window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-127554769-2');

Un plan de afaceri prin care sunt premiati cei care recicleaza deseurile, activitati de educatie a copiilor si parintilor cu privire la problemele generate de obezitate si o idee despre cum pot fi utilizate noile tehnologii pentru a scapa de gunoi intr-un mod ecologic, fara a se consuma oxigen sau elimina dioxid de carbon, au fost doar cateva dintre inovatiile sugerate de 61 de liceeni din 14 tari, de-a lungul competitiei maraton de 24 de ore a primei editii europene Social Innovation Camp.

Finala evenimentului European Creativity & Innovation Challenge 2010, desfasurata in perioada 25-26 mai la Bruxelles si organizata de JA-YE Europa cu sprijinul HP, face parte dintr-un proiect al UE, Leonardo da Vinci Network Grant, aflat in plina derulare. Elevii, cu varste cuprinse intre 15 si18 ani, au reprezentat 14 tari europene (Belgia, Bulgaria, Cehia, Danemarca, Estonia, Grecia, Italia, Norvegia, Portugalia, Romania, Rusia, Slovacia, Spania si Turcia). Participantii au fost selectionati in functie de performantele obtinute la etapa nationala a Inovation & Creativity Challenge. Tinerii au fost distribuiti in echipe mixte, de nationalitati diferite, si au avut la dispozitie doar 24 de ore pentru a dezvolta o idee de afacere sociala care viza rezolvarea unei nevoi a comunitatii.
Echipa castigatoare a conceput un sistem de agricultura automatizata, menit sa contribuie la eficientizarea folosirii suprafetelor cultivate, in contextul in care numarul populatiei este in continua crestere. Elevii au proiectat cresterea plantelor in cutii supraetajate, prin utilizarea unui sistem complex de senzori electronici pentru monitorizarea umiditatii si diminuarea implicarii omului in procesul de dezvoltare al plantelor. Acest gen de agricultura, posibil de efectuat de catre oricare persoana, chiar in apartament sau pe acoperisul blocurilor, cu scopul asigurarii hranei proprii, a impresionat juriul nu numai prin ingeniozitate, ci si prin efectele colaterale generate. Sistemele gandite de elevi in cadrul companiei ATARO reduc masiv costurile de transport, avand si un impact semnificativ asupra mediului, prin eliminarea factorilor poluanti. Din echipa castigatoare, alcatuita din elevi din Spania, Norvegia, Belgia si Bulgaria a facut parte si Arina Cristescu, de la Colegiul National Jean Monnet din Ploiesti. Tinerii au prezentat solutia lor in fata unei audiente formate din oameni de afaceri, ziaristi si membri ai Comisiei Europene. Noi am extins proiectul initial, prin care am conceput ferme controlate de la un computer, si la alte nevoi ale comunitatii. Pentru a-i atrage pe tinerii cu probleme de greutate, am creat un program online, care sa semene cu Farmaville, jocul de pe Facebook, detaliaza Arina Cristescu. In acest fel, am conceput un plan prin care sa ii putem dirija catre o alimentatie sanatoasa.
Elevii s-au bucurat, pe tot parcursul competitiei, de sprijinul consultantilor voluntari din HP, CSR Europe, EuroChambres si JA Worldwide. Acestia le-au impartasit din experienta lor si i-au calauzit in luarea deciziilor cheie, incurajandu-i sa gandeasca creativ si antreprenorial. Massimo Baldinato, membru al cabinetului vicepresedintelui Comisiei Europene Antonio Tajani, pentru industrie si antreprenoriat, a subliniat ca Educatia antreprenoriala nu ar trebui privita ca o materie specifica sau ca un domeniu, ci mai mult ca o metoda alternativa de educare si invatare, bazata pe proiecte, in care elevii sa-si poata exprima creativitatea si initiativa. Implicati in proiecte specifice, elevii vor devein mai siguri pe ei, mai buni in gasirea de solutii si capabili sa-si planifice si coordoneze activitatile pentru a-si indeplini obiectivele stabilite.

