Duminica, 10 iunie, va avea loc ultimul spectacol al stagiunii 2018-2019 din cadrul proiectului Clasic e fantastic. Cum să înțelegem muzica. Ca de fiecare dată, la început de mai, porțile Ateneului Român se deschid și pentru copii mai micuți pentru care pregătim câte o Copilărie din seria spectacolelor de teatru cu muzică de la Teatrul Odeon. În acest iunie 2018 a venit rândul lui Gioacchino Rossini. Daca ați împlinit deci….5 ani sunteți invitați și așteptați.

Duminica 10 iunie 2018 ora 11
Clasic e fantastic. Copilăriile marilor muzicieni.

Rossini și povestea lui Wilhelm Tell

Distributie: Valeria Cristia, Irina Sârbu, Alexandra Badea, Monica Ciuta, Alexandru Unguru, Filip Ristovski, Raluca Ouatu, Monica Buștean.
Invitată mezzosoprana Cristina Trandafir

Decoruri, costume și păpușă : Valeria Cristia și Sanziana Tarta
Regia: Monica Ciuta
Scenariu : Cristina Sârbu

Comentează : Cristina Sârbu

Spectacol realizat în colaborare cu Ambasada Elveției la București, Swiss Sponsor’ s Fund/ România și Teatrul Odeon
Biletele se pun in vânzare miercuri 30 mai la ora 12. Rezervarile pentru grupuri scolare le astept pana marti, 29 mai, ora 14 la adresa info@fge.org.ro. Pretul unui bilet este de 20 lei, pret unic.

Gioachino Rossini ( 1792 – 1868) este cunoscut și foarte îndrăgit de publicul spectacolului liric, mai ales pentru operele sale comice : Bărbierul din Sevilia, Scara de mătase, Italianca în Alger, Călătorie la Reims… Și totuși, subiectul ultimei sale lucrări ( 1829) este serios, profund și bogat în semnificații, povestea lui Wilhelm Tell.

Viitorul compozitor s-a nascut în orăşelul italian Pesaro, la 29 februarie 1792. Copilului iubește bâlciurile din târgurile aglomerate şi pestriţe, cu măscărici, cu teatrele de marionete, jocurile de păpuşi… care prezintă scurte scenete acompaniate de muzică…Aici urmăreşte pentru prima oară povestea lui Wilhelm Tell. Faptele s-au petrecut în regiunea Lacului celor patru cantoane, din Elveţia, în secolul XIII. În numele Imperiului Habsburgic, soldaţii austrieci cotropiseră țara locuită de oameni liberi şi mândri. Noul Guvernator, Gessler este un om rău, crud şi orgolios. Ca să îşi arate puterea de cuceritor, el îi umileşte pe elveţieni obligându-i să se plece în faţa unei…pălării, atrârnată în vârful unei suliţe care, spunea el, reprezintă puterea împăratului de la Viena.. Cel care nu se supunea era condamnat la moarte.
Legenda povesteşte despre Wilhelm Tell, un om al muntelui, puternic şi neînfricat. El ajunge să treacă, împreună cu fiul lui prin locul în care pălăria atârna batjocoritor şi, desigur, refuză să-și plece capul. Guvernatorul îl supune la o încercare groaznică : aşează un măr pe capul fiului şi cere tatălui, vestit pentru felul în care mânuia arcul, să tragă o săgeată şi să doboare mărul. Şi asta de la o distanţă de 80 de paşi! O singură ezitare, cea mai mică nesiguranţă şi….tatăl îşi ucide copilul. Tell reuşeşte dar e condamnat totuşi la închisoare. Scapă, îl omoară pe Gessler cu o săgeată bine ţintită şi astfel, începe lupta care va duce la eliberarea elveţienilor de sub stăpânirea austriacă.

Pas cu pas, cariera lui Gioachino Rossini se împlinește spectaculos pentru a se încheia cu această operă în patru acte mari, Wilhelm Tell, inspirată de imaginea eroului elvețian, simbol al luptei pentru libertate. Este ultimul titlu pe lista marelui compozitor italian.

Trupa Clasic e fantastic s-a apropiat cu mare bucurie și de acest compozitor și opera sa. Micuțul Gioachino, împreună cu pisicuța Lola, cu șoriceii Rică și Sică dar și cu ajutorul vărului Giorgio, venit special de la Scala din Milano, îi vor încânta pe micii spectatori cu întâmplări amuzante la care vor fi invitați să ia parte și cu mult muzică plină de melodie, ritm și armonie. Vărul Giorgio se va lansa în arii de virtuozitate iar pisica Lola va lua lectii și va încerca și ea să cânte sub directa îndrumare a compozitorului. Povestea lui Rossini și a lui Wilhelm Tell va crea crea, pentru o oră, iluzia unei Italii de la început de secol XIX, în care negustori, nobili, ofiteri, țărani, precupețe sau domnișoare de pension fredonau, la unison, muzica talentatului Gioachino Rossini.

Evenimentele.zilei.la.advertising4u.ro-Calendar.Evenimente