window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-127554769-2');

Advertising4U.ro-Comunicate-de-presa-Info-evenimente-Media-NEWSComisarii Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor, impreuna cu organele de politie, au desfasurat o actiune de control pentru verificarea comercializarii produselor de sezon in pietele bucurestene: 1 Decembrie, 16 Februarie, Traian si Matache.

La 9 dintre operatorii economici controlati s-au constatat abateri de la prevederile legale in domeniul protectiei consumatorilor, in urma carora au fost aplicate amenzi contraventionale în valoare de 32 mii lei. S-a dispus masura opririi temporare de la comercializare a 50 kg carne preambalata pasare si berbecut etichetata necorespunzator. S-a dispus masura opririi definitive si retragerea de la comercializare a 40 kg carne de vita alterata si a produsului Kaiser alterat, improprii consumului uman.

Principalele abateri constatate au fost:

  • comercializare Kaiser alterat, cozonac cu nuca fara detinere atestat de produs traditional;
  • comercializare cozonac cu nuca si cacao cu valoare nutritiva eronata;
  • comercializare organe miel cu eticheta netradusa (comert intracomunitar Grecia);
  • comercializare vin prin practica comercială incorecta, necorelare denumire si an de recolta fata de buletinul de analize si fata de informarea de la locul de comercializare; exemplu: Cabernet Sauvignon – Vin de masa;
  • comercializare carne preambalata pasare si berbecut fără etichete pentru identificarea datei limita de consum;
  • comercializare carne de vita alterata (40 kg) si carne de oaie (20 kg) fără documente de provenienta;
  • comercializare rahat neetichetat corespunzător;
  • peste depozitat necorespunzator.
  • 

Constantin Cerbulescu, presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor, sfatuieste consumatorii, pentru a nu avea „surprize neplacute” la pregatirea mesei de Paste sau a se expune unor pericole asupra sanatatii, sa tina cont de recomandarile ANPC la achizitionarea urmatoarelor produse:

Carnea de miel

  • Cumparati numai din macelarii, magazine alimentare, locuri special amenajate in piete;
    Carnea trebuie sa prezinte stampila sanitara-veterinara ;
  • Carnea sa fie elastica si sa nu prezinte suprafata lipicioasa si urat mirositoare ;
  • Carnea achiziţionata se va transporta in conditii igienice, cat mai repede si se va depozita la temperaturi de refrigerare, respectiv, 0 – 4 grade C.

Peste

  • La cumparare verificati daca pestele proaspat prezinta urmatoarele modificari: solzi care se desprind usor, corpul acoperit cu mucus urat mirositor, branhii de culoare cenusie sau bruna; in aceste cazuri pestele este sigur alterat si poate prezenta un pericol pentru sanatatea dumneavoastra;
  • Pestele proaspat trebuie pastrat si expus la comercializare in vase cu gheata, fiind partial acoperit de gheata.

Oua

  • Evitati cumpararea oualor a caror coaja este crapata, murdara sau sparta;
  • La spargere, ouale nu trebuie sa prezinte albusul tulbure sau amestecat cu galbenusul ;
  • Verificati data durabilitatii minimale care este inscrisa pe ambalaj, in cazul oualor ambalate sau pe un afis impreuna cu alte informatii precum categoria de calitate, categoria de greutate, o mentiune a metodei de crestere etc.

Vopsea de oua

  • Cumparati vopsea de oua numai din locuri autorizate;
  • Urmariti incadrarea produsului in data durabilitatii minimale.

Atentie! La vopsirea oualor, nu utilizati vopsea pentru alte destinatii, precum cea tipografica sau pentru textile. Utilizarea altor tipuri de vopsele, poate prezenta pericol pentru sanatate.

Produse de patiserie

  • Cumparati produse numai din locuri autorizate;
  • Spatiile de comercializare trebuie sa fie in permanenta curate si bine intretinute;
  • Se va avea in vedere ca produsele de patiserie neambalate trebuie comercializate in termen de 24 ore de la data fabricatiei (acestea fiind scutite de indicarea datei durabilitatii minimale);

Vin

  • Cumparati produse numai din locuri autorizate;
  • Nu va lasati “ademeniti” de vanzatorii din piete sau din alte locuri neautorizate care vand produsele in recipiente PET refolosite, care va ofera degustarea produselor prin intermediul dopurilor recipientelor pentru a dovedi “calitatea naturala” a produsului;
  • Verificati etanseitatea recipientelor.

“Reamintesc aceste recomandari, pentru a fi sigur ca toate categoriile de consumatori, indiferent de venituri, care in aceste zile isi fac aprovizionarea pentru Sarbatorile Pascale, au la indemana setul de informatii necesare pentru a se autoproteja si a sesiza Autoritatii Nationale pentru Protectia Cosnumatorilor in cazul unor nereguli. Asigur toti consumatorii ca in toata aceasta perioada vom fi pe teren si vom sanctiona orice intentie a comerciantilor de a pacali consumatorii sau, mai grav, a le pune in pericol sanatatea. De asemenea, am constituit echipe de serviciu, care sa intervina cu promtitudine in solutionarea sesizarilor consumatorilor, cu prioritate a celor care vizeaza produsele alimentare, avand in vedere ca sunt cele mai comercializate in aceasta perioada”, Constantin Cerbulescu, presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor.

Biroul de presa

Go to Top