Remarcabil a fost si faptul ca o alta eleva de la Colegiul National Mihai Viteazul din Ploiesti a facut parte din echipa care a castigat locul al treilea in competitia de la Bruxelles. Am conceput, alaturi de colegi din Slovacia, Estonia, Bulgaria si Portugalia o firma pentru reciclarea deseurilor. Prin prelucrarea acestora, noi fabricam alte produse pe care le comercializam. Cred ca juriul a fost impresionat de modul in care ne-am gandit sa popularizam persoanele care colectau deseurile, apreciaza Andreea Dumitru, eleva in clasa a X-a. Echipa din care a facut parte Andreea a elaborat un site pe care erau trecute profilurile pesoanelor care aduceau deseuri, nu numai cu toate cantitatile si tipurile de materiale colectate, ci si cu impactul actiunii lor asupra comunitatii: ce si cat anume a reusit fiecare sa salveze in mediul inconjurator.
Chiar daca nu a castigat niciun premiu, si Cotorceanu Bogdan, elev la Colegiul National I.A.Cuza din Ploiesti a reusit sa se califice in primele cinci echipe care au participat la competitia European Creativity & Innovation Challenge. Din cei cinci membri ai echipei doar eu stiam engleza, ne-a spus Bogdan la intoarcerea in tara. Complicat sa comunici in cinci limbi diferite. Google Translate a fost prietenul nostru cel mai bun. Echipa din care a facut parte elevul din Pitesti a conceput o rafinarie care poate arde gunoiul fara sa emane CO2. Chiar daca nu am luat premiu, experienta a semanat mult cu un strategic investments. Am investit timp si energie, fizica si mentala, si am dobandit experienta care, in opinia mea, va face diferenta la urmatoarele proiecte.
Profesoara care a insotit grupul tinerilor, Alina Alexiu, de la Colegiul National Mihai Viteazul din Ploiesti, apreciaza ca toti cei cinci ploiesteni care au reprezentat Romania in competitie au facut dovada unor preocupari mature in domenii care intereseaza viitorul lor si al lumii: Au demonstrat capacitatea de a avea idei ingenioase, de a-si construi un plan de afaceri si a le sustine in limba engleza, fapt ce a atras aprecierea organizatorilor si a juriului compus din persoane de top management din cadrul Junior Achivment Worldwide si Comisia Europeana.
Intr-adevar, obiectivul competitiei European Creativity & Innovation Challenge este acela de a-i ajuta pe tineri sa-si dezvolte abilitatile necesare pentru a deveni angajati sau antreprenori de success in viitor. Suntem incantati sa constatam accentul pus de Comisia Europeana pe inovatie si creativitate, a spus Caroline Jenner, CEO JA-YE Europa. Credem ca aceste abilitati sunt scoase la lumina atunci cand punem tinerii in fata diversitatii, a lumii din afara clasei si atunci cand le cerem gaseasca solutii pentru problemele acute din realitatea de zi-de-zi.
Aceasta competitie a avut un impact major asupra tuturor elevilor, prin punerea lor fata in fata cu adolescenti din alte tari, motivandu-i sa gaseasca solutii intr-un domeniu nou chiar si pentru tarile dezvoltate ale Europei: antreprenoriatul social. HP crede ca nu exista o metoda mai buna de a ne adresa problemelor stringente ale societatii, decat aceea de a le oferi tinerilor abilitatile de a-si pune ideile si ambitiile in pratica. Viziunea noastra pe termen lung pentru inovarea sociala este o lume in care oportunitati de educare nelimitate conduc catre o schimbare sociala nemaintalnita si transforma vieti, a tinut sa sublinieze Jeannette Weisschuh, director initiative educationale, Office of Global Social Innovation HP, in calitate de presedinte al Juriului evenimentului.
Nota pentru editori
Consultanti voluntary de la HP, JA Worldwide, Eurochambres si CSR Europe
Componenta juriului
Jeannette Weisschuh (presedintele juriului), director initiative educationale, Office of Global Social Innovation HP
Simone Baldassarri, administrator European Commission
Sbastien Deletaille, fondator si investitor RealImpact Management Consultants
Laura Maanavilja, manager comunicare CSR Europe
Eduardo Serra, manager public affairs, Telefnica

Junior Achievement Romania, organizatie non-profit a fost fondata in anul 1993 si este parte a Junior Achievement Worldwide, USA si Junior Achievement-Young Enterprise, Europe. JA este cea mai mare si cea mai dinamica organizatie internationala de educatie economica si antreprenoriala. In Romania, programele JA de tip „learning by doing” sunt urmate anual de peste 325 000 de elevi din 1200 de insititutii de invatamant si se desfasoara local in parteneriat cu Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, institutiile de invatamant si comunitatea de afaceri.
Pentru detalii accesati www.jaromania.org.

Persoana de contact
Luiza Cristea
Manager – Educatie
Tel: +40 730 330 880
E-mail: luiza.c@jaromania.org
Website: www.jaromania.org
office@jaromania.org
http://www.jaromania.org

Go to Top