Campus Creativ, proiectul care schimbă spațiile de socializare din Regie

  • Campus Creativ, proiectul care schimbă spațiile de socializare din Regie

Campus Creativ, proiectul care schimbă spațiile de socializare din Regie

Asociația Mișcarea pentru Acțiune și Inițiativă Europeană va schimba felul în care arată spațiile de socializare din Regie, prin proiectul Campus Creativ. Studenții care locuiesc în căminele din Regie și elevii de la Liceul cu program sportiv “Mircea Eliade”, împreună cu arhitecții și echipa proiectului, își vor pune ideile în practică și vor participa la intervențiile urbane din luna aprilie.

“Am fost parteneri în acest proiect pentru că obiectivul său principal l-a reprezentat stimularea implicării civice a tinerilor din zona Regie. Ca urmare a cercetărilor sociologice desfășurate, am identificat nevoile de amenajare a spațiului urban ale locuitorilor din zonă. Prin participarea activă a beneficiarilor proiectului la dezvoltarea comunitară, vom putea contura un parteneriat pentru regenerarea urbana a intregii zone”, a precizat primarul Sectorului 6, Rareș Mănescu.

Înainte de a materializa intervenţiile urbane, echipa de sociologi a proiectului formată din Andrei Mihail și Elena Trifan, a coordonat o cercetare cantitativă și calitativă în rândul studenților și rezidenților din Regie pentru a răspunde uneia dintre principalele necesități ale proiectului: identificarea nevoilor de locuire și de petrecere a timpului liber, precum și a modalităților de animare și reamenajare urbană de interes pentru locuitorii din zona Regie.

Campusurile din România sunt lipsite de personalitate, fiind, deseori, concepute doar ca <dormitor> pentru studenți. Cei care locuiesc în campusuri au nevoie nu doar de pub-uri, fast-food-uri, magazine și farmacii. Ei își doresc spații publice pentru socializare, cultură sau sport. Prin proiectul Campus Creativ Regie vrem să începem să schimbăm această realitate”, declară Ion-Constantin Șolga,  manager al proiectului Campus Creativ și Președinte al Asociației MAIE.

Unde își petrec tinerii timpul liber în Regie?

targ online de nunti, botezuri si alte evenimente
NuntiBotezuriCumetrii.ro

Spațiile publice sunt preferate pentru că ”nu costă”, sunt mai puțin aglomerate și oferă o libertate mai mare de alegere a activităților; aici studenții își pot alege muzica, volumul acesteia sau își pot prepara singuri mâncarea. Aproximativ 76% dintre respondenți spun că și-ar dori să petreacă mai mult timp în spațiile publice de socializare din zona căminelor- foișoare, băncile de lângă cămine, campusul Politehnica, etc. Aceste date atestă nevoia de intervenție urbană în campus pentru ca acesta să ofere o experiență mult mai plăcută de locuire rezidenților săi.

Studenții își mai doresc și organizarea mai multor activități culturale.  60% dintre respondenți au declarat că vor să aibă loc mai des în Regie vizionări de filme, iar 52% dintre aceștia și-ar dori mai multe concerte.

Studenții vor proiecte care îi implică activ, după ce le-a fost descris pe scurt proiectul ”Campus Creativ”. 42.5% dintre respondenți au declarat că sunt foarte interesați să ia parte la activitățile proiectului.

Complementar cercetării în rândul studenților care locuiesc în cămine, echipa de sociologi a proiectului a realizat o cercetare cantitativă în rândul rezidenților din zona Regie (Belvedere și Primăria Generală a Capitalei), aplicând 100 de chestionare față în față. 45,4 % dintre respondenți consideră că principalele deficiențe ale Campusului Politehnicii sunt cauzate de lipsa spațiilor verzi și a amenjărilor urbane, a unei infrastructuri pentru sport,  precum și a evenimentelor culturale de interes.

Pe baza informațiilor rezultate din cercetarea calitativă și cantitativă, precum și din ideile propuse de studenții și liceenii care au participat la ateliere de educație urbană organizate de echipa Campus Creativ în februarie și martie, se va realiza, împreună cu aceștia, intervențiile urbane din Regie în luna aprilie. Astfel, Campusul Regie va fi adus cu un pas mai aproape de nevoile locuitorilor lor și se va crea un exemplu pentru campusurile universitare din România.

Cercetarea calitativă a presupus 14 interviuri, urmate de 6 focus-group-uri cu locuitori ai căminelor din Regie. Cercetarea cantitativă a avut la bază 300 de chestionare adresate atât studenților, cât și locuitorilor din împrejurimile zonei Regie

Proiectul Campus Creativ este implementat în perioada septembrie 2015 – aprilie 2016 de Asociația Mișcarea pentru Acțiune și Inițiativă Europeană, în parteneriat cu Liga Studenților de la Facultatea de Automatică și Calculatoare Universitatea Politehnică din București și Primăria Sectorului 6, prin Centrul Cultural European Sector 6. Proiectul este finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România.

Nunta/Botez/Petrecere..? Hai la Targ!