Criza actuală din Ucraina și consecințele acesteia au implicații grave asupra bunăstării și mijloacelor de subzistență a milioane de europeni. Aceasta pune sub presiune restaurantele, care trebuie să-și acopere costurile și, totodată, să continue să funcționeze, necesitând adaptare și inovație. În același timp, criza costului vieții afectează multe gospodării, crescând riscul de insecuritate alimentară și malnutriție.

În acest context, este vital ca Europa să pună politicile și securitatea alimentară pe primul loc pe agenda socială europeană și, prin urmare, să discute și să propună măsuri politice care pot oferi ajutor imediat populației din Uniunea Europeană afectate de criză și pot sprijini sectorul alimentar. Compania Edenred a creat oportunitatea de a sublinia aceste necesități esențiale pe tot parcursul zilei de 8 aprilie 2025, dedicată în mod special acestor aspecte, printr-o conferință internațională care a avut loc la Parlamentul European.

Conferința, cu titlul „Mâncarea accesibilă și sănătoasă în contextul creșterii prețurilor”, a fost organizată în jurul a două paneluri, care au avut loc după alocuțiunea introductivă a europarlamentarului gazdă Dimitrios Tsiodras, urmată de intervenția lui Arnaud Erulin, Chief Operating Officer, Benefits & Engagement la Edenred.

Primul panel a fost moderat de Nathalie Renaudin, director de afaceri publice al Edenred, și a explorat modul în care restaurantele pot folosi instrumentele digitale pentru a face față creșterii prețurilor. Martin Caraher, profesor emerit de politici alimentare și de sănătate la City St George’s, Universitatea din Londra, Alejandro Fernandez de Mera, șeful sectorului public al Barrabés.biz, și Marine Thizon, manager senior de afaceri publice la HOTREC, au oferit informații despre modul în care aceste instrumente pot fi implementate și utilizate de restaurante și au prezentat exemple de bune practici.

Al doilea panel a fost moderat de Dr. Nina McGrath, Content Area Lead la Consiliul European de Informare Alimentară (EUFIC), și s-a concentrat pe modul în care reducerile bugetului pentru alimente afectează cetățenii europeni, dar și pe importanța menținerii nutrienților și a alimentelor sănătoase disponibile pentru toată lumea. Mamar Merzouk, director adjunct al Biroului pentru UE al Programului Alimentar Mondial (World Food Programme), Luminița Feyer, manager de program în cadrul Asociației Pro Consumatori din România, și Tomáš Prouza, președinte al Confederației de Comerț și Turism din Republica Cehă și vicepreședinte al Eurocommerce, au prezentat inițiativele și acțiunile întreprinse, precum și recomandări pentru a consolida accesibilitatea la alimente sănătoase pentru toți cetățenii din UE, deoarece alegerile alimentare greșite și privarea de alimente au un impact negativ grav asupra sănătății publice.

După conferință, europarlamentarul Branislav Ondruš a inaugurat un prânz de networking dedicat promovării accesibilității la alimente sănătoase, la barul Vester (Place du Luxembourg 13), unde participanții au fost invitați să-și continue discuțiile cu vorbitorii și părțile interesate. De asemenea, cu această ocazie a fost sărbătorită cea de-a 15-a aniversare a programului FOOD, coordonat de Edenred, care reunește 18 parteneri din 10 state membre ale UE.