Bursa de Valori Bucuresti (BVB), cea mai importanta institutie a pietei locale de capital, lanseaza, in premiera, o initiativa prin care romanii vor putea sa sustina instituirea Zilei Nationale a Investitiilor prin semnarea unei petitii online prin intermediul www.primainvestitie.ro, parte a celui mai ambitios proiect national demarat de o bursa europeana pentru cresterea gradului de educatie financiara. Petitia online va sustine ulterior o initiativa legislativa, prin care ne dorim ca ziua de 15 mai sa fie Ziua Nationala a Investitiilor.

„BVB sustine necesitatea unei viziuni nationale asupra unui aspect cu impact major in viata fiecarui cetatean. Nu banii putini sunt problema Romaniei, ci directia si masura in care fiecare dintre noi alegem sa-i alocam. Romania are nevoie de o Zi Nationala a Investitiilor care poate sa schimbe in bine nu doar mentalitatile, ci si destinele a milioane de romani,” a spus Ludwik Sobolewski, CEO al Bursei de Valori Bucuresti.

Romania se afla pe ultimul loc in Uniunea Europeana in ceea ce priveste educatia financiara: doar 22% din populatie are cunostinte financiare minime, conform unui studiu realizat in 2015 de Standard & Poor’s asupra educatiei financiare globale.

„Asa cum avem Prima Casa sau Prima Masina, tot asa avem nevoie si de Prima Investitie. Avem nevoie de o Zi a Investitiilor,” spune Lucian Anghel, presedintele BVB, care explica si efectele unei astfel de initiative. „Daca ne am fi diversificat modul in care ne pastram banii agonisiti cu truda si am fi investit spre exemplu 100 de euro in principalele actiuni listate la BVB la inceputul anului 2012 acum am fi avut 200 de euro, adica ne-am fi dublat investitia in 5 ani. In fiecare an din ultimii cinci randamentul total al indicelui principal al pietei de actiuni a fost pe plus, in timp ce in echivalent euro cresterea totala a fost de 97% pana la finele anului 2016, aproape o dublare, in acelasi interval,” a declarat presedintele BVB.

Sub umbrela Zilei Nationale a Investitiilor, Bursa de Valori Bucuresti va organiza in perioada 14-15 mai o serie de evenimente publice menite sa incurajeze investitiile romanilor si sa contribuie la cresterea nivelului de educatie financiara. Printre evenimentele care urmeaza sa fie organizate se numara Banii Tai Expo, eveniment ajuns anul acest la a treia editie care va fi organizat dupa un nou format de targ financiar, in cadrul unui centru comercial. Targul va include seminarii de educatie financiara si ateliere dedicate copiilor si adolescentilor. Targul va fi completat de seminarii Fluent in Finante in Bucuresti, Cluj si Iasi, lansari de carte si expozitii.

BVB lanseaza un apel public de inscriere a proiectelor inovatoare in domeniul educatiei financiare realizate in special de fundatii, asociatii sau persoane fizice. Odata acceptate, initiativele vor fi incluse in programul dedicat Zilei Nationale a Investitiilor si vor primi sprijinul Bursei de Valori Bucuresti si al partenerilor pentru cresterea gradului de educatie financiara.

„Ii invitam sa ne fie alaturi pe toti cei care doresc sa sustina aceasta initiativa fie ca sunt reprezentanti ai mediului politic, institutii publice, autoritati, companii, persoane fizice, ONG-uri, voluntari, universitati si pe toti cei care considera ca pot face din Ziua Nationala a Investitiilor un proiect asumat national, cu implicatii pozitive majore pentru societate,” a completat Ludwik Sobolewski.

Ziua Nationala a Investitiilor este o initiativa a Bursei de Valori Bucuresti, careia i s-au alaturat, inca din prima etapa, partenerii: Grupul Financiar Banca Transilvania, Depozitarul Central, NN, OTP Asset Management Romania, Raiffeisen Bank si Tradeville. Parteneri institutionali: Fundatia Dreptul la Educatie, Biblioteca Metropolitana Bucuresti. Parteneri media: Radio Romania Actualitati, Agerpres, Finzoom, Elite Business Women. Pentru ca este un demers national si de lunga durata, lista partenerilor ramane deschisa si va fi actualizata pe masura primirii confirmarilor pe www.primainvestitie.ro.

Bursa de Valori Bucuresti desfasoara cel mai avansat si complex program din randul pietelor de capital europeane pentru cresterea nivelului educatiei financiare. Dedicate cu precadere investitorilor existenti sau potentiali, dar si antreprenorilor, activitatile BVB au scopul de a contribui in mod semnificativ la dezvoltarea culturii financiare din Romania. Printre programele derulate pana in prezent de BVB se numara proiecte dedicate investitorilor individuali interesati de piata de capital, cum ar fi seminariile „Fluent in Finante”, „Platforma Universala – Fluent in Finante”, „Condus de randament”, „Forumul Investitorilor Individuali”, dar si proiecte dedicate segmentului antreprenorial precum „Bucharest Entrepreneurship Forum” sau „Made in Romania”. Partea tehnica s-a numarat de asemenea printre prioritatile BVB, care a dezvoltat platforma de tranzactionare Arena XT, folosita in prezent de 13 intermediari, si care poate fi utilizata atat pentru tranzactii cu un cont demo, cat si pentru tranzactii reale.

Advertising4U.ro Platforma de Promovare ONLINE Comunicate de Presa