window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-127554769-2');

Fundatia Calea Victoriei  - Cruciadele intre mit si realitateFundatia Calea Victoriei va invita incepand de joi, 15 septembrie, de la ora 19:00, la un curs inedit intitulat „Cruciadele intre mit si realitate”,sustinut de istoricul Monica Neatu.

Va asteptam sa exploram impreuna unul dintre cele mai fascinante si controversate fenomene din istoria europeana: cruciadele. Considerate de-a lungul timpului manifestare a credintei sau simple campanii de cucerire, ele au benificiat de o posteritate ce imbina, deopotriva, mituri si realitati istorice. Scopul cursului este sa faca cunoscuta o institutie definitorie pentru civilizatia medievala dar si pentru istoria religiilor si mentalitatilor. Cu ajutorul cronicilor timpului, a imaginilor si muzicii vom incerca sa definim cruciada si universul mental in care ea si-a facut aparitia. Cum putem caracteriza, in fond, o miscare ce a imbinat spiritul razboinic cu cel religios si i-a determinat sa plece intr-o calatorie initiatica, spre Ierusalim, pe cavaleri si regi francezi, imparati germani dar si pe simpli credinciosi, bogati sau saraci?

Deconstruirea miturilor legate de fenomenul cruciat ne va permite sa descoperim o lume deopotriva fabuloasa si violenta ce se misca intre sacru si profan. Imaginea cavalerului viteaz avea sa fie secondata de cea a confreriilor militaro-religioase: templierii, ioanitii, teutonii iar pelerinajul avea sa se transforme, nu de putine ori, in expeditie de jaf…

Cruciadele nu s-au limitat doar la expeditiile din Orient pentru eliberarea mormantului lui Hristos, ele au cuprins si Reconquista spaniola, campaniile teutonilor la Baltica, cruciada impotriva Albigensilor si a altor eretici si cruciada tarzie ce a vizat amenintarea otomana in Europa. Imensa capacitate de metamorfozare si adaptare la interesele politice si dezideratele spirituale ale timpului si rezistenta mitului cruciat in modernitate reveleaza impactul institutiei create de Urban II, in 1095, in istoria ideilor.

Miturile si imaginatia care au insotit cruciadele de-a lungul secolelor au dat nastere la numeroase reprezentari vizuale sau literare care transpun fascinatia dar si dorinta oamenilor de a le intelege, de-a le situa intr-un plan simbolic dar si real.

Structura cursului

1. Crucesignati, cruciati, cruciada… dilemele unei definitii. Primele cruciade si nasterea unui ideal.

2. Cruciadele si Orientul, nasterea a doua universuri paralele. Ordinele militaro-religiase si primele colonii latine in Tara Sfanta.

3. Cruciada a IV-a: moartea unui ideal si aparitia unei realitati istorice. Ce mai insemna cruciada in veacul al XIII-lea?

4. Cruciada tarzie: de la Nicopole la Lepanto. Caderea unui oras simbol – Constantinopolul.

5. Ultimile cruciade si aventura unei idei in universul politic si mental european.
Lector: Monica Neatu
Numar ateliere: 5
Frecventa: saptamanal
Varsta Minima: 16 ani
Cost: 150 ron, 125 ron pentru studenti

Locatia: Fundatia Calea Victoriei, Str. Caimatei nr. 20, etaj 3.

Data si ora: joi, 15 septembrie, de la ora 19:00
INSCRIERI LA CONTACT@VICTORIEI.RO

Go to Top