Coaliția pentru Siguranța la Incendiu a Clădirilor susține aducerea la zi a legislației legate de protecția la incendiu a clădirilor şi mai multă atenție la respectarea regulilor deja existente, având în vedere că în România se produc peste 6.000 de incendii în locuințe, potrivit datelor Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU).

Uniunea Europeană a înțeles această necesitate, revizuind în 2018 Directiva pentru Performanța Energetică a Clădirilor (EPBD), care menționează pentru prima dată că trebuie să se țină cont și de siguranța la foc a clădirilor, pe lângă obiectivele de decarbonizare pentru 2050, dar şi creând Platforma de Schimb de Informații în Privința Incendiilor.

Coaliția încurajează autoritățile din România să îmbunătățească legislația privind siguranța la incendiu, mai ales normativul P118/1999, Partea 1, care nu s-a schimbat de aproape 20 de ani. De asemenea, România are o oportunitate deosebită de a avea un impact la nivel european în această zonă, prin punerea siguranței la incendiu pe agenda Președinției Române a Consiliului Uniunii Europene, în 2019.

„Siguranța la incendiu a clădirilor înseamnă, în primul rând, protejarea vieților oamenilor, în condițiile în care ne petrecem 90% din timp în interiorul imobilelor. Nu ne putem imagina că o să fim una dintre cele 70.000 de persoane care sunt spitalizate în fiecare an, în Europa, din cauza incendiilor. De aceea, este important să ne putem baza pe un cadru legislativ actualizat și pe respectarea unor norme stricte în construcții care să ne protejeze de orice situație, inclusiv de declanșarea unui incendiu. De asemenea, educarea publicului în privința incendiilor în clădiri are o mare importanță. Prevenirea este, ca și în medicină, cea mai bună soluție pentru a evita evenimentele tragice”, declară Dorin Beu, coordonatorul Coaliției pentru Siguranța la Incendiu a Clădirilor.

Astfel, organizația urmărește ca în perioada următoare să pună siguranța la incendiu cât mai sus pe agenda publicului și a autorităților, prin dialog, dezbateri și comunicare publică pe marginea acestei inițiative importante. Coaliția susține adoptarea măsurilor necesare pentru a avea clădiri sigure la incendiu și sustenabile pe termen lung.

Coaliția a fost anunțată public în data de 25 octombrie și urmărește să se extindă în perioada următoare și să devină principalul partener de dialog al autorităților în domeniul siguranței la incendiu a clădirilor.

 Despre Coaliție: Coaliția pentru Siguranța la Incendiu a Clădirilor este o organizație informală care își propune să reducă riscurile asociate cu incendiile în clădiri, mai ales la adresa vieților omenești. Membrii fondatori ai Coaliției sunt Romania Green Building Council, EfDEN și EASA Romania, iar partenerul său extern este FireSafe Europe, cea mai importantă organizație de profil la nivel european.

Advertising4U.ro Platforma de Promovare ONLINE Comunicate de Presa