Cei mai buni, la prima ediție Street Delivery din Baia Mare

  • prima ediție Street Delivery din Baia Mare Foto Gabriel Pop

prima ediție Street Delivery din Baia Mare Foto Gabriel Pop

Beat-boxerul cu cele mai multe vizualizări pe Facebook, cel mai mare colecționar de costum popular din România, un campion mondial de tir, cea mai veselă trupă ska ucrainiană și cele mai iscusite meșterițe de la Săpânța, cu toții au fost prezenți la prima ediție Street Delivery din Baia Mare, un eveniment care a reunit, vreme de trei zile, cele mai noi generații de makeri din industriile creative și cei mai buni meșteșugari, artiști, comercianți, manufacturieri sau chibiți din Maramureș.

 

Sub egida muticulturalismului și îmbinînd valori de azi cu cele de odinioară, Baia Mare a organizat prima ediție Street Delivery cu un line-up remarcabil, avându-i pe greii ska ucranieni Familia Perkalaba printre head-lineri, alături de Felix Zenger, un beat-boxer din Finlanda care a depășit mai multe recorduri de măiestrie și popularitate, inclusiv pragul de 38 de milioane de vizualizări pe YouTube pentru un singur performance. “E o întâmplare, am fost omul potrivit, la locul potrivit”, și-a explicat succesul Felix Zenger, un pianist care studiază jazz-ul la Helsinki, dar care s-a născut în orașul Turku, fostă Capitală Culturală a Europei în 2011. Evocând experiența orașului său natal, consideră că acest titlu trebuie acordat acelor orașe care pot demonstra prin proiecte coerente că au dorința și capacitatea practică de a gestiona proiecte de regenerare prin cultură. Vreme de trei zile, Baia Mare a testat experimente acustice alternative, de la breaks, dubstep și mashups, până la hip-hop, ghetto funk și rock, s-a dansat în ploaie, inclusiv la concertul SKA-NK, au răsunat răpăituri de percuții din djembele lui Ciobi Cerei, un muzician care a cântat cândva cu Johnny Răducanu și își continuă experimentele jazz cu Harry Tavitian sau Mihai Iordache. S-a dansat tango și street, au răsunat viburi actuale, beat contemporan și electrobluesul lui Mr.jurjak, un regizor de film care preferă muzica. Alături de muzicieni de avangardă au venit meșterii și artiștii din Maramureș, care s-au adunat la Baia Mare, un oraș care a redat străzile și caldarâmul stăpânilor lor de mai demult, micii meșteșugari cu tarabele pline de minuni îmbietoare, sau vizionarii, care-și pun la mezat marile iluzii. Spațiul public a fost redat, măcar și numai pentru câteva zile, comunității, trotuarele au încetat să fie parcări auto improvizate, lăsând locul meșterițelor de la Săpânța, care au țeasut ii și scoarțe chiar în Centrul Istoric, sau studenților de la Asociația Zestrea, care au recondiționat măști populare.

targ online de nunti, botezuri si alte evenimente
NuntiBotezuriCumetrii.ro

CENTRUL CULTURAL DE LA STOICENI. Satul Stoiceni, o așezare cu doar 250 de locuitori aflată la 35 de milometri de Baia Mare, a fost, ieri, centrul cultural al lumii, așa cum a spus Grigore Leșe, prezentând festivalul „Lampa de poezie”, un prim eveniment dintr-o serie programată în satul său natal. Pe pajiște, un loc în care va fi construit cândva un important centru cultural regional, s-au strâns de trei ori mai mulți oameni decât numărul de locuitori, public care a participat la ridicarea Armindenului, cel mai falnic brad din pădure, care a venit tras cu căruțele în sat și a fost înălțat apoi pe grădină, ca să facă legătura între pământ și cer. Favorită a centrelor culturale din toată lumea, aplaudată la Washington, Londra sau Berlin, artista indiană Parvathy Baul, una dintre cele mai importante voci ale tradiției Baul din Bengal, a susținut un recital la Stoiceni, demonstrând audienței o mai veche teorie antropologică, anume că umanitatea are o structură arhetipală unică și tocmai de aceea emoțiile și sentimentele profunde își găsesc căi asemănătoare de expresie. “Voi construi un centru cultural la Stoiceni și am de gând să mă mut aici, în satul în care m-am născut. De aici am să plec unde-o fi să plec, și tot aici mă voi întoarce. Vreau ca satul să strălucească, cu oamenii lui, cu credințele lui, cu toate câte sunt aici. Am să fac tot ce mă duce mintea prin locurile astea, în Maramureș, o zonă slăbită în insule de interese culturale. Fiecare face ce vrea, eventual ferindu-se de celălalt, iar aceste drumuri începute nu se intersectează între ele și, mai rău de atât, nu se intersectează în zona de valoare. Și vorbesc acum despre acea valoare care se adună, poate chiar într-un singur om, în urma unor eforturi susținute ale unei întregi comunități”, spune Grogire Leșe.

