• Advertising4U.RO-advertising.and.media.solutions-Comunicate.de.presa.Info.Evenimente.Media.NEWS.BUSINESS
  • România se află pe harta țărilor cu mortalitate ridicată de cauze vasculare, înregistrându-se 7-8 decese la 1000 de locuitori anual[1].
  • Conferința de Aterotromboză este cel mai important eveniment al primăverii dedicat comunității medicale implicate în managementul bolilor cardiovasculare, anul acesta fiind în premieră transmisă integral live online.

Pe 11 aprilie 2014 s-a desfășurat la Hotel Pullman din București cea de-a XIV-a ediție a Conferinței de Aterotromboză. Evenimentul a fost organizat de Societatea Română de Cardiologie și Asociația Națională Română de Stroke, împreună cu Academia Română și Academia de Științe Medicale, cu sprijinul companiilor Sanofi, Zentiva și Genzyme.

Datorită interesului ridicat al comunității medicale pentru această manifestare cu tradiție, dar și pentru a facilita accesul cât mai multor medici la cele mai recente noutăți științifice privind prevenirea aterosclerozei, greu de realizat cu toate cunoștințele actuale, stabilizarea plăcii de aterom și tratamentul consecințelor sale, anul acesta, în premieră, Conferința de Aterotromboză a fost transmisă integral live online.

La eveniment au participat medici specialiști din toată țara: cardiologi, neurologi, diabetologi, nefrologi, medici de familie etc. Lucrările conferinței au fost prezidate de către Acad. Prof. Dr. Constantin Popa, Președinte al Asociației Naționale Române de Stroke și membru al Academiei Române și Prof. Dr. Eduard Apetrei, Vicepreședinte al Academiei de Științe Medicale.

“Conferința de Aterotromboză este singura conferință națională dedicată în totalitate acestui proces fiziopatologic, modalităților de prevenire și tratamentului consecințelor sale – bolile cardiovasculare aterotrombotice. Dinamica rapidă a cunoașterii proceselor ce duc în final la apariția plăcii de aterom și eficiența metodelor de tratament ține treaz interesul atât al cercetării științifice din diferite domenii, cât și al practicii medicale”, a declarat Prof. Dr. Eduard Apetrei. “În anul care s-a scurs de la ultima conferință au continuat cercetările privind epidemiologia, mecanismele bolii, evidențierea cât mai precoce a manifestărilor subclinice, prevenirea și tratamentul consecințelor clinice. Astfel de întâlniri științifice au un rol foarte important, reunind specialiști din mai multe arii, co-interesați de subiectul aterotrombozei”, a adăugat Acad. Prof. Dr. Constantin Popa.

Aterotromboza este o afecțiune ce amenință viața pacienților, fiind cauza unor evenimente vasculare majore precum infarctul de miocard, accidentul vascular cerebral ischemic sau decesul de cauză vasculară.

Anual, în Europa, bolile cardiovasculare sunt cauza a 4 milioane de decese, dintre care 1.9 milioane decese sunt înregistrate în UE[2]. România continuă să se afle pe harta țărilor cu mortalitate ridicată de cauză cardiovasculară, înregistrându-se anual între 7 și 8 decese la 1000 de locuitori[3].

Conform celui mai recent studiu epidemiologic realizat în anul 2012 în România, SEPHAR II, 4 din 10 adulți sunt hipertensivi, iar 6 din 10 adulți hipertensivi au hipercolesterolemie.

“Datele epidemiologice la nivel global arată de asemenea că rata de deces pentru bolile cardiovasculare a scăzut în ultimii ani, dar cardiopatia ischemică și accidentul vascular cerebral rămân în continuare pe primele locuri, față de anul 1990  (35% și respectiv 26%). În România procentul este de ~ 60 %. Un alt motiv de îngrijorare este faptul că ateroscleroza coronariană apare la vârste din ce în ce mai tinere. Spre exemplu, din necropsiile efectuate la 3.832 de soldați americani în vârstă medie de 26 de ani, la 8,5% dintre ei s-au găsit leziuni aterosclerotice ale arterelor coronare”, a adăugat Prof. Dr. Eduard Apetrei.

“Grupul Sanofi este liderul mondial în lupta împotriva bolilor vasculare, punând la dispoziția comunității medicale și a pacienților un portofoliu complex de soluții terapeutice medicamentoase – atât medicamente inovatoare, cât și generice de calitate și totodată accesibile. Am susținut fiecare ediție a Conferinței de Aterotromboză întrucât ne dorim să contribuim la identificarea de soluții pe termen mediu și lung pentru prevenirea aterotrombozei și tratarea eficientă a consecințelor sale. Dincolo de miza științifică, beneficiarul unor astfel de manifestări rămâne pacientul român. Este necesar să depunem continuu eforturi comune susținute pentru a crește gradul de conștientizare și de prevenție a bolilor vasculare”, a declarat Dr. Ovidiu Saltas-Dabija, Director Medical Sanofi România.

 

Despre aterotromboză

Ateroscleroza este o afecțiune care se dezvoltă în timp prin depunerea de colesterol însoțită de inflamație la nivelul pereților arterelor, consecința fiind apariția plăcilor de aterom. Plăcile de aterom sunt cauza rigidizării și îngustării arterelor, precum arterele coronare, carotide, periferice. Fisurarea sau ruperea unei plăci de aterom poate duce la formarea unui cheag de sânge cu îngustarea rapidă, chiar blocarea vasului de sânge și apariția accidentelor vasculare majore (infarct miocardic, accident vascular cerebral, moarte subită).

Riscul dezvoltării aterotrombozei este influențat de vârstă, predispoziția genetică, dar și de stilul de viață (fumatul, obezitatea, sedentarismul). Prevenirea evenimentelor aterotrombotice și reducerea riscului cardiovascular pot fi realizate prin controlul factorilor de risc (renunțarea la fumat, controlul tensiunii arteriale, dietă sănătoasă combinată cu scăderea în greutate, activitate fizică practicată regulat), în asociere cu terapii medicamentoase, în cadrul cărora agenții antitrombotici joacă un rol extrem de important.

 

Despre Conferința Națională de Aterotromboză

Lansată inițial sub denumirea de Simpozion, prima manifestare științifică a avut loc în anul 1996, organizată la Cercul Militar din București, de către Institutul de Cardiologie “C.C. Iliescu” și compania Sanofi. A urmat al doilea Simpozion în 1999, iar începând din anul 2002 evenimentele s-au organizat sub formă de Conferințe Naționale de Aterotromboză, sub egida Societății Române de Cardiologie și a Asociației Naționale Române de Stroke, cu sprijinul Grupului Sanofi.

Despre Sanofi

Sanofi, lider mondial în producția de medicamente, descoperă, dezvoltă și distribuie soluții terapeutice pentru a îmbunătăți viața tuturor oamenilor. Sanofi deţine atuuri importante în domeniul sănătăţii şi se bazează pe 7 platforme de creştere: soluţii pentru diabet, vaccinuri de uz uman, produse inovatoare, boli rare, produse fără prescripţie medicală, pieţe emergente şi sănătatea animalelor. Sanofi este cotată la bursele de valori din Paris (EURONEXT: SAN) şi New York (NYSE: SNY).

În acest moment, Sanofi pune la dispoziția pacienților un portofoliu de tratare a afecțiunilor vasculare, cuprinzând produse precum: Plavix® (clopidogrel), Clexane® (enoxaparina), Aprovel® (irbesartan), Cordarone® (amiodarona), Tritace® (ramipril)[4].

Despre Zentiva, o companie Sanofi

Zentiva este parte a Grupului Sanofi începând cu luna martie 2009.

Portofoliul de produse al companiei acoperă o gamă largă de arii terapeutice, însă se concentrează asupra bolilor cardiovasculare, afecțiunilor inflamatorii, durerii, infecțiilor și bolilor sistemului nervos central, precum și asupra bolilor gastrointestinale și urologice.

Portofoliul Zentiva adresat afecțiunilor vasculare oferă soluții terapeutice în condiții de calitate și accesibilitate, absolut necesare unui tratament de lungă durată, incluzând: Trombex® (clopidogrel), Rosucard® (rosuvastatină), Torvacard® (atorvastatină), Simvacard® (simvastatină), Tezeo® (telmisartan), Canzeno® (candesartan), Santepirin® (acid acetilsalicilic)⁴.

Despre Genyzme, o companie Sanofi

Înfiinţată în anul 1981, Genzyme este una dintre primele companii care s-a angajat în a determina un impact pozitiv major în vieţile oamenilor care suferă de boli genetice rare, oferind speranţă acolo unde aceasta nu există.

Portofoliul Genzyme, comercializat în ţări din întreaga lume, este reprezentat de medicamente care transformă și salvează viețile celor care suferă de boli ca Fabry, Pompe, Gaucher, Mucopolizaharidoza de tip 1 (Boala Hurler).  Dar, pentru că în general, scopul este acela de a dezvolta terapii  inovatoare pentru pacienţii care de multe ori nu au alte opţiuni terapeutice, contribuind astfel la îmbunătăţirea semnificativă a calității vieții acestora, Genzyme a adăugat portofoliului de boli rare, produse noi, de asemenea revoluționare, cu impact major în tratarea sclerozei multiple și cancerului tiroidian.

Ne angajăm să facem tot ce ne stă în putinţă pentru a ne asigura că pacienţii au acces la tratamentele şi serviciile pe care le dezvoltăm. Ne atingem ţelurile prin cercetarea la nivel mondial,  prin compasiunea şi dăruirea angajaţilor noştri. Prin apartenenţa la Grupul Sanofi, Genzyme beneficiază de accesibilitatea şi de resursele uneia dintre cele mai mari companii farmaceutice din lume, având acelaşi scop, de a readuce speranța în vieţile pacienţilor și a familiilor lor. Aflaţi mai multe pe www.genzyme.com.


Persoane de contact:

Camelia Nițu – Communication Manager Sanofi România

0723.353.520; camelia.nitu@zentiva.ro

 

Irina Pătru – Account Manager Free Communication

0752.111.725; irina.patru@freecomm.ro[1]THE FIRST ROMANIAN REGISTRY FOR ST-ELEVATION MYOCARDIAL INFARCTION (1997-2009) – FINAL REPORT, European Cardiovascular Disease Statistics 2012 Edition, www.escardio.org

[2] Nichols M., Cardiovascular disease in Europe: epidemiological update. European Heart Journal 2013; 34: 3028–3034, European Cardiovascular Disease Statistics 2012 Edition, www.escardio.org

[3]THE FIRST ROMANIAN REGISTRY FOR ST-ELEVATION MYOCARDIAL INFARCTION (1997-2009) – FINAL REPORT, European Cardiovascular Disease Statistics 2012 Edition, www.escardio.org

[4]Medicamente eliberate pe bază de prescripție medicală

Go to Top