Un plan de afaceri prin care sunt premiati cei care recicleaza deseurile, activitati de educatie a copiilor si parintilor cu privire la problemele generate de obezitate si o idee despre cum pot fi utilizate noile tehnologii pentru a scapa de gunoi intr-un mod ecologic, fara a se consuma oxigen sau elimina dioxid de carbon, au fost doar cateva dintre inovatiile sugerate de 61 de liceeni din 14 tari, de-a lungul competitiei maraton de 24 de ore a primei editii europene Social Innovation Camp.

Finala evenimentului European Creativity & Innovation Challenge 2010, desfasurata in perioada 25-26 mai la Bruxelles si organizata de JA-YE Europa cu sprijinul HP, face parte dintr-un proiect al UE, Leonardo da Vinci Network Grant, aflat in plina derulare. Elevii, cu varste cuprinse intre 15 si18 ani, au reprezentat 14 tari europene (Belgia, Bulgaria, Cehia, Danemarca, Estonia, Grecia, Italia, Norvegia, Portugalia, Romania, Rusia, Slovacia, Spania si Turcia). Participantii au fost selectionati in functie de performantele obtinute la etapa nationala a Inovation & Creativity Challenge. Tinerii au fost distribuiti in echipe mixte, de nationalitati diferite, si au avut la dispozitie doar 24 de ore pentru a dezvolta o idee de afacere sociala care viza rezolvarea unei nevoi a comunitatii.
Echipa castigatoare a conceput un sistem de agricultura automatizata, menit sa contribuie la eficientizarea folosirii suprafetelor cultivate, in contextul in care numarul populatiei este in continua crestere. Elevii au proiectat cresterea plantelor in cutii supraetajate, prin utilizarea unui sistem complex de senzori electronici pentru monitorizarea umiditatii si diminuarea implicarii omului in procesul de dezvoltare al plantelor. Acest gen de agricultura, posibil de efectuat de catre oricare persoana, chiar in apartament sau pe acoperisul blocurilor, cu scopul asigurarii hranei proprii, a impresionat juriul nu numai prin ingeniozitate, ci si prin efectele colaterale generate. Sistemele gandite de elevi in cadrul companiei ATARO reduc masiv costurile de transport, avand si un impact semnificativ asupra mediului, prin eliminarea factorilor poluanti. Din echipa castigatoare, alcatuita din elevi