Bursa de Valori Bucuresti (BVB) devine administrator de indici de referinta, urmare a  inregistrarii in aceasta calitate de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF), conform noilor reglementari la nivel european – Benchmarks Regulation (BMR). Aceasta noua licenta este o reflectare a standardelor ridicate, a calitatii si integritatii aplicate de BVB in elaborarea si calcularea indicilor de referinta.

„Licenta acordata de ASF Bursei de Valori Bucuresti in calitate de administrator de indici de referinta pentru piata de capital din Romania este o recunoastere a BVB ca centru de competenta pentru acesti indici, in conditiile in care indicii nostri respecta deja standardele europene de reglementare. Este rezultatul unei guvernante solide preexistente si a muncii tuturor membrilor Comisiei Indicilor BVB, specialisti cu un puternic background investitional. Totodata, aceasta recunoastere este si un angajament al BVB de a continua sa aplice standarde inalte in administrarea indicilor, astfel incat sa oferim utilizatorilor indici de calitate, fiabili si, mai ales, care sa fie active investibile”, a declarat Adrian Tanase, Directorul General al Bursei de Valori Bucuresti.

„Regulamentul european de referinta este cea mai importanta referinta legislativa pentru industria indicilor si reprezinta un standard global de excelenta in furnizarea acestor servicii. Indicii de referinta sunt o componenta vitala a ecosistemului investitional, intrucat sunt un reper in evaluarea independenta a performantelor administratorilor de investitii. Totodata, indicii stau la baza crearii de produse investitionale tranzactionabile care ofera acces investitorilor la o gama larga si diversificata de oportunitati si strategii de investitii”, a spus Radu Hanga, Presedintele Consiliului de Administratie al BVB.

BMR introduce un set de reguli aplicabile administratorilor de indici de referinta cu scopul de a asigura exactitatea si integritatea indicilor utilizati in Uniunea Europeana. Astfel, cerintele BMR asigura optimizarea si calitatea inalta a proceselor de gestionare a indicilor, supravegherea metodei de calcul, precum si transparenta si accesibilitatea datelor pentru utilizatori.

Bursa de Valori Bucuresti calculeaza si administreaza opt indici bursieri, dintre care BET este cel mai reprezentantiv si reflecta evolutia celor mai lichide 17 actiuni listate pe Piata Reglementata. BVB calculeaza si doua variante Total Return ale indicilor BET si BET-XT, acesti indici Total Return incluzand si dividendele distribuite de companiile componente ale indicilor. Mai multe informatii despre indicii BVB sunt disponibile pe website-ul BVB, la acest LINK http://bvb.ro/FinancialInstruments/Indices/Overview .