Alter Ego Solutions LIFE+ NaturaStiati ca aproximativ 10% din efectivul populatiei mondiale de pelicani creti se regasesc pe teritoriul tarii noastre, in Delta Dunarii? Mai stiati ca 7% din populatia europeana de rata rosie si 17% din exemplarele de cormoran mic traiesc in Lunca Dunarii Inferioare din Romania? Din cauza ca aceste pasari erau in pericol de disparitie, prin intermediul programului LIFE+ Natura, organizatiile promotoare le-au imbunatatit conditiile de viata, ajutand la conservarea acestor specii.

Putine persoane stiu despre instrumentul financiar pentru conservarea naturii si pentru mediu, LIFE+. Acest program se desfsoara in perioada 1 Ianuarie 2007 – 31 decembrie 2013 si anul acesta este deschis pentru depunerea de proiecte in perioada 26 februarie – 18 iulie 2011.
LIFE+ este al saselea Program de Actiune pentru Mediu al Uniunii Europene, concentrandu-se pe conservarea naturii si pe celelalte domenii de interes european, cum ar fi deseuri, apa, sol, mediu urban, schimbari climatice si altele. In anul 2011, Romaniei ii este alocat un buget de 11 milioane de euro pentru cele 3 componente: LIFE+ Natura si Biodiversitate, LIFE+ Guvernare si Politici de Mediu si LIFE+ Informare si Comunicare.
Din pacate, noi, ca posibili beneficiari, pierdem sume importante alocate tarii noastre, sume care nu se reporteaz de la an la an, ci se aloca altor proiecte castigate din alte state membre ale Uniunii Europene. Astfel, in anul 2007, am avut o rata generala de succes de doar 20%, in anul 2008 de 32% si in anul 2009 de 34%. Acest lucru ar trebui sa ne puna pe ganduri pentru ca avem sansa de a ajuta mediul inconjurator.
Expertii firmei de consultanta pe fonduri nerambursabile Alter Ego Solutions recomanda foarte pragmatic aplicarea pe acest instrument financiar pentru mediu si natura. Un beneficiar poate depune un proiect de 200.000 euro dar si de 1 milion de euro, cel mai important aspect fiind realizarea proiectului de catre o firma serioasa de consultanta cu experienta in scrierea si implementarea de astfel de proiecte. Fiind vorba despre proiecte complexe, un proiect poate dura intre 2-5 ani, finantarea nerambursabila maxim putand fi intre 50% si 75%.
Pentru a putea depune proiecte in cadrul acestui program, trebuie sa indepliniti anumite criterii: sa reprezentati entitati publice sau private, sa aveti parteneri implicati in cadrul proiectului, nefiind insa un criteriu obligatoriu si actiunile din cadrul proiectului sa se desfasoare pe teritoriul Uniunii Europene, dar se pot desfasura si in afara spatiului european.
In final, pentru a vedea eficacitatea si importanta acestui program european de finantare, va recomandam sa urmariti evolutia celor doua proiecte de succes implementate in Romania prin intermediul LIFE+: proiectul LIFE Natura Salvati Pelicanus crispus in Delta Dunarii si proiectul LIFE Natura Conservarea transfrontaliera a speciilor Phalacrocorax pygmeus si Aythya nyroca in situri cheie din Romnia si Bulgaria.

office@alterego-solutions.ro
contact@alterego-solutions.ro
http://www.alterego-solutions.ro

Go to Top