CU GOGOL BORDELLO ȘI FANFARA CIOCÂRLIA. Una dintre cele mai așteptate trupe la Baia Mare a fost Familia Perkalaba, o orchestră ska-hutsul ucrainiană care, ca și prietenii și colaboratorii lor Gogol Bordello, promovează cu succes cultura estică în spațiul occidental.

„Ador Taraful Haiducilor, am ascultat ceva vreme și Paraziții, iar cu Fanfara Ciocârlia chiar am avut un faimos concert cândva, în Ucraina, un experiment muzical și uman extraordinar, care ar trebui repetat”, spune huțulii de la Familia Perkalaba, care au cântat, în cea de-a doua seară, la Street Delivery Baia Mare.

La primul concert în România, ucrainienii și-au convins publicul cu muzică balcanică în viziuni contemporane, o incredibilă explozie de energie, produsă de nouă artiști care și-au anunțat intențiile și stilul când au decis să-și împrumute numele de la un orășel ucrainian care găzduia prin anii ‘80 un cunoscut ospiciu pentru dizidenții regimului comunist. E chiar mai mult de atât, spun cei din trupă, povestind despre o așezare stranie, cu numai 20 de locuitori, pierdută pe undeva prin Carpații ucrainieni, spre granița cu România, un loc plin de mistere, de entități negre și de creaturi bizare, ieșite din păduri sau din pământ să înfricoșeze trecătorii. Familia Perkalaba este un fascinant periplu prin diverse stiluri muzicale actuale, de la ska-hutsul – genul pe care l-au inventat și pe care-l consideră definitoriu, până la la punk, powerpop, ethno sau rock: trompetele au spart norii, persiflând ritmul arțăgos de trombon, o aventură acustică îndulcită în armonii de acordeon, care-și recapătă puterea când în  ascuțite de chitară, țâșnite de sub răpăieli bubuitoare de percuții.

UN CAMPION MONDIAL DE TIR LA BAIA MARE. “Când te naști în curtea unei fierării, și tot ce știi este curtea aia, e greu să te îndepărtezi vreodată cu adevărat de ea tot restul vieții”, spune meșterul Attila Ciorba, de altfel un nume cu rezonanță pentru România, de vreme ce este campion mondial la tir, titlu câștigat în 1995, este de nenumărate ori finalist în cupe mondiale, de 15 ori campion național și tot de atâtea ori campion balcanic. Dar ține fierăria de la Baia Mare, o afacere moștenită din tată în fiu de cinci generații, răstimp în care ai lui au potcovit caii și au reparat șaretele, mai apoi vagoneții de mină, Daciile, când a fost vremea lor și, nu demult, i-au redat viața vestitei mocănițe din Valea Vișeului.

CEL MAI MARE COLECȚIONAR DE COSTUM POPULAR. Sebastian Paic se bucură să fie cel mai mare colecționar de costume populare din România, cu peste 1000 de piese excepționale, adunate din 50 de zone ale țării, pe care le-a recondiționat cu pasiune și le păstrează cu sfințenie. Le-a cumpărat pe toate doar din bursa de student, iar apoi le-a dat valoare înființând, la Cluj, Asociația Studențească Zestrea. Toți cei implicați în acest ambițios proiect sunt interesați de recondiționarea costumelor populare, a măștilor, și de revitalizarea obiceiurilor de demult.

Nunta/Botez/Petrecere..? Hai la Targ!