window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-127554769-2');

„Cornul si laptele” si „mere in scoli” in semestrul I al anului scolar, verificate de ANPC

  • aaa_Advertising4U.ro-Platforma _de_Promovare_ONLINE

In perioada 15 septembrie 2014 – 30 ianuarie 2015 comisarii Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor au verificat modul de aplicare al prevederilor legale privind acordarea de produse lactate si de panificatie pentru copiii prescolari din gradinitele de stat cu program normal si elevii din invatamantul de stat primar si gimnazial, precum si al programului de incurajare a consumului de fructe in scoli.

Concluziile controalelor desfasurate pot fi rezumate, astfel:
– controlul a cuprins 1.452 actiuni de verificare si control (938 scoli, 482 gradinite, 23 producatori si 9 distribuitori);
– au fost oprite definitiv de la distributie 326 kg produse lactate, de panificatie si mere, in valoare de cca. 713 lei, care erau improprii consumului;
– au fost oprite temporar de la distributie 43,4 kg de produse de panificatie, in valoare de 326 lei, pana la remedierea deficientelor constatate;
– pentru deficientele constatate au fost aplicate 16 de sanctiuni contraventionale constand in 12 amenzi contraventionale insumand 58.500 lei si 4 avertismente.

Principalele abateri constatate:
Mun. Bucuresti- lapte UHT cu proprietati organoleptice necorespunzatoare- amenda contraventionala- 10.000 lei
Jud. Cluj- cornuri ale caror date de identificare erau acoperite de inscrierea datei durabilitatii minimale- amenda- 5.000 lei
Jud. Cluj- nerespecatrea graficelor de distributie a laptelui UHT 1,8% grasime-5.000 lei
Jud. Harghita- fabricarea si distribuirea de cornuri cu abateri negative ale cantitatii nete peste limita maxima tolerata-2 amenzi in valoare de 23.500 lei
Jud. Harghita- cornuri cu abateri de etichetare(ingredientele din lista nu erau inscrise in ordine descrescatoare)- amenda 10.000 lei
Jud. Maramures- laptele era depozitat necorespunzator; ambalaje sparte, cu continutul scurs, miros intepator – amenda- 2.000 lei
Jud. Mures- cornuri cu abateri de etichetare(lipsa inscrierii pe ambalaj a datei durabilitatii minimale)- amenda 3.000 lei

Marius Alexandru Dunca, Presedinte ANPC:”Copiii reprezinta preocuparea noastra principala si avem obligatia de a le oferi produse care sa nu le puna in pericol sanatatea. Produsele oferite prin Programul” Cornul si laptele” si „Mere in scoli” trebuie sa fie corespunzatoare din punct de vedere calitativ si distribuite conform graficului. Orice neregula va fi aspru sactionata.”

Abateri:

1. Neincadrarea in data limita de consum reglementata sau inscriptionata

Jud. Covasna-  la o gradinita s-a constatat existenta in depozitul unitatii a produsului „corn simplu”, 80 g., cu data limita de consum depasita.
Jud. Vaslui- la o scoala gimnaziala s-a constatat existenta in spatiul de depozitare a 23 bucati cornuri in afara datei limita de consum, care urmau a fi distribuite copiilor.

2. Distribuirea de produse neconforme calitativ si/sau cantitativ

Bucuresti- urmare unor reclamatii cu privire la calitatea neconforma a produselor distribuite prin Programul guvernamental „cornul si laptele” s-a constatat ca laptele UHT distribuit cu titlu gratuit in reteaua de invatamant scolar si prescolar prezenta caracteristici organoleptice necorespunzatoare, respectiv gust amar.
Jud. Harghita- s-a constatat  lipsa cantitatii nete  la cornurile  simple distribuite copiilor fata de greutatea de 80g:
– s-au cantarit 60 bucati, dintre care 12 bucati de cornuri aveau 75 grame, iar 3 aveau 70 grame;
– s-au cantarit 60 bucati cornuri  dintre care 5  aveau 70 grame, iar 15 bucati prezentau 75 grame.

3. Nerespectarea graficului de livrare

Jud. Cluj- la distribuirea laptelui UHT 1,8%, in reteaua scolara s-a constatat la o gradinita cu program prelungit, distributia se facea bisaptamanal si nu zilnic cum prevedea caietul de sarcini. Distribuitorul a fost sanctionat contraventional pentru nerespectarea graficelor de distributie.

4. Nerespectarea conditiilor de transport, depozitare si pastrare

Jud. Maramures- laptele nu era depozitat  corespunzator, iar de la cateva cutii sparte laptele s-a scurs pe ambalajele altor cutii, formandu-se o pelicula urat mirositoare. Distribuitorul a fost sancţionat contraventional cu o amendă de 2.000 lei.
Jud. Giurgiu- gradinita nu era dotata cu utilaje frigorifice pentru pastrarea produselor lactate la temperatura indicata de producator (2°- 4°C).
Jud. Iasi-  liceul nu dispunea de un spatiu special amenajat pentru pastrarea alimentelor, cornurile fiind depozitate intr-o incapere impreuna cu materialul didactic, iar pentru produsele lactate spatiul din utilajul frigorific era insuficient.
Jud. Cluj- spatiul de depozitare era neigienizat sau spatiul era neadecvat depozitarii si distribuirii produselor alimentare.
jud. Brasov, spatiul amenajat pentru depozitarea-pastrarea produselor distribuite elevilor era necorespunzator, peretii erau neigienizati, nu se  asigura lavabilitatea pardoselii si peretilor laterali; spatiul nu era dotat cu chiuveta si frigider pentru depozitarea iaurtului, acesta necesitând temperaturi de depozitare de 2-6 grade Celsius. In acest spatiu erau depozitate si alte produse nealimentare; spatiul nu era dotat cu gratare pentru depozitarea navetelor  cu produse, acestea fiind asezate direct pe paviment.
jud. Mures- nu era inregistrat graficul de temperatura pentru utilajul frigorific, persoana desemnata sa distribuie produsele, nu purta echipament de protectie sanitara a alimentelor.
jud. Neamt- lipsa spatiilor special amenajate pentru pastrarea produselor alimentare.
jud. Brasov- in spatiul amenajat pentru depozitarea produselor distribuite elevilor, cele doua spatii frigorifice nu asigurau spatiu suficient pentru depozitarea cantitatii de iaurt, acesta necesitand conditii de refrigerare de max. 6ºC.
Jud. Neamt- nerespectarea temperaturilor de pastrare inscrise de producator pe ambalaj  la produsele lactate.

5. Nerespectarea normelor de etichetare, marcare si ambalare

Jud. Mures- urmare unei reclamatii, cornurile produse si distribuite in judet nu aveau  indicat pe ambalaj data limita de consum.
Jud. Brasov- cornurile distribuite elevilor aveau inscrise pe ambalaj data limita de consum si data durabilitatii minimale.
Jud. Cluj- unele din cornurile distribuite aveau inscrisa data limita de consum suprapusa peste datele de identificare ale operatorului economic.

6. Nerespectarea prevederilor legii privind programul de incurajare a consumului de fructe proaspete in scoli

jud. Neamt- abateri in ceea ce priveste inscrierea soiului pe ambalajul colectiv al  fructelor.

Dezactiveaza titlul coloanei Mega Menu

Go to Top