window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-127554769-2');

CONSILIUL CONCURENTEI A AMENDAT COMPANIILE PETROLIERE

Consiliul Concurentei a sanctionat sase companii petroliere cu amenda aproape 900 milioane lei (peste 200 milioane euro) pentru incheierea unei intelegeri anticoncurentiale. Companiile sanctionate sunt: SC OMV Petrom SA, SC OMV Petrom Marketing SRL, SC Lukoil Romania SRL, SC Rompetrol Downstream SRL, SC Mol Petroleum Products SRL, SC ENI Romania.

In urma investigatiei, autoritatea de concurenta a constatat ca cele sase companii s-au inteles sa retraga de pe piata sortimentul de benzina Eco Premium, fapta prin care au incalcat atat Legea Concurentei, cat si Tratatul de Functionare al Uniunii Europene (TFUE).

“Legea Concurentei interzice orice intelegeri companii care au ca obiect sau au ca efect restrangerea, impiedicarea ori denaturarea concurentei. Nu contestam dreptul unei companii de a-si ajusta oferta de produse, dar acest lucru trebuie sa se faca independent, nu printr-o intelegere cu alte companii. Indiferent daca sunt mari sau mici, toate companiile trebuie sa respecte regulile de concurenta, care sunt aceleasi si in Romania si in celelalte tari europene” a declarat domnul Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.

Reamintim ca, in anul 2009, Consiliul Concurentei a efectuat inspectii inopinate la sediile principalelor companii petroliere din Romania.

In 2010, Consiliul Concurentei a decis extinderea investigatiei pentru a se analiza si existenta unei posibile incalcari a regulilor de concurenta ale Uniunii Europene, respectiv art.101 si 102 din Tratatul privind functionarea Uniunii Europene.

Decizia Consiliului Concurentei va fi publicata pe site-ul institutiei, www.consiliulconcurentei.ro si poate fi atacata in contencios administrativ la Curtea de Apel Bucuresti, in termen de 30 de zile de la comunicare.

Ianuarie 2012
Biroul de Presa Tel: 0372.129.710, 021.405.44.29 ; E-mail: presa@consiliulconcurentei.ro

Dezactiveaza titlul coloanei Mega Menu

Go to Top