window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-127554769-2');

BVB a prezentat investitorilor institutionali din Londra cele mai recente progrese inregistrare de piata de capital din Romania

  • aaa_Advertising4U.ro-Platforma _de_Promovare_ONLINE

Progresele recente ale pieței de capital din România și ritmul reformelor necesare pentru promovarea pieței locale la statutul de piață emergentă în indici precum FTSE, S&P Dow Jones și Morgan Stanley Capital International (MSCI) au fost prezentate investitorilor instituționali din Londra, în cadrul unei
conferințe organizate de Bursa de Valori București (BVB) în cooperare cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și Bloomberg.

Conferința este parte a seriei de evenimente Piața de capital din România – în ascensiune spre statutul de piață emergentă, pe care BVB le organizează trimestrial, și a fost organizat la sediul BERD, vineri, 6 februarie 2015.

Aceasta a fost a doua conferință BVB la Londra, după cea organizată în luna octombrie a anului trecut, pentru promovarea pieței de capital din România în rândul investitorilor instituționali din acest centru financiar. Prin aceste evenimente, BVB vrea să îi pună în temă pe investitorii instituționali despre progresele recente înregistrate de piața de capital din România și despre obiectivul său strategic de a fi promovată de la statutul de piață de frontieră la cel de piață emergentă.

Evenimentul a fost deschis de către Jean-Marc Peterschmitt (Managing Director CSEE, BERD) și de Ludwik Sobolewski (Director general, BVB).

„România este un tigru în creștere al Europei Centrale și de Est. Scopul nostru este să ne adresăm investitorilor internaționali dispuși să îşi crească prezența pe piața noastră și să discutăm cu ei cum poate deveni România un membru deplin al familiei piețelor emergente. De asemenea, ne dorim să aflăm de la investitori despre provocările pe care le întâmpină. Acesta este un dialog important”, a afirmat Ludwik Sobolewski.

Ulterior, Mirela Ciuvăț (Director al Direcției de reglementare din cadrul Autorității de Supraveghere Financiară) a prezentat audienței progresele reformei pieței de capital din România înregistrate în ultimele trei luni, Gian Piero Cigna (Senior Counsel – Corporate Governance BERD) a vorbit despre proiectul comun al BVB și BERD de guvernanță corporativă și impactul pozitiv asupra climatului investițional din România. Pawel Sliwinski (Președinte executiv al Inc, Polonia, unul dintre Consultanții Autorizați pentru piața AeRO) a discutat despre nevoia finanțării IMM-urilor prin piața de capital și importanța pieței AeRO, precum și despre aducerea modelelor de succes poloneze în România.

Participanților le-au fost prezentate apoi companiile Electrica (EL) și Romgaz (SNG) și poveștile lor de succes, de către Alexandra Borislavschi (Director Direcția Guvernanță și Finanțe Corporative, Electrica) și Manuela Ogrinja (sef serviciu – Serviciul Relații cu Investitorii, Romgaz).

Mihaela Demetriuc (Ministerul Finanțelor Publice) a vorbit despre emisiunea de obligațiuni municipale pe care Primăria București o pregătește, iar James Stewart Jr. (Vicepreședinte , Trezorerie și Piețe de Capital, Raiffeisen Bank) a prezentat activitatea Coaliției pentru Dezvoltarea României și implicarea acesteia în procesul de reformă a pieței de capital, precum și implicarea Raiffeisen Bank în piața de capital locală, atât prin faptul că banca a făcut parte din consorțiile care au intermediat listări ale unor importante companii de stat, cât şi prin lansarea a două emisiuni de obligațiuni corporative.

Lyle Schwartz (Managing Director, Goldman Sachs) a afirmat că merită lăudat efortul comun al BVB, ASF, BERD și al Guvernului în dezvoltarea pieței locale de capital și atragerea investitorilor străini în România, iar Mihai Ionescu (Director, Deutsche Bank România) a vorbit despre interesul crescut din ultima perioadă al investitorilor față de România și companiile listate la BVB, precum și despre nevoia de noi emitenți la BVB.

În prezentarea sa, Lucian Anghel (Președinte CA, Bursa de Valori București) a prezentat motivele pentru care investitorii ar investi la BVB și perspectivele macroeconomice de creștere.

În audiență au participat peste 140 de persoane, reprezentând aproximativ 90 de investitori instituționali (manageri de fonduri, bănci de investiții și reprezentanți ai pieței financiare londoneze).

Pentru atingerea obiectivului strategic de promovare a pieței de capital din România la statutul de piață emergentă, autoritățile împreună cu un grup de lucru condus de Bursa de Valori București s-au angajat pe un drum ambițios, și, de mai bine de un an, implementează un program comprehensiv pentru îmbunătățirea modului în care funcționează piața locală de capital, îmbunătățirea lichidității și creșterea accesibilității produselor de pe piața de capital. Acesta include și măsuri de eficientizare a proceselor de reglementare și creștere a eficienței în mediile pre-tranzacționare, tranzacționare și post-tranzacționare, astfel încât investitorii internaționali să se simtă ca acasă atunci când investesc pe piața de capital din România.

BERD, cel mai mare investitor instituțional din România, susține programul prin investiții, asistență tehnică și sprijin pentru reforme. În calitate de acționar al Bursei de Valori București, BERD se implică pentru ca BVB să fie bursa preferată atât pentru emitenții români, cât și pentru investitorii cu apetit pentru acțiunile acestora și alte instrumente financiare. BERD propune, de asemenea, reforme prin reprezentantul său recent ales în Consiliul de Administrație al Depozitarului Central, instituția care asigură compensarea și decontarea tranzacțiilor executate la Bursa de Valori București și ține evidența registrelor emitenților.

Seria de evenimente Piața de capital din România – în ascensiune spre statutul de piață emergentă este o invitație pentru participanții la piețele globale ca aceștia să își exprime opiniile în ceea ce privește progresele înregistrate de piața de capital din România. Astfel de evenimente vor fi organizate trimestrial și vor oferi investitorilor oportunitatea de a fi puși la curent cu cele mai recente progrese realizate de BVB, dar și să interacționeze cu factorii de decizie din piața de capital din România. În acest mod, BVB și participanții la piața de capital din România stabilesc o punte între România, ca scenă a numeroase inițiative de sprijinire a dezvoltării pieței, și centrul financiar de clasă mondială care este Londra. Următorul eveniment va avea loc în luna mai.

______________________
Bursa de Valori București administrează piețe de acțiuni, obligațiuni și alte instrumente financiare, prin platforme reglementate sau sisteme alternative, și furnizează o gamă variată de servicii participanților la piețele financiare. Bursa de Valori București este o companie listată pe propria piață din 2010. Pentru informații suplimentare vizitați www.bvb.ro.

Dezactiveaza titlul coloanei Mega Menu

Go to Top