Crestere de dobana in SUA sau… colinde? Analiza Saxo Bank

  • Advertising4U.ro Platforma de Promovare ONLINE
  • Creșterea dobânzii din luna iunie a ieșit din plan după un NFP dezamăgitor
  • Decembrie pare a fi momentul cel mai probabil pentru următoarea mișcare din ciclu
  • Brexit, alegerile din SUA din noiembrie, toate par a fi împotriva unei mișcări în viitorul foarte apropiat

În calitate de susținători îndelungați ai unei abordări a creșterii defensive a dobânzii din partea Rezervei Federale, nu veți fi surprinși să aflați că noi credem că banca centrală a SUA (în ciuda retoricii sale agresive) nu se va grăbi să crească dobânzile anul acesta. De fapt, credem că e mai probabil să auzim colinde înainte să vedem vreo creștere a dobânzilor în SUA.

Iată o detaliere a restului ședințelor FOMC (Comitetul Federal pentru operațiuni de piață) din acest an și evenimentele de risc ce ar putea forța Rezerva Federală să-și țină degetul departe de trăgaci.

15 iunie (conferință de presă) Evaluată în prezent la 8% șanse

 
Raportul dezamăgitor al ștatelor de plată din sectorul neagricol de săptămâna trecută pare să fi fost ultimul cui în coșciug pentru orice aspirații de creștere a dobânzii în iunie, chiar dacă, credem noi, luând în considerare că o posibilă (cel puțin pe termen scurt) despărțire cutremurătoare a britanicilor de Uniunea Europeană este doar la o săptămână distanță (data referendumului 23 iunie), o creștere a dobânzii în acest moment a avut mereu slabe șanse să se întâmple. Regele Felipe al Spaniei a cerut alegeri în Spania pe 26 iunie, și, deși nu există o presiune iminentă asupra periferiei Eurozonei în general, nesiguranța politică dă târcoale, Catalonia părând că este gata să-și declare independența la cel mai mic semn de slăbiciune din partea detestatei administrații de la Madrid.

27 iulie Evaluată în prezent cu 23% șanse (cumulativ)

Ședința din iulie nu are programată o conferință de presă, și deși Janet Yellen a reasigurat investitorii că ședințele fără conferință de presă sunt la fel de probabile pentru stabilirea unei creșteri, piața pare să aibă o preferință pentru datele deja planificate. Mai mult, ca să facă momentul și mai dificil, deși nu imposibil, este starea de vacanță a piețelor financiare din acel moment, în care piețele sunt, după cum se știe, mai puțin lichide și deci mai fragile la șocuri legate de evenimente. Rata de aprobare din partea lui Yellen nu va avea parte de o creștere în rândul administratorilor de fonduri dacă dobânzile sunt mărite atunci când întreaga industrie soarbe din cocktailuri la marginea piscinei. Nu că i-ar păsa, desigur. Ceea ce ar putea cântări mai greu în mintea ei este dezbaterea datoriei Greciei, care e posibil să se fi redeschis până în acest moment, căci guvernul grec face presiuni pentru o reducere a datoriilor înainte de rambursările din 20 iulie către Banca Centrală Europeană.

21 septembrie (conferință de presă) Evaluată în prezent cu 35% șanse (cumulativ)

targ online de nunti, botezuri si alte evenimente
NuntiBotezuriCumetrii.ro

Având în vedere că piețele funcționează cu toate motoarele din nou, și având în urmă decizia Brexit (și poate și posibila criză a datoriile Greciei versiunea 57), ședința din septembrie furnizează prima și cea mai mare șansă de creștere a dobânzii din acest an, din punctul nostru de vedere. În acord cu mantra dependenței de date, cifrele din SUA vor cântări greu și, dată fiind recenta scădere a forței datelor economice, va fi nevoie de o inversare a sentimentului economic pentru a garanta vreo acțiune în acest caz. Mai mult, SUA fiind deja în modul de campanie electorală înainte de alegerile prezidențiale din 8 noiembrie, este perfect posibil ca cifrele legate de investiții să arate o oarecare ezitare, mai ales dacă sondajele încep să indice în direcția unor presiuni mai echilibrate.

2 noiembrie Evaluată în prezent cu 38% șanse (cumulativ)

O decizie controversată din partea Rezervei Federale cu doar șase zile înainte de alegerile prezidențiale ar fi aproape de neimaginat – de fapt, aproape că te întrebi dacă nu cumva au uitat să verifice calendarul atunci când au planificat această ședință. Având în vedere că locul ei de muncă este deja în joc, aparent, o creștere surpriză a dobânzii cu câteva zile înainte de alegeri nu ar fi chiar benefic pentru cariera lui Yellen.

14 decembrie (conferință de presă) Evaluată în prezent cu 53% șanse (cumulativ)

Rămânem cu ședința din decembrie ca fiind cea mai evidentă dată. Are chiar programată și o conferință de presă. Totuși, până la acel moment, nimeni nu va ști forma curentă a economiei globale, ca să nu mai vorbim de economia SUA. Este clar deja că economia chineză încetinește, așa cum arată și cifrele din tranzacțiile acestei săptămâni, iar criza imigranților din Europa ar putea, cel puțin pe termen scurt, să fie o problemă serioasă pentru finanțele publice.

În final, luând în considerare politicile monetare de relaxare ale băncilor centrale din restul lumii, Rezerva Federală ar putea de fapt – în mod relativ – să-și înăsprească deja politica. Doar prin simplul fapt că nu face nimic.

Analiza de Michael Boye, Fixed Income trader / Saxo Bank

 

Despre Saxo Bank

 Grupul Saxo Bank (Saxo) este un specialist în investiții și tranzacționare online multi-asset ce oferă un set complet de tehnologii, instrumente și strategii de tranzacționare  și investiții.

Bancă licențiată și reglementată complet, Saxo permite clienților privați și instituționali să tranzacționeze cu ușurință asset-uri multiple cu ajutorul unui cont unic, de pe mai multe terminale, în mod continuu.

Platformele tehnologice de tranzacționare premiate ale Saxo sunt disponibile în peste 20 de limbi și constituie baza tehnologică a peste 100 de instituții financiare din toată lumea.

Saxo oferă, de asemenea, servicii bancare tradiționale prin intermediul Saxo Privatbank în anumite piețe.

Fondat în 1992, având sediul central la Copenhaga, Saxo are 1500 de angajații în 25 de birouri de pe cinci continente.

Nunta/Botez/Petrecere..? Hai la Targ!

2016-05-12T14:26:29+03:0012 mai 2016|Categories: Stiri de BUSINESS|Tags: , , , |