Ce-ar face Steen Jakobsen, CIO Saxo Bank, daca ar fi presedinte?

  • Steen Jakobsen - economist sef la Saxo Bank

Steen Jakobsen - economist sef la Saxo Bank

Cronica de Steen Jakobsen, Economist Șef, Saxo Bank

Tocmai m-am întors după o săptămână foarte interesantă petrecută la Atena și Paris, două capitale ce adăpostesc partea lor de politici disfuncționale. Călătoresc foarte mult, așa că ajung în peste 30 de țări în fiecare an, iar întrebarea care mi se pune adesea este aceasta:

Dacă ai fi președinte, ce ai face?

Nefiind o persoană care să fugă din fața unei provocări, am încercat de-a lungul anilor să-mi rafinez „programul”, așadar iată planul politic al președintelui Jakobsen.

  1. Nu voi face absolut nimic pe perioada întregului meu mandat.
  2. Voi institui la nivel de lege ca pentru fiecare lege introdusă de Parlament, două să fie retrase.
  3. Voi crea o țintă de creștere zero pentru sectorul public pentru următorii 10 ani – minimum.
  4. Investiția în cercetarea de bază și în armată va crește ca procentaj din PIB

Atât! Acum să vă zic de ce…

Să nu fac nimic

Există foarte multe dovezi că un program în care politicienii nu fac nimic este cel mai bun medicament pentru orice economie. În Grecia și Franța sistemul politic este un obstacol în calea afacerilor și a locurilor de muncă. În Belgia, care a fost fără guvern timp de doi ani, toți indicatorii macro s-au îmbunătățit, de fapt, în acea perioadă.

O economie este condusă de microstructura sa. Aici vorbim de companiile mici, profesorii ambițioși sau oamenii de afaceri care încearcă să facă produse mai bune, idei și sisteme. O economie care nu crește este pur și simplu un sistem economic unde este prea mult macro și prea puțin micro.

Prea mult guvern, prea multe bănci centrale și economiști alături de prea puțini studenți, întreprinderi mici și mijlocii, stimulente și cercetare de bază.

În acest weekend, prima pagină a The Economist declara „Libertatea de exprimare este atacată”. La acest lucru aș adăuga rapid „la fel și comerțul liber, piețele libere și gândirea liberă „.

Dacă ne uităm la istoria lumii, vom afla că sistemele economice mai puternice au fost cele în care puterile opozante s-au limitat una pe cealaltă. Incapacitatea de a impune cu forța ideile macro în economie a fost întâmpinată, din punct de vedere istoric, cu creștere superioară.

Să nu fac nimic pe parcursul întregului meu mandat va permite societății să progreseze și să fie deranjată de spectacolul politicienilor avizi de a apărea în presă și de a fi în atenția publicului pentru toate motivele greșite; politicieni care se ascultă pe ei înșiși în loc să stabilească un standard pentru unde ar trebui să fie țara în 10, 20 sau 30 de ani.

O lege pentru două

Cea mai mare problemă pentru orice țară este de a se descurca cu formalitățile și birocrația guvernamentale. Pentru a avea un sistem legal funcțional caracterizat de transparență, drepturi egale și corectitudine, sistemul judiciar trebuie simplificat. Drepturile fundamentale trebuie asigurate, dar un sistem legal funcțional ar trebui să reducă din complexitatea generală, nu să o crească.

Constituția SUA rămâne unul dintre cele mai uimitoare documente scrise vreodată; a creat un reper după care să se ghideze toate țările. Să se consemneze că lungimea totală a constituției SUA este de 4 543 de cuvinte – mai puțin decât multe din articolele mele! Rămâne cea mai veche și mai scurtă constituție scrisă a unui guvern important din întreaga lume.

În sfârșit, în politica publică, regula trebuie să fie ca toate prevederile sau clauzele incluse în reglementări și statute să aibă o “prevedere de caducitate”. Adică, cu excepția cazului în care are loc o acțiune legislativă, legea va avea o scadență! Pentru cititorii mei mai pasionați de istorie, acest principiu datează din vremea Republicii romane, când capacitatea Senatului de a aduna impozite speciale și de a folosi armata era limitată în timp și ca amploare.

Creștere zero pentru sectorul public

Nu cred în intervențiile complexe în natura profundă și modul de organizare a unei societăți, dar este absolut clar pentru mine că democrația și creșterea sunt atacate atunci când peste 50% din populație beneficiază de ajutoare de la stat. O asemenea situație face ca pentru acest grup să fie perfect rațional să nu caute o schimbare, chiar dacă această situație reprezintă o propunere de pierdere netă agregată pentru toată lumea – inclusiv pentru beneficiarii ajutorului!

targ online de nunti, botezuri si alte evenimente
NuntiBotezuriCumetrii.ro

Lipsa acțiunii politice ai cărei martori am fost de-a lungul acestei crize financiare a fost minusculă față de pierderile înregistrate. Democrația este în cel mai slab punct când societatea stagnează, iar voturile constante împotriva schimbării devin norma.

Pentru a diminua această chestiune, sectorul public și toate transferurile de venit asociate cu acesta trebuie să scadă sub 40% – cel puțin. Sugerez indexarea nivelurilor de cheltuieli nominale din acest an drept „Index 100”; de aici încolo, orice economii vor rămâne în sistem, făcându-l deci mai productiv.

Forțele opuse ale demografiei (costuri mai mari) și ale digitalizării (costuri semnificativ mai mici și o capacitate îmbunătățită de a evalua corect venitul și cheltuielile) vor furniza din nou un produs mai bun în acest caz.

Cercetarea de bază și armata

Ambele trebuie să crească ca procentaj din PIB. Cercetarea de bază deoarece în prezent avem cea mai mică productivitate la PIB din toată istoria și studiile spun că productivitatea și cercetarea de bază sunt legate. Cu cât este mai puternică cercetarea de bază și educația medie a populației, cu atât mai puternice sunt inovația, productivitatea și nivelul de ocupare a forței de muncă (care duc apoi la scăderea costurilor sociale).

Cele mai bogate țări ale lumii au un lucru în comun… niveluri ale educației peste medie. Suedia, Norvegia, Danemarca, Olanda, Singapore, Germania, Australia, Canada… toate acestea sunt țări care performează bine atunci când sunt măsurate din punct de vedere al educației, iar bogăția lor nu este o întâmplare.

Dar armata? Poate că e surprinzător, dar avem nevoie de o armată puternică din mai multe motive… cel mai important fiind că a avea o armată puternică înseamnă că e mai puțin probabil să trebuiască să o folosim vreodată.

Nu există nimic care să poată descuraja conflictele mai puternic decât posibila forță a opozantului. Cheltuielile pentru armată vin și cu niveluri superioare ale tehnologiei și inovației. În sfârșit, avem și cel mai productiv motiv: armata rămâne una din cele mai bune formări pentru tineri, îi învață că disciplina și lucrul în echipă sunt neprețuite pentru forța atât a armatei, dar și a identității țării.

În final, aș vrea să subliniez că nu voi candida niciodată în niciun loc și în niciun moment, dar într-o lume în care majoritatea populației conduce în alegeri, referendumuri și cu siguranță pentru câștigătorii probabili ai tuturor alegerilor pentru funcții publice pentru următorii doi ani, cred că este important să ne uităm la modul în care o societate evoluează cu adevărat de-a lungul timpului…

Misiunea noastră este de a fi mai buni, de a afla mai multe și de a merge către ținte mai înalte care mențin elanul creșterii și pe mai departe.

Se întâmplă să cred că totul e despre simplitate, sau, pentru a folosi un cuvânt mai contemporan, “transparență”. Noi ca oameni nu suntem antrenați să ținem minte mai mult de trei lucruri și deci avem nevoie de cadre: stimulentul și direcția; viziunea și productivitatea; educația și cercetarea de bază.

Fără asta, avem alternativa din zilele noastre: fără piețe libere, fără credința în diviziunea muncii, fără mobilitate socială, cea mai mică productivitate din istoria omenirii, cel mai mare grad de inegalitate văzut vreodată, cele mai mari intervenții din partea guvernelor și a băncilor centrale din toate timpurile… și pot să mai continui!

Lista mea nu doar că e incompletă, dar e și naivă într-o lume care încă mai caută soluții macro.

Cu toate acestea, aș vrea să concluzionez, citându-l pe Leonardo da Vinci:

“Simplitatea este rafinamentul suprem”.

 

Despre Saxo Bank

 Grupul Saxo Bank (Saxo) este un specialist în investiții și tranzacționare online multi-asset ce oferă un set complet de tehnologii, instrumente și strategii de tranzacționare  și investiții.

Bancă licențiată și reglementată complet, Saxo permite clienților privați și instituționali să tranzacționeze cu ușurință asset-uri multiple cu ajutorul unui cont unic, de pe mai multe terminale, în mod continuu.

Platformele tehnologice de tranzacționare premiate ale Saxo sunt disponibile în peste 20 de limbi și constituie baza tehnologică a peste 100 de instituții financiare din toată lumea.

Saxo oferă, de asemenea, servicii bancare tradiționale prin intermediul Saxo Privatbank în anumite piețe.

Fondat în 1992, având sediul central la Copenhaga, Saxo are 1500 de angajații în 25 de birouri de pe cinci continente.

Nunta/Botez/Petrecere..? Hai la Targ!

2016-06-10T13:14:17+03:0010 iunie 2016|Categories: COMUNICATE DE PRESA, diverse|Tags: , , |