„Iată o orchestră care își poate reprezenta țara cu mândrie, la nivel internațional ….
Orchestra poate fi comparată cu cele mai bune orchestre din lume …
Orchestrele de top din lume îi pot lua ca exemplu pe tinerii muzicieni români”
Clemens Goldberg, Berlin, 2019

Este pentru cea de a treia oară când Centrul Național de Artă „Tinerimea Română’ face cadou proiectului Clasic e fantastic repetiția generală a unui concert extraordinar pe care urmează să îl susțină în Sala mare a Ateneului Român. De astă dată este vorba de Orchestra Română de Tineret dirijată de maestrul Gabriel Bebeșelea.

Sâmbătă, 4 decembrie, ora 11, Ateneul Român

Clasic e fantastic. Cum să înțelegem muzica

Orchestra Română de Tineret
– repetiţie generală –
Dirijor GABRIEL BEBEŞELEA

Program

Sabin Pautza-Jocuri româneşti

Ciprian Porumbescu-Balada pentru vioară și orchestră
Solist VALENTIN ȘERBAN

Constantin Dimitrescu-Dans țărănesc pentru violoncel și orchestră
Solist ȘTEFAN CAZACU

Gioachino Rossini-Uvertura operei Coțofana hoață

Pietro Mascagni-Intermezzo din opera Cavalleria rusticana

Camille Saint-Saëns-Bacchanale din opera Samson și Dalila

Giacomo Puccini_Intermezzo din opera Manon Lescaut

Mihail Glinka-Uvertura operei Ruslan și Ludmila

Johann Strauss fiul-Marș persan

Johann Strauss fiulPolca Trisch Trasch

Comentează CRISTINA SÂRBU

Concert realizat în colaborare cu Centrul Național de Artă „Tinerimea Română’

Prima orchestră simfonică de tineret din România a luat fiinţă în anul 2008 la inițiativa violoncelistului și profesorului Marin Cazacu, sub îndrumarea artistică a dirijorului Cristian Mandeal. Din 2014, funcţionează sub egida Centrului Național de Artă „Tinerimea Română“, instituție publică finanțată de Ministerul Culturii.

Acest proiect reunește cei mai buni tineri muzicieni din România pentru o experiență artistică unică care are ca scop atingerea unui înalt nivel de performanță. Orchestra Română de Tineret este considerată „ bijuteria vieții muzicale din România”, si s-a remarcat în scurt timp și pe plan muzical internațional.

Membră din 2011 a EFNYO (European Federation of National Youth Orchestras), orchestra este invitată constant în cadrul Festivalului Internațional George Enescu, marcând de-a lungul anilor numeroase premiere în ceea ce privește prezența unei orchestre românești pe marile scene ale Europei ( Berlin, Viena, Paris, Roma, Bruxelles, Milano, Lyon, Salzburg, Linz, Hamburg, Chișinău, Geneva, Basel) dar și în China la Beijing. În anul 2019, muzicienii Orchestrei Române de Tineret au fost prezenți pe noi scene din S.U.A., Belgia, Bulgaria, Macedonia de Nord, Serbia, Germania și Luxemburg. În 2020 si 2021 Orchestra Română de Tineret, sub conducerea dirijorului Cristian Mandeal,  a susținut două concerte extraordinare la Ateneul Român din București cu ocazia Zilei Culturii Naționale iar recent a impresionat publicul din România și străinatate cu concertul inedit aniversar Brâncuși 145.

Biletele se pot procura:
– De la Casa de Bilete a Ateneului Român ( doar cu o oră înainte de începerea concertului !)
Program: Marți – Vineri 12:00 – 19:00. Plata doar în numerar. Pre’ul unui bilet 20 lei
Telefon: 021.315.68.75

– Online, accesand site-ul www.fge.org.ro – sectiunea „Calendar“.Biletele odată cumpărate nu sunt returnabile decât în condițiile prevăzute de lege.

Accesul în sala Ateneului Român este permis „cu participarea publicului până la 30% din capacitatea maximă a spaţiului, dacă toţi participanţii sunt persoane vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare sau persoane care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2 şi este asigurată purtarea măştii de protecţie”.Verificarea acestor condiții se va face înainte de accesul în incinta Ateneului Român.