Acordul prin care statele membre și non-membre OPEC au agreat, săptămâna trecută, să extindă reducerea producției cu încă 9 luni nu a reușit să trezească un interes asemănător pe piețe cum am înregistrat în noiembrie anul trecut, la acordul inițial.

În timp ce producția din SUA continuă să crească, OPEC se bazează pe o creștere a cererii în lunile următoare, pentru o echilibrare a pieței.

Datele arată o realitate diferită, totuși: selloff-ul de la finalul primului trimestru a lăsat ceva urme și, cu toate acestea, traderii futures de țiței WTI și Brent au cumpărat aproape 90.000 de contracte înainte de reuniunea OPEC de săptămâna trecută, majoritatea acoperind tranzacții short.

Tranzacțiile long nici nu s-au clintit, în pofida unei creșteri de preț la finalul zilei de 23 mai. Cu proiecția unei extensii deja știute la acea dată, putem spune că piața e mult mai precaută la mișcările și veștile OPEC.

Echilibru pe piață? În a doua jumătate a lui 2017

Pe baza acestei reacții, OPEC poate cel mult spera acum că piața se va stabiliza până când producția și cererea vor fi mai prielnice, în a doua jumătate a lui 2017.

Să reduci producția e una; să ai o strategie de exit pentru stocuri, odată reduse, astfel încât să poți crește din nou producția e alta! Această chestiune nu a fost abordată la reuniunea de la Viena și asta va crea probleme în 2018, mai ales dacă producția din SUA va continua să crească – cu aproximativ 100.000 barili/lună.

Prețul? Posibil neclintit până în 2018!

Aceste evoluții tind să țină prețul petrolului în marja actuală până în 2018 – cu acest lucru în minte, investitorii pe termen lung nu sunt încurajați să deschidă noi poziții pe țiței.

Rămânând la cest capitol, al investițiilor pe termen lung, vedem că tranzacțiile pe contracte long de țiței WTI sunt la același nivel ca acum un an! Cu toate acestea, o investiție în țiței prin ETF ar fi adus o pierdere semnificativă pe aceeași perioadă de timp.

Asta arată impactul begativ al unei piețe suprasaturate – relativa ieftinătate a stocurilor va atrage noi pierderi.

Țițeiul WTI oscilează în jurul prețului de $50/baril. Acțiunea fermă a statelor OPEC și non-OPEC va genera un plafon în preț. O revenire sustenabilă rămâne sub semnul întrebării, deoarece riscuri există: continuarea creșterii producției în SUA și decelerarea progresului economic al Chinei sunt doar două dintre acestea.

Analiza de Ole Hansen, director strategie mărfuri / Saxo Bank

Despre Saxo Bank

 Grupul Saxo Bank (Saxo) este un specialist în investiții și tranzacționare multi-asset ce oferă un set complet de tehnologii, instrumente și strategii de tranzacționare și investiții. De aproape 25 de ani, misiunea Saxo a fost să faciliteze accesul persoanelor particulare și instituțiilor la investiții prin tehnologie și expertiză.

Bancă licențiată și reglementată complet, Saxo permite clienților privați și instituționali să tranzacționeze cu ușurință asset-uri multiple cu ajutorul unui cont unic, de pe mai multe terminale, în mod continuu. Suplimentar, Saxo furnizează clienților instituționali – cum ar fi bănci sau brokeri – execuții multi-asset, servicii de prime brokerage și acces la tehnologia de tranzacționare.

Platformele tehnologice de tranzacționare premiate ale Saxo sunt disponibile în peste 20 de limbi și constituie baza tehnologică a peste 100 de instituții financiare din toată lumea.

Fondată în 1992, având sediul central la Copenhaga, Saxo are peste 1500 de angajați în centre financiare de pe întreg globul, inclusiv la Londra, Singapore, Paris, Zurich, Dubai și Tokio.

Advertising4U.ro Platforma de Promovare ONLINE Comunicate de Presa