una dintre cele mai dinamice regiuni pentru fondurile de pensii din Emisfera Nordica, cu un ritm rapid de crestere a sistemelor de pensii publice si private. Evolutia sistemelor de pensii din regiune se desfasoara intr-un context marcat de speranta de viata mai mare, imbatranirea populatiei, provocari pe pietele financiare si evolutia macroeconomica si a reglementarilor la nivel national si la nivelul UE.

Evenimentul a fost organizat cu suportul asociatiilor si fondurilor de pensii din Europa Centrala si de Est

Go to Top