CFR Călători acordă o atenție sporită acțiunilor din cadrul campaniei de îmbunătățire a calității călătoriei cu trenul. În acest demers, compania derulează acţiuni care sunt parte din Planul sectorial de acțiune privind implementarea Strategiei Naționale Anticorupție 2012-2015 (SNA) și care au drept scop atât îmbunătăţirea calităţii serviciilor feroviare pe termen mediu şi lung, cât șidescurajarea călătoriilor fără bilet pe calea ferată.
Un aspect important este acordat atitudinii personalului feroviar față de călători și a modului în care îşi îndeplinesc atribuţiile de serviciu angajaţii din funcţii comerciale şi de control.
În anul 2014 au fost aplicate aproximativ 500 de sancțiuni personalului de tren și au fost identificați peste 340 mii pasageri fără bilet cărora le-au fost eliberate în tren legitimațiile de călătorie.
Ca urmare a rezultatelor încurajatoare ale acestor acțiuni de control întreprinse împreună cu  echipe ale Poliției Transporturi Feroviare, din această toamnă a fost prelungit Protocolul de Cooperare convenit între Ministerul Administraţiei şi Internelor / Poliția Transporturi Feroviare  şi Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii / CFR Călători. Astfel, personalul CFR Călători beneficiează în continuare de sprijinul reprezentanţilor Poliției TF.
CFR Călători face apel la spiritul civic al pasagerilor în legalitate pentru susținerea acestei campanii semnalând cazuri de ilegalitate la numărul de telefon 0800 88 44 44 – număr apelabil gratuit din rețeaua Telekom România.
E necesar să conștientizăm faptul că fiecare persoană plătitoare de taxe participă la subvenționarea transportului de călători cu trenul, iar un efort comun aduce beneficii pentru realizarea unor călătorii civilizate.
 
CFR Călători încurajează persoanele care folosesc în mod repetat trenul, elevii și studenții care călătoresc zilnic spre/dinspre instituțiile de învățământ, să își achiziționeze abonamente ce oferă reduceri foarte avantajoase. (75% REDUCERI la abonamentele pentru elevi și studenți!)
Menţionăm că acţiunile din cadrul campaniei de combatere a călătoriei fără bilet vor continua şi în perioada următoare în toate trenurile de pasageri, la nivelul întregii rețele feroviare, în special în zonele generatoare de fluxuri importante de trafic.