Concert extraordinar la ONB: Tannhäuser de Richard Wagner

Acasa/COMUNICATE DE PRESA/arta / cultura / entertainment/Concert extraordinar la ONB: Tannhäuser de Richard Wagner

Cu ocazia sărbătoririi bicentenarului Richard Wagner, iubitorii genului liric sunt invitaţi la o nouă întalnire cu muzica renumitului compozitor: opera Tannhäuser, prezentată în formulă de concert. Sub bagheta maestrului Cristian Mandeal, artiştii Operei Naţionale Bucureşti (ONB), alături de invitaţii speciali Barbara Haveman, soprană de origine olandeză, şi tenorul Marius Vlad Budoiu, aduc în faţa publicului două concerte de excepţie: vineri, 26 aprilie, respectiv duminică, 28 aprilie, începând cu ora 18.30. Opera Tannhäuser, întruchipând legenda cavalerului care a petrecut şapte ani ca soţ al zeiţei Venus, revine astfel pe scena Operei Naţionale Bucureşti, după patru decenii de la ultima premieră a sa la Bucureşti.

Dirijorul Cristian Mandeal

Este greu de imaginat un teatru de operă modern din care repertoriul wagnerian ar putea lipsi. Wagner a devenit astăzi un bun repertorial de maximă referinţă nu numai în spaţiul muzical german, dar şi în cel englez sau american, în cel francez, în cel rusesc, până şi în cel italian. Premiera muzicală bucureşteană a operei Tannhäuser, cea de-a treia din ultimii ani, se constituie astfel într-un act de ambiţie îndreptăţită  al acestui ansamblu naţional de aliniere la condiţia europeană. Toate criteriile de valoare sunt îndeplinite, atât cel tehnico-interpretativ la nivelul soliştilor şi ansamblurilor orchestral-corale, cât şi cel al comunicării unor mesaje filozofice valabile atât în trecut cât şi astăzi, anume acela prin care doar printr-un sacrificiu uman extrem se pot îndeplini idealuri măreţe. Doresc operei Tannhauser şi interpreţilor ei viaţă lungă şi frumoasă!, a declarat dirijorul Cristian Mandeal.

Dirijor a peste şaizeci de prime audiţii absolute, Cristian Mandeal a fost Director Artistic al Northern Israelian Orchestra – Haifa (1999-2002) şi al Orchestrei Naţionale Basce – San Sebastian (2001-2008), Dirijor Permanent la Orchestra Haydn di Bolzano e Trento (2000-2003), Dirijor Oaspete Principal al Orchestrei Halle din Manchester (2003-2008) – primul deţinător al acestui titlu în întreaga existenţă de 150 de ani a acestei orchestre, al Filarmonicii din Belgrad (stagiunea 2006-2007) şi al Filarmonicii din Copenhaga (2006-prezent). Este un promotor neobosit al compozitorului George Enescu, programându-i muzica pe toate meridianele. Printre altele, a dirijat opera Oedipe în primă audiţie britanică (la Festivalul de la Edinburgh – 2002) şi italiană (Teatro Lirico di Cagliari – 2005). Din 2008 este Preşedintele Societăţii George Enescu din Londra.

targ online de nunti, botezuri si alte evenimente
NuntiBotezuriCumetrii.ro

Rolul titular – Tannhäuser va fi interpretat de tenorul Marius Vlad Budoiu, solist al Operei Naţionale Române din Cluj, al cărui repertoriu conţine roluri precum: Rodolfo din La Bohème, Mario Cavaradossi din Tosca şi Pinkerton din Madama Butterfly (Giacomo Puccini); Alfredo din La Traviata, Radames din Aida şi Otello din opera omonimă (Giuseppe Verdi); roluri mozartiene: Don Ottavio din Don Giovanni, Tamino din Die Zauberflöte şi Idomeneo din opera omonimă; Don José din Carmen (Georges Bizet); Turiddu din Cavalleria Rusticana (Pietro Mascagni); Erik din Der Fliegende Holländer (Richard Wagner) etc.

Conform documentelor din arhiva Operei Naţionale Bucureşti, premiera românească a operei Tannhäuser a avut loc în data de 7 ianuarie 1900. După instituţionalizarea Operei, Tannhäuser a fost prezentat pe scena acesteia pentru prima oară în data de 16 octombrie 1929. În actuala clădire a instituţiei (dată în folosinţă în 1954), opera Tannhäuser a fost montată prima oară în 27 noiembrie 1970. Spectacolul a fost dirijat de Constantin Bugeanu, maestrul de cor fiind Stelian Olariu şi regia aparţinând lui Jean Rânzescu, scenografia lui Roland Laub, iar coregrafia lui Tilde Urseanu.

 

 

Vineri, 26 aprilie şi duminică, 28 aprilie, ora 18.30 – ONB

Tannhäuser de Richard Wagner

Operă în concert în limba germană

 

Dirijor: Cristian Mandeal

Maestru de cor: Stelian Olariu

Scenografie: Adriana Urmuzescu

Maestru de cor copii: Smaranda Morgovan

 

Distribuţia:

Hermann: Horia Sandu / Iustinian Zetea

  Tannhäuser: Marius Vlad Budoiu (invitat special)

Wolfram von Eschinbach: Eugen Secobeanu / Cătălin Ţoropoc

Walther von der Vogelweide: Lucian Corchiş / Liviu Indricău

Biterolf:  Vasile Chişiu / Dan Indricău

Heinrich der Schreiber: Andrei Lazăr / Daniel Madia

Reinmar von Zweter: Filip Panait

Elisabeth Nichte des Landgrafen: Iulia Isaev / Barbara Haveman (invitată specială)

Venus: Antonela Bârnat

Nunta/Botez/Petrecere..? Hai la Targ!