Peste 8 din 10 companii industriale și de logistică care activează pe plan local doresc să accelereze investițiile în următorea perioadă conform Colliers International. Mai puțin afectată în contextual pandemiei de coronavirus, piața spațiilor industriale și de logistică din România s-a adaptat rapid noului context economic, fiind în prezent într-o creștere care este de așteptat să fie susținută în viitor de dezvoltarea și mai puternică a segmentului de comerț electronic și de digitalizare. Toate acestea înseamnă mai multe centre de producție relocate sau chiar dezvoltate în România, printre alte țări din Europa, deci și o nevoie pentru mai multe depozite și alte astfel de spații logistice în vederea depozitării stocurilor mari de produse. În aceste condiții, automatizarea activităților desfășurate în astfel de spații nu poate decât să crească eficiența proceselor de lucru și productivitatea afacerilor din această zonă.

De asemenea, în urma boom-ului comerțului electronic din ultimii ani care va atinge cote tot mai înalte, chiar și întreprinderile mai mici au început să abordeze metode prin care să facă procesul de expediere a mărfurilor din depozit către clienți cât mai eficient posibil. Este procesul cel mai puțin popular în rândul angajaților din cauza mișcărilor obositoare frecvente. Din acest motiv, marile companii cu sediul în centre de distribuție lasă această sarcină în seama roboților industriali. Dar cum rămâne cu companiile mai mici? Acestea doresc să-și păstreze depozitele pline de mărfuri și produse pentru a optimiza costurile, astfel încât adesea nu există loc pentru cuști mari pentru roboți. Tocmai de aceea există pe piață roboții colaborativi (coboți). Flexibilitatea lor este din ce în ce mai apreciată în special de companiile mici și mijlocii.

Datorită industriei logistice în schimbare dinamică, soluțiile integrate de automatizare sunt acum disponibile pentru multe companii și afaceri. De exemplu, industria comerțului electronic, unde magazinele electronice trimit pachete direct clienților. Aceasta înseamnă, de obicei, una sau mai multe comenzi ridicate din depozit odată. Manipularea cutiilor pentru aceste tipuri de comenzi poate fi cu ușurință efectuată de un robot colaborativ. 

În strânsă legătură cu creșterea pieței industriale și de logistică este și intenția companiilor care activează în această zonă în România de a robotiza aplicații conexe acestor ramuri pentru a deveni mai eficiente și mai competitive. În urma unui studiu a reieșit că 47,7% dintre companiile care intenționează să recurgă la robotizare în următoarea perioadă au în plan robotizarea aplicațiilor de ambare și paletizare, iar 46,5% a celor de încărcare și descărcare.

Colaborarea cu oamenii

Datorită designului său patentat, cobotul poate lucra alături de angajați. Este echipat cu grade diferite de autonomie în funcție de configurație, stabilită întotdeauna după o evaluare atentă a riscurilor în operațiune:

  • Funcționează ca un robot industrial normal și se oprește atunci când un angajat ajunge în apropierea sa.
  • Dacă un angajat se află în apropierea acestuia, își va reduce viteza și puterea. Acest lucru permite robotului să continue lucrul, asigurând în același timp siguranța operatorului.
  • Robotul poate atât ține locul operatorului, cât și lucra împreună cu acesta. Viteza, forța și puterea sa sunt de asemenea adaptate pentru acest tip de operare.

Cobotul este potrivit pentru o gamă largă de procese desfășurate în fabrici. Fie că este vorba despre preluarea de produse și cutii individuale, inspecția produselor folosind camere de viziune sau sarcini de operare mașini-unelte.

 Configurare și implementare rapidă

Nu există timp pentru perioade lungi de întrerupere a activității în depozite. Vestea bună este că majoritatea roboților colaborativi sunt gata de implementare imediată. Datorită greutății lor relativ ușoare, coboții pot fi montați pe o masă, pe tavan sau în altfel de spații restrânse.

Roboții industriali tradiționali sunt mai mari, necesită calculatoare centrale (PLC-uri), echipamente de siguranță și garduri. Aceste aspecte limitează destul de semnificativ spațiul în care aceste soluții pot fi integrate. Într-un depozit de distribuție mare sau într-o hală de producție uriașă, există loc pentru o astfel de soluție, dar afacerile mai mici de multe ori nu beneficiază de un astfel de confort.

Un alt avantaj al coboților constă în capacitatea de a schimba cu ușurință instrumentul de la capătul brațului, adică partea robotului care este în contact cu produsul. Roboții pot fi programați în avans pentru diferite sarcini, astfel încât, după ce instrumentul de la capătul brațului este înlocuit, operatorul poate selecta pur și simplu sarcina relevantă din tableta folosită pentru operarea cobotului.

Flexibilitate. Ajută acolo unde este nevoie

Un robot colaborativ învață sarcini noi foarte repede. De asemenea, poate fi retras dintr-o activitate și redistribuit în alta la nivelul fabricii foarte rapid, pentru a răspunde nevoii curente. Pentru acest tip de robot nu este nevoie să fie reconstruite o întreagă linie de producție sau un depozit. De fapt, poate fi preluat și mutat oriunde este nevoie de el. Utilizatorii aleg adesea să monteze cobotul pe roboți mobili (AGV), ceea ce le crește și mai mult mobilitatea.

INSIGHT: Iată cum funcționează un depozit complet automatizat. Un braț robotic colaborativ de la Universal Robots comunică pur și simplu cu un robot mobil autonom de la MIR. (Sursa: Mobile Industrial Robots)

Despre Universal Robots

Universal Robots (UR) a fost înființată în 2005 pentru a face tehnologia robotizată accesibilă tuturor dezvoltând roboți colaborativi (coboți) de mici dimensiuni, ușor de utilizat, la un preț rezonabil și flexibili, care sunt siguri în mediul de lucru alături de oameni. De când a fost lansat primul cobot în 2008, compania a cunoscut o creștere importantă, coboții fiind acum vânduți în întreaga lume. Compania, care face parte din Teradyne Inc., are sediul central în Odense, Danemarca și are birouri regionale în Statele Unite, Germania, Franța, Spania, Italia, Marea Britanie, Cehia, Polonia, Ungaria, România, Rusia, Turcia , China, India, Singapore, Japonia, Coreea de Sud, Taiwan și Mexic. În 2020, Universal Robots a avut un venit de 219 milioane USD. Pentru mai multe informații, vizitați www.universal-robots.com.