Asociația ACCEPT solicită partidelor politice parlamentare să se distanțeze de proiectele legislative iliberale vehiculate de AUR, partid cu o agendă extremistă care instigă la ură și discriminare împotriva persoanelor LGBTI. AUR a anunțat ieri că va importa legislația maghiară anti-LGBTI, care interzice educația despre gen, orientare sexuală și identitate de gen, invocând o falsă protecție a copiilor. Anunțul partidului AUR vine la mai puțin de un an după ce Curtea Constituțională a României a decis că legea prin care se interzice referirea la identitatea de gen în școli este neconstituțională pentru că beneficiarii sistemului de educație, copiii și tinerii din România, au dreptul la informare corectă despre realitate.

Din experiența recentă a Ungariei vedem că noua legislație anti-LGBTI nu afectează doar grupul minoritar vizat ci are deja consecințe negative semnificative asupra tuturor cetățenilor maghiari, plasând Ungaria în infringement și în afara finanțării europene destinate redresării economice post COVID-19. Menținerea pe termen lung a acestei cenzuri va limita accesul copiilor la educație adecvată și va crește dezinformarea cu privire la orientare sexuală și identitate de gen, conducând la discriminare și abuzuri împotriva persoanelor LGBTI.

Inițiativa AUR nu este doar o nouă încercare de denigrare a persoanelor LGBTI, ci și o încercare de cenzură a materiei școlare, o încercare de limitare a educației copiilor cu efecte grave în viitor. Acest tip de politici bazate pe cenzură sunt caracteristice regimurilor totalitare și o amenințare reală pentru libertățile tuturor românilor.

„Să elimini cu bună știință din educația copiilor informații despre orice grup minoritar din România este un gest iresponsabil și care încalcă dreptul copiilor la educație, cenzurează actul didactic și înrăutățește condițiile deja precare din sistemul educațional românesc. Astăzi AUR vizează persoanele lesbiene, gay, bisexuale, transgender și intersex, mâine va viza minoritățile etnice sau alte grupuri minoritare. În lipsă de idei, AUR copiază politicile radicale din Rusia și Ungaria. Nu e nimic nou în încercarea AUR de a-i copia pe Putin și Viktor Orban. Dușmanii democrației au fost totdeauna solidari. Bucureștiul nu este însă nici Moscova, nici Budapesta. Am dovedit-o la Referendumul constituțional din 2018, vom dovedi încă o dată că aparținem familiei valorilor europene,” a declarat Teodora Roseti, Directoarea executivă a ACCEPT.

AUR prezintă noua sa inițiativă ca fiind pentru protecția copiilor, însă, în realitate, acesta limitează capacitatea copiilor să se protejeze. Elevii sunt beneficiarii de drept ai sistemului de educație, iar parcursul lor în viață depinde de accesul timpuriu la informații corecte și relevante, inclusiv despre sănătate, diversitate și drepturile omului. Educația înseamnă și informare despre sănătate sexuală și reproductivă, protecția împotriva infecțiilor cu transmitere sexuală, diminuarea numărului de sarcini nedorite la adolescente, dar și acces la informații științifice și corecte despre orientare sexuală și identitate de gen. Educația sexuală este mai ales importantă pentru că permite minorilor să ia decizii informate și să se protejeze de abuzuri.

Pericolul la care sunt expuși elevii din România este real: nu există informații cu privire la sănătatea lor și mai puțin de 6% dintre aceștia participă la opționalul Educație pentru Sănătate. În consecință, România înregistrează anual un număr record de sarcini nedorite la adolescente, anual sute de mame minore sunt nevoite să abandoneze școala și să trăiască în sărăcie extremă. Educație pentru sănătate, principala materie școlară care ar trebui să prezinte elevilor informații despre igienă personală, sănătate sexuală, inclusiv informații științifice despre orientare sexuală și identitate de gen, este încă materie opțională în România. Deși în realitate, peste 75% din adulții din România sunt de acord cu educația sexuală în școală, conform Eurobarometrului de Gen realizat de Centrul FILIA, majoritatea decidenților politici se opune predării acestei materii în școală.