Deja nu mai vorbim de Brexit, ci de… un război civil britanic

  • Advertising4U.ro Platforma de Promovare ONLINE
  • Piața prognozează o scădere de 4-5% a GBP imediat dacă Marea Britanie votează să plece
  • Un GBP mai slab ar ajuta companiile de export
  • Europa Centrală și de Est ar putea redeveni atractivă

 

Și dacă Marea Britanie chiar votează să plece din UE?

Atunci vom avea de-a face cu un imens potențial pentru o mare tulburare în termeni de volatilitate și zgomot pe termen scurt. Zgomotul, în opinia mea, va avea viață scurtă pentru că, fie că Marea Britanie pleacă sau nu, e vorba despre schimbările structurale pe care Marea Britanie trebuie să le facă. Se înregistrează un deficit dublu – un deficit de cont curent și unul bugetar – iar acest lucru se întâmplă de zeci de ani. Slăbirea lirei sterline în viitor va fi încă decisă pe baza situației economice actuale din Marea Britanie care este în continuare foarte slabă. Cele două sectoare dominante din Marea Britanie rămân sectorul bancar și cel imobiliar. Două sectoare care nu doar că au un viitor nesigur, dar sunt două sectoare care dau economiei zero productivitate. Marea Britanie se află în fața unui vot politic, dar și în fața unei imense schimbări structurale către o nouă lume care vine cu o ordine economică.

Piața prognozează o scădere de 4-5% a GBP imediat dacă Marea Britanie votează să plece și încă 10-15% pe perioada următoare.

Cel mai probabil sectorul bancar va fi lovit grav căci majoritatea băncilor importante ce operează în Marea Britanie funcționează sub UE. Acest lucru n-ar mai fi valabil, în consecință va crește destul de dramatic costul afacerilor.

Un GBP mai slab ar ajuta companiile de export, deci acestea ar fi beneficiarii principali… Și cum FTSE100 este aproape numai minerit și export, bursa se va confrunta cu două forțe care se opun… În scădere pe baza nesiguranței și în creștere pe baza unei GBP mai slabe…

În general un vot Brexit va crește volatilitatea după vot, dar mă îndoiesc că desprinderea va fi atât de dramatică precum majoritatea așa-zișilor experți spun că ar fi.

 Marea Britanie va rămâne un puternic partener financiar și politic pentru Europa și, cum Europa are un excedent masiv cu Marea Britanie, mă îndoiesc că UE va dori să impună bariere.

 Și dacă Marea Britanie votează să nu părăsească UE?

Acest lucru nu înseamnă neapărat că pericolul a trecut pentru UE pentru că primul ministru David Cameron, înainte de stabilirea prezentului referendum, a făcut un acord cu UE care transformă Europa într-o Europă pe două niveluri. De ce? Pentru că acum există reguli care se aplică doar pentru Marea Britanie, în timp ce restul UE are reguli diferite. Privind în urmă, nu cred că a fost cea mai inteligentă alegere din partea UE pentru că vine sfârșitul lunii iunie și, dacă Marea Britanie rămâne, știu cel puțin două țări care vor vrea să aibă și ele parte de reguli diferențiate. Gândiți-vă la Ungaria, gândiți-vă la Croația, gândiți-vă la membrii mai noi ai UE cum e Polonia. Toate aceste țări vor veni la masă și vor cere un acord separat.

Totul fiind egal, ne confruntăm cu zgomot și volatilitate pe termen scurt pe măsură ce ne apropiem de 23 iunie.

Cred că, pe termen lung, destinul Marii Britanii este decis de modul în care abordează problemele fundamentale din economie, dar în general cred că Europa este atacată orice s-ar întâmpla pentru că Europa trebuie să se redefinească. Cu Marea Britanie în UE va exista o Europă pe două niveluri; cu Marea Britanie în afara UE cu siguranță vor apărea discuții despre destrămarea Europei. Eu însumi sunt un ferm susținător al UE, dar probabil – spre deosebire de ceea ce spune Comisia – eu cred ca problema lor acum e că există prea mult UE și e nevoie să fie mai puțin, în timp ce UE continuă să spună că problema cu UE este că nu e îndeajuns UE, că e prea puțin. Să vedem, așadar, cine va câștiga în final, însă va fi o luptă strânsă, acesta fiind de departe unul dintre cele mai importante momente din agenda acestui an.

În cazul unui vot pentru a rămâne… Va exista o redresare în cazul metalelor prețioase.. Randamentele vor scădea… Probabil va exista o mică sărbătorire pe piața de capital, iar GBP va avea parte de o redresare pe termen scurt, dar e important de observat faptul că GBP, și întreaga economie britanică, este mai dependentă de modul în care își vor rezolva deficitul dublu și economia bazată pe servicii pe parcursul următorilor trei ani decât de vot în sine.

targ online de nunti, botezuri si alte evenimente
NuntiBotezuriCumetrii.ro

 Oricare ar fi rezultatul, adevărata consecință va veni după vot căci Europa, UE, trebuie să se redefinească fie cu Marea Britanie cu totul în interiorul său sau fără Marea Britanie.

Această muncă abia a început pe frontul politic… Iar acest lucru înseamnă probabil mult mai mult pentru piețe…

Brexitul și Europa de Est

Dacă va exista un Brexit, cum va fi afectat afluxul de capital către țările CEE și cum ar putea reacționa piața de obligațiuni? Este dificil de prezis, în ciuda unei presupuneri de risk off generalizat după Brexit, nu sunt convins în totalitate că Europa de Est va avea de suferit în ce privește fluxul de capital. Un scenariu ar fi ieșirea activelor mai riscante bazate pe EUR și o trecere la siguranță, către obligațiunile și valutele mai bine evaluate, departe de epicentru (EUR și GBP). În acel caz, această parte a Europei ar putea avea parte de afluxuri sănătoase, mai ales în țările/activele cu rating mai mare.

De exemplu, dacă România ar plănui să emită obligațiuni în străinătate, nu ar avea probleme în plasarea datoriei. Într-un scenariu complet risk off ar apărea o trecere la siguranță, situație în care obligațiunile guvernamentale în general vor avea de beneficiat de pe urma fluxurilor pozitive de capital. Există și riscul ca investitorii să fie prudenți în legătură cu Europa de Est, din cauza nesiguranței viitorului zonei euro. Dar acestea fiind spuse, performanța bună observată în economiile est europene, cum e și România, reprezintă fără îndoială un bun argument pentru a adăuga aceste active în caz de lichidare.

Totuși, turbulențele de pe piață pot întotdeauna să ridice spread-urile și să genereze o performanță proastă. Acestea fiind spuse, credem că un Brexit, urmat de o perspectivă negativă pentru Europa și Marea Britanie, va menține pentru mai multă vreme mediul global de randament scăzut, de pe urma căruia vor avea beneficii piețele de obligațiuni din piețele emergente, cum sunt obligațiunile rusești. Un factor de risc este o lichidare generală a valutelor în piețele emergente, dar nu cred că acesta e un scenariu cu risc ridicat.

Dacă vom avea un vot anti-Brexit, cred că vom observa un important risk on, mai ales la capitalurile proprii. Mă aștept, de asemenea, ca randamentele de bază să crească semnificativ în Europa și un optimism total să cuprindă piețele. În acel caz, activele din Europa de