Am observat o redresare masivă a lirei sterline în urma veștii că primul ministru al Marii Britanii cere alegeri pentru data de 8 iunie. Ceea ce determină redresarea lirei sterline cred că este o combinație de factori, unul dintre aceștia fiind pur și simplu o acoperire a poziției short. Avem o știre dramatică și atunci când ai o nouă știre într-o piață care este foarte puternic speculativă la poziția short GBP, primul instinct este de a acoperi poziționarea pentru a evalua situația. Cred că în mare parte este vorba de o acoperire short. Am avansat, de asemenea, prin mai multe niveluri tehnice foarte importante, mai ales în GBPUSD.

Am avut un vârf recent chiar peste 1.26, iar media mobilă pe 200 de zile se află tot aici. Și, de asemenea, sunt și aceste niveluri până aproape de 1.28, care a fost minimul anterior important imediat după votul Brexit din iunie anul trecut – chiar și acesta a fost întrerupt. Desigur, nenumăratele ordine resting stop agravează mișcarea, și cred că la fel și cu lichiditatea în scădere căci ne aflăm în această perioadă de așteptare înaintea primei runde a alegerilor prezidențiale din Franța. Deși este o evoluție impresionantă, cred că este în mare parte determinată de ordine resting și lichiditate scăzută. Cred că este foarte important ceea ce se va întâmpla săptămâna viitoare, după prima rundă a alegerilor din Franța.

În termeni EURGBP, cât de multă încredere mai acordă piața lirei sterline se poate determina observând modul în care piața vede euro.

Care este perspectiva politică din acest moment? Cred că vor fi necesare multe răspunsuri la întrebările legate de aceste alegeri din iunie, dar în mod clar May a considerat că este o oportunitate pentru obținerea unui mandat mai bun pe plan local ca liderul real al partidului care a fost ales în mod popular, în loc să-și asume doar puterea în momentul în care Cameron a demisionat. De asemenea, poate și extinderea acelui mandat spre credibilitate și în negocierile cu omologii săi din UE pe tema Brexit. Acesta va fi un factor cheie, de asemenea, dacă își vor schimba atitudinea în vreun fel.

Nu se va întâmpla neapărat, dar conduce către ideea și către motivul pentru care lira sterlină e mai puternică, că poate asta înseamnă un Brexit mai lin, un risc mai redus al unui așa zis ‘hard Brexit’ în care Marea Britanie pleacă furioasă și trebuie să meargă pe propriul drum cu riscuri mai mari de probleme pentru companiile britanice, iar alte bănci mari, de exemplu, să se mute pe continent.

Trebuie să luăm această redresare la valoarea sa directă. Cred poate fi puțin depășită pe termen scurt din cauza condițiilor de lichiditate subțire, iar testul cheie nu va fi publicat până la începutul săptămânii viitoare.

Analiza de John J Hardy, Head of FX Strategy, Saxo Bank

Despre Saxo Bank

 Grupul Saxo Bank (Saxo) este un specialist în investiții și tranzacționare multi-asset ce oferă un set complet de tehnologii, instrumente și strategii de tranzacționare și investiții. De aproape 25 de ani, misiunea Saxo a fost să faciliteze accesul persoanelor particulare și instituțiilor la investiții prin tehnologie și expertiză.

Bancă licențiată și reglementată complet, Saxo permite clienților privați și instituționali să tranzacționeze cu ușurință asset-uri multiple cu ajutorul unui cont unic, de pe mai multe terminale, în mod continuu. Suplimentar, Saxo furnizează clienților instituționali – cum ar fi bănci sau brokeri – execuții multi-asset, servicii de prime brokerage și acces la tehnologia de tranzacționare.

Platformele tehnologice de tranzacționare premiate ale Saxo sunt disponibile în peste 20 de limbi și constituie baza tehnologică a peste 100 de instituții financiare din toată lumea.

Fondată în 1992, având sediul central la Copenhaga, Saxo are peste 1500 de angajați în centre financiare de pe întreg globul, inclusiv la Londra, Singapore, Paris, Zurich, Dubai și Tokio.

Advertising4U.ro Platforma de Promovare ONLINE Comunicate de Presa