window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-127554769-2');

Fundatia Calea Victoriei va invita sambata, 2 februarie, de la 11:00, la cea de-a cincea conferinta din seria evenimentelor-dialog denumite sugestiv: “Divanul de la Hanul lui Manuc Bei“, gazda noastra fiind istoricul Georgeta Filitti.

Invitatul de aceasta data este istoricul Adrian-Silvan Ionescu, doctor in stiinte istorice – specialitatea istorie moderna universala. Cei doi profesori ne vor dezvalui marturiile inedite si impresiile memorabile, pe care le datoram unor Calatori straini in Tarile Romane.

Calatorii straini sint o sursa pretioasa de reconstituire a imaginii societatii romanesti din sec al XIX-lea. Obiceiuri, portrete, viata cotidiana, petreceri, idile, moda, bucatarie, occidentalizare rapida – iata elementele ce recompun profilul unei tari in plina modernizare.

Georgeta Filitti este doctor in istorie, specialist in istoria moderna si contemporana a Romaniei, autor si editor a numeroase carti si articole despre istoria orasului Bucuresti si despre diverse personalitati din istoria romanilor. Printre lucrarile sale mentionam editarea lucrarii “Operele lui M. Kogalniceanu” (Oratorie, 9 vol., 1864-1891), Editura Academiei, pentru care primeste premiul Academiei (1983); Peste 400 articole in reviste de specialitate din tara si strainatate, in volume omagiale, enciclopedii, culegeri tematice.

Adrian-Silvan Ionescu, directorul Institutului de Istoria Artei, este cercetator stiintific gradul I. A absolvit in anul 1975 Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu”, Sectia Istoria si Teoria Artei, iar in 1997 obtine titlul de doctor in stiinte istorice – specialitatea istorie moderna universala. A lucrat ca muzeograf, consilier cultural, cercetator stiintific. Din anul 1986 a inceput sa-si desfasoare activitatea didactica in invatamantul superior de arta, find in prezent profesor asociat la Universitatea Nationala de Arte din Bucuresti si conducator de doctorat.

Domenii de specializare: istoria artei romanesti si universale, sec. XIX; etnografie si arta populara romaneasca (icoane pe sticla si pe lemn, recipiente pentru praf de pusca, ceramica); etnografie extra-europeana (Africa, America de Nord); istoria costumului civil si militar; istoria fotografiei si a filmului.

Lector: Georgeta Filitti

Data: 2 Februarie 2013; Ora: 11:00

Cost: 30 ron; Cost redus (card fidelitate, studenti, pensionari): 25 ron

Locul desfasurarii: Fundatia Calea Victoriei, str. Caimatei 20, et. 3.

Locatie: Hanul Manuc

Go to Top