Balet | Femei

Baletul „Femei” în coregrafia lui Gheorghe Iancu este, dupa părerea criticului muzical Gabriella Gori, o dramă care-și găsește locul în contemporaneitate și, mai presus de orice, un portret al femeii de oricând și de pretutindeni, complicată, frumoasă, pasională. Coloana sonoră este alcătuită din lucrări ale compozitorilor Serghei Rahmaninov, Dimitri Şostakovici, Igor Stravinski, Paul Hindemith şi din cântece ortodoxe ruseşti. Iubitorii de dans contemporan pot urmări acest titlu la Opera Naţională Bucureşti, sâmbătă, 3 mai,de la ora 19.00, cu balerina Corina Dumitrescu în rolul principal.

“Titlul mi-a atras atenţia din punct de vedere teatral pentru că este aproape ironic. În fond, Maşa devine o ucigaşă din dragoste. Ea îşi otrăveşte bărbatul, iar alte două femei care aud această poveste tragică sunt influenţate de ea şi îşi ucid la rândul lor bărbaţii. Este, dacă vreţi, un fel de caracterizare a genului feminin, un pic ironic fireşte, dar şi puţin adevărat. Mi-a plăcut faptul că Cehov subliniază un aspect şi anume acela că femeia este esenţial diferită faţă de bărbat. Ea e mult mai complexă. Bărbaţii sunt… unilateriali, mai simpli. Femeile sunt mult mai complicate şi mult mai puternice.” (Gheorghe Iancu, coregraf)

În reprezentaţia din 3 mai vor debuta balerinii Bogdan Plopeanu (Amantul), Marina Minoiu (Sofia), Raul Oprea (Feodor), Lucas Campbell (Aleksei).

Bogdan Plopeanu a absolvit Liceul de Coregrafie „Floria Capsali” din București în anul 2009, imediat devenind balerin al Operei Naționale București. În perioada 2010-2012, el a fost solist al teatrului de balet din Sibiu, iar din anul 2013 a revenit ca solist la Opera Națională București. De-a lungul timpului, Bogdan Plopeanu a fost finalist al Concursului YAGP din Italia (2007), a primit Premiul I la Concursul Național de Balet, edițiile din 2008 și 2009. În 2008, i s-a conferit de asemenea Premiul Special pentru Dans Modern. În anul 2012, Bogdan Plopeanu a câștigat Premiul I la Concursul Internațional de Balet de la Sibiu.

Finalistă la Youth American Grand Prix în anul 2007, balerina Marina Minoiu a întreprins stagii de perfecționare la The Royal Ballet Covent Garden summer schoolAmerican Ballet Theater Summer Intensive Course (USA), cu maestrul Gilbert Meyer, cu maestrul Sergiu Ștefanski, la International Ballet Summer Workshop Hagen (Germania) etc. Marina Minoiu a avut colaborări cu Teatrul Național de Operă și Balet Oleg Danovski din Constanța și Ballet Classique de Paris.

Raul Oprea a absolvit Liceul de Coregrafie „Floria Capsali” din București în anul 1998, imediat devenind balerin al Operei Naționale București. În perioada 2003-2004, el a fost solist al teatrului Eisenach din Germania, iar din anul 2005 a revenit la Opera Națională București. De-a lungul carierei, Raul Oprea a intrepretat roluri solistice din baletele Anna Karenina, Lacul lebedelor, Corsarul, Don Quijote etc.

Ultima reprezentaţie a baletului Femei din stagiunea actuală a teatrului bucureştean va avea loc în 7 iunie.

 

Sâmbătă, 3 mai, ora 19.00

Femei

Un spectacol de Gheorghe Iancu

Libretul de Gheorghe Iancu după Anton Pavlovici Cehov

Coloana sonoră alcătuită din lucrări ale compozitorilor Serghei Rahmaninov, Dimitri Şostakovici, Igor Stravinski, Paul Hindemith şi din cântece ortodoxe ruseşti

Scenografia: Luisa Spinatelli

Lighting design: Ionuţ Gabriel Pruteanu

Maşa: Corina Dumitrescu

Amantul: Bogdan Plopeanu (debut)

Soţul: Călin Rădulescu

Sofia: Maria Minoiu (debut)

Varvara: Sena Hidaka

Feodor: Raul Oprea (debut)

Aleksei: Lucas Campbell (debut)

Fetiţa Maşei: Edda Romano

Go to Top