Aur: investitorii alungați se pot reîntoarce – Investitorii în aur și traderii au fost speriați de tonul agresiv al președintei Rezervei Federale, Janet Yellen, în urma recentei creșteri a dobânzii în SUA. Venind la doar câteva ore după ce datele au arătat o scădere atât a CPI, cât și a vânzărilor cu amănuntul, tonul agresiv a prins piața cu garda jos. Încă ne așteptăm ca evoluția pozitivă să fie întreruptă în cele din urmă, însă probabil nu înainte de o corecție mai mare a bursei de acțiuni. Investitorii cu bani reali cumpără aur pentru a obține o diversificare în cazul unui asemenea eveniment. Pe această bază, o performanță pozitivă a aurului nu este singurul parametru pentru ca acești investitori să se implice. Ultima corecție din mai a determinat o creștere fizică mai mare pe măsură ce aurul s-a retras în zona 1220$/uncie.

Din perspectivă tehnică, susținerea în cazul aurului poate fi aflată la 1245$/uncie, iar prețul trebuie să se mențină la 1227$/uncie, tendința în creștere din ianuarie, pentru a menține optimismul care credem că va avea ca rezultat creșterea metalului galben, spune Ole Hansen, Head of Commodity Strategy, Saxo Bank.

Culturile agricole, mai proaste decât anul trecut…

Perioada de vegetație din SUA poate fi foarte volatilă pentru trei culturi principale: porumb, grâu și soia. Evenimentele meteo sunt foarte importante datorită cererii pentru o anumită cultură ce poate alterna în funcție de vremea caldă, uscată sau umedă. Culturile americane au crescut recent datorită unui val puternic de căldură, însă totul s-a schimbat pe măsură ce prognoza meteo anunța temperaturi scăzute și ploi.

În următoarele săptămâni, condițiile cu privire la culturile agricole și poziționarea fondurilor vor juca roluri importante în performanța prețurilor. În fiecare luni, până în octombrie, USDA va publica săptămânal un raport cu privire la starea culturilor în care se măsoară sănătatea acestora, clasificând în procentaje culturile care sunt în condiții „bune” până la „excelente”.

Condițiile actuale ale tuturor celor trei culturi sunt similare anului trecut, chiar și grâul de primăvară care a avut parte de o scădere procentuală la doar 45%, cel mai prost rating din 1988 încoace. Acest eveniment a fost principalul factor ce a determinat performanța puternică a grâului de decembrie CBOT în ultima săptămână.

… așa că… e o perioadă “dulce” de investit în zahăr

Sectorul mărfurilor soft a condus “ostilitățile” de pe piețe, cu zahărul și cafeaua crescând în preț din cauza condițiilor meteo din Brazilia. Fondurile de investiții dețin poziții long record în zahăr, ceea ce ne-ar putea spune că acest produs e un “candidat” aproape sigur la o recuperare a profiturilor, odată ce datele fundamentale încep să fie mai proaste. Un semn că se întâmplă ceva acolo este și poziționarea short pe cafea – grijă mare cu Brazilia, spune Ole Hansen, Head of Commodity Strategy, Saxo Bank.

Câștigător la puncte … USD!

Nu am prea avut nimic de câștigat de pe urma reuniunii FOMC de săptămâna trecută, deși atmosfera și efectele au fost mult mai agresive decât era de așteptat. Am văzut și un document despre strategia Rezervei Federale de lansare a unei restricții cantitative – QT (quantitative tightening), e de părere John J Hardy, Head of FX Strategy, Saxo Bank.

QT ar trebui să înceapă anul acesta, dacă ar fi să cităm Rezerva Federală și dacă datele fundamentale din SUA se îmbunătățesc: am putea asista la un start de 10 milarde de dolari/lună, împărțiți 60/40 între Trezoreria americană și securities garantate de împrumuturi, cu creșteri de 10 miliarde de dolari o dată la 3 luni.  Dolarul american încearcă să recupereze din pierderi, chiar dacă piața arată semne că se cam împiedică în direcția dată de Rezerva Federală. Euro a rămas pasiv la dezvoltări și asistă inofensiv la orice evoluție a dolarului.

Petrolul… o situație alunecoasă

Țițeiul se tranzacționează din nou la mijlocul intervalului 40, așa că riscul de distrugere a rezervelor va începe să atragă atenția. Producția SUA a crescut în medie cu 10 000 barili/zi săptămânal în ultimele opt săptămâni. În cele opt săptămâni înainte de asta, creșterea medie săptămânală a fost peste 30 000 b/zi per săptămână.

O susținere suplimentară ar trebui să vină din partea rezervelor mai mici ale OPEC pe parcursul sezonului actual de vârf pentru cererea domestică. Prețul țițeiului WTI pentru 2018 a scăzut cu 14% de la media ridicată observată în perioada noiembrie-martie.

O perioadă prelungită de scădere a prețului va avea, în cele din urmă, un impact asupra capacității producătorilor mai slabi de a avea profit, iar creșterea rapidă a producției observată recent se va clătina din nou.

Țițeiul Brent a găsit susținere la minimul din mai, dar în această fază o redresare peste 50$/b este necesară pentru a-i tempera pe vânzătorii short. La sub 46,65$/b, piața ar putea ținti 44,65$/b, așa că țineți-vă de bară dacă prețul începe să alunece, afirmă Ole Hansen, Head of Commodity Strategy, Saxo Bank.

Despre Saxo Bank

 Grupul Saxo Bank (Saxo) este un specialist în investiții și tranzacționare multi-asset ce oferă un set complet de tehnologii, instrumente și strategii de tranzacționare și investiții. De aproape 25 de ani, misiunea Saxo a fost să faciliteze accesul persoanelor particulare și instituțiilor la investiții prin tehnologie și expertiză.

Bancă licențiată și reglementată complet, Saxo permite clienților privați și instituționali să tranzacționeze cu ușurință asset-uri multiple cu ajutorul unui cont unic, de pe mai multe terminale, în mod continuu. Suplimentar, Saxo furnizează clienților instituționali – cum ar fi bănci sau brokeri – execuții multi-asset, servicii de prime brokerage și acces la tehnologia de tranzacționare.

Platformele tehnologice de tranzacționare premiate ale Saxo sunt disponibile în peste 20 de limbi și constituie baza tehnologică a peste 100 de instituții financiare din toată lumea.

Fondată în 1992, având sediul central la Copenhaga, Saxo are peste 1500 de angajați în centre financiare de pe întreg globul, inclusiv la Londra, Singapore, Paris, Zurich, Dubai și Tokio.

Advertising4U.ro Platforma de Promovare ONLINE Comunicate de Presa