Erich Turk

Când spunem Crăciun ne gândim poate şi la atmosfera înălţătoare a unei impunătoare catedrale gotice, în care răsună muzică interpretată la orgă, care ne poartă uşor imaginaţia spre o lume de Sus…

Exact în căutarea acestui sentiment înalt veţi porni înainte de sărbători alături de ORCHESTRA DE CAMERĂ RADIO, în concertul pe care aceasta vi-l va oferi miercuri, 11 decembrie (19.00), la Sala Radio, sub bagheta dirijorului CRISTIAN BRÂNCUŞI, membru fondator al ansamblului şi dirijor principal al acestuia. Evenimentul va fi unul deosebit şi datorită participării muzicianului ERICH TÜRK – organist, clavecinist, dirijor de cor – cu o pregătire extraordinară: şi-a desăvârşit studiile la Viena şi Paris şi a participat la numeroase cursuri de măiestrie în Portugalia, Franţa, Germania, Elveţia şi Moscova. La Concursul Internaţional de Orgă „J.S. Bach” din Bruges, Belgia (2000) a obţinut premiul doi şi premiul publicului.

Programul serii va fi o frumoasă călătorie de la baroc la clasicism muzical, prin cei doi MARI « » ai celor două curente artistice : HÄNDEL şi HAYDN. Veţi asculta Concerto grosso în do major semnat de Händel şi trei partituri ale lui Haydn, supranumit şi « părintele simfoniei », din ale cărui creaţii vă veţi bucura de două simfonii : Simfonia nr. 4 în re major şi Simfonia nr.  64 în la major Tempora mutantur şi un concert – Concert în do major pentru orgă şi orchestră. Supratitlul celei de-a doua simfonii este o invitaţie la visare în luna anului în care ne acordăm puţin timp pentru noi înşine: versiunea completă a zicalei latine este Tempora mutantur, et nos mutamur în illis, în traducere Vremurile se schimbă și noi odată cu ele.

 

Din 1990 CRISTIAN BRÂNCUŞI este dirijor al Orchestrei de Cameră Radio. În tot acest timp, a prezentat sute de concerte cu un repertoriu variat, de la lucrări preclasice la creaţia contemporană.

Între anii 1977-1983 a activat ca dirijor permanent al Filarmonicii “Paul Constantinescu” din Ploieşti, ulterior a îndeplinit aceeaşi funcţie la Orchestra de Studio a  Radioteleviziunii Române.

Este autor a diverse lucrări camerale, simfonice şi vocal-simfonice. De asemenea, pasionat interpret al muzicii de avangardă este deseori invitat să susţină concerte în manifestări de profil ca ”Săptămâna Internaţională a Muzicii Noi”, ”Worldmusic Days” şi alte festivaluri de gen.

A realizat imprimări pentru radio, televiziune, muzică de film, înregistrări speciale pentru casele de discuri Electrecord şi AKSAK (Franţa). Apariţiile sale în turnee în Italia, Germania, Polonia, Rusia, Iugoslavia, Bulgaria, Ungaria, Filipine, SUA, Spania, Venezuela, Uruguay, Franţa  au fost apreciate de public şi de presa de specialitate.

Un moment de succes al carierei sale îl reprezintă concertele susţinute  cu Orchestra de Cameră Radio în turneele din Coreea de Sud (2003, 2005) excelent primite de  un public entuziast şi numeros, ca urmare, artistul a fost invitat  să dirijeze Orchestra Filarmonicii din Jeonju.

ERICH TÜRK este preocupat de revigorarea practicilor interpretative istorice şi de păstrarea instrumentelor vechi, fiind invitat adesea la festivalurile de muzică veche din România. El se implică activ în organizarea la Cluj a unor evenimente legate de muzica veche, precum primul concurs de muzică barocă din România în cadrul Festivalului « La Stravaganza » (2009).

În 1995 a devenit organist şi dirijor de cor la Biserica evanghelică din Mediaş (până în1999) şi cadru didactic la Academia de Muzică „Gh. Dima” Cluj-Napoca unde predă orgă, clavecin, bas cifrat şi muzică de cameră.

În calitate de solist concertist, de membru al Ansamblului Baroc „Transilvania” şi a altor formaţii camerale a susţinut numeroase recitaluri în majoritatea ţărilor europene. În paralel, Erich Türk a efectuat înregistrări pentru posturi de radio şi televiziune. Discografia sa numără şapte CD-uri (trei solo şi patru cu ansamblul baroc „Transilvania”) şi un DVD documentar cu muzică autohtonă.

Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române, în Magazinele Inmedio semnalizate “Bilete.ro”, în Magazinele Germanos şi la Casa de Bilete a Sălii Radio.

Pentru alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio vă rugăm să consultaţi site-ul www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com.