Obiectivele Comisiei Europene de a se asigura ca europenii mai in varsta pot fi membri activi in societate si continua sa contribuie la economia europeana vor depinde semnificativ de competentele lor ICT imbunatatite.

Comisia Europeana a declarat anul 2012 “Anul European al Imbatranirii Active” ca initiativa ce intentioneaza sa ridice calitatea vietii oamenilor care imbatranesc pentru a le asigura participarea continua in cadrul fortei de munca. Populatia Europei imbatraneste si pe masura ce din ce in ce mai multi oameni ating varsta pensionarii, serviciile publice se lupta ca sa faca fata situatiei. Un raport recent accentueaza faptul ca membrii asa numitei generatii “baby-boom” (explozia demografica postbelica) au atins acum varsta de 60 de ani si au inceput sa se retraga de pe piata muncii, ceea ce marcheaza un moment decisiv pentru dezvoltarea demografica a Uniunii Europene.

Intentia sociala a conceptului de imbatranire activa este de a “permite oamenilor sa isi realizeze potentialul de prosperitate pe parcursul vietii si sa participe in societate in conformitate cu propriile nevoi, dorinte si aptitudini, asigurandu-le in acelasi timp protectia, securitatea si ingrijirea adecvata atunci cand au nevoie de asistenta”( Comisia Europeana: 6.9.2010 SEC(2010) 1002 final). Competentele ICT sunt critice pentru obiectivele ce urmaresc ca persoanele in varsta sa fie capabile sa participe activ in societate in concordanta cu nevoile si dorintele lor. E de inteles ca evolutiile recente si rapide la nivel teh