Sâmbătă, 28 aprilie, de la ora 19:00, va avea loc la Portul Cultural Cetate concertul bursierilor români selectați anul acesta în programul de burse SoNoRo Interferențe. Aceștia vor interpreta, alături de profesorii lor, un program muzical alcătuit din lucrări de Wolfgang Amadeus Mozart, Richard Strauss, Gabriel Fauré, Johannes Brahms și Dmitri Șostakovici.

Timp de o săptămână, la Portul Cultural Cetate, bursierii SoNoRo, selectați în urma preselecției din luna februarie, vor studia alături de pianista Diana Ketler, profesoară la Royal Academy of Music din Londra și director artistic al Festivalului SoNoRo, violistul Răzvan Popovici, iniţiatorul şi directorul executiv al Festivalului Chiemgauer Musikfrühling din Traunstein, Germania, şi al Festivalului Internaţional de Muzică de Cameră SoNoRo din Bucureşti, violonistul Christoph Wyneken, dirijor si profesor la Academia de Muzica din Freiburg, și violoncelistul Justus Grimm, profesor la Academia de Muzică din Antwerp.

SoNoRo Interferențe prilejuiește de doisprezece ani deja întâlnirea cu tineri muzicieni români excepționali. De fiecare dată, atât eu, cât și colegii mei, profesori la școli de muzică renumite din toată Europa, ne bucurăm să ne întoarcem în România, la Portul Cultural Cetate, într-un cadru ce pare a exista în afara oricăror coordonate spațiale și temporale, dar în aceeași tonalitate cu frumusețea muzicii pe care dorim să o transmitem mai departe acestor tineri talentați, declară pianista londoneză Diana Ketler.

SoNoRo Interferențe își propune de doisprezece ani să formeze și să promoveze elita de mâine a muzicienilor, dar și să ofere publicului român și internațional șansa de a-i asculta și încuraja pe tinerii instrumentiști în cadrul unor concerte gratuite susținute la finalul workshop-urilor, realizate cu susținerea Grupului CEZ în România.

Încă de la intrarea pe piața din România, am ales să susținem acele inițiative ce au în prim-plan oamenii, performanța și dezvoltarea durabilă. Proiectul SoNoRo Interferențe ne inspiră prin modul în care valorifică talentul unor tineri la început de drum, oferindu-le o platformă pentru o formare armonioasă în universul muzicii. Rezultatul acestei călătorii este sursa universală de energie prin care ne apropiem de oameni și tindem să ne îmbunătățim permanent: creația artistică. De aceea, rămânem în continuare protagoniști în povestea SoNoRo Interferențe și parcurgem din nou traseul energiei muzicii, alături de tineri și profesioniști pasionați din domeniu,  declară Martin Zmelik, Country Manager Grupul CEZ în România.

Bursa de studii SoNoRo Interferențe se adresează tinerilor între 14 și 31 de ani și constă în gratuitatea cursurilor (muzică de cameră + instrument solo: pian, vioară, violă și violoncel), acoperirea costurilor de transport din București în localitatea în care se desfăşoară workshop-ul, cazarea şi masa gratuite pe durata programului.

Programul SoNoRo Interferențe este susținut de Grupul CEZ în România, Institutul Cultural Român și UniCredit Bank. Partenerii SoNoRo Interferențe sunt Portul Cultural Cetate, Universitatea Națională de Muzică Palazzo Ricci, Festivalul Chiemgauer Musikfruhling, Fundatia Wolfgang Sawallisch și Ensemble Raro.

SoNoRo Interferențe este un proiect derulat sub Înaltul Patronaj al Președenției României

Accesul la concerte este gratuit.  Pentru mai multe informații, vă rugăm să vizitați: www.interferente.sonoro.ro.

Despre SoNoRo Intereferențe

SoNoRo Interferenţe a luat naştere în România în anul 2007 şi de atunci s-a extins şi în alte ţări europene, inclusiv Italia (Arezzo şi Montepulciano), Ucraina (Kiev) şi Germania (Bad Endorf, Neuwied și Traunstein). Printre locaţiile din România în care au avut loc workshop-urile SoNoRo Interferențe se numără Portul Cultural Cetate, reședința Băncii Naționale de la Păltiniș sau Palatul Cantacuzino din Bușteni.

Programul SoNoro Interferențe a fost inițiat cu scopul de a crea, pe termen lung, o elită muzicală, pentru continuarea demersului Festivalului SoNoRo de a include România în circuitul de vârf al vieții muzicale europene. Mulţi dintre câștigătorii burselor au atins rezultate remarcabile şi studiază, în prezent, la instituţii prestigioase de muzică din Londra, Berlin, Viena, Zurich, Hamburg şi Bucureşti. Unii dintre ei au participat la importante concursuri din întreaga lume și s-au clasat pe locuri fruntașe. Cea mai recentă reușită a unuia dintre bursierii SoNoRo Interferențe este cea a lui Andrei Ioniță care a câştigat premiul I la secţiunea Violoncel a Concursului „P.I.Ceaikovski”, din Rusia.

Sponsor principal SoNoRo Interferenţe: Grupul CEZ în România.

Partener principal: Institutul Cultural Român.

Jamsession Inspirer: UniCredit Bank

Parteneri: Portul Cultural Cetate, Universitatea Națională de Muzică Palazzo Ricci, Festivalul Chiemgauer Musikfruhling, Fundatia Wolfgang Sawallisch si Ensemble Raro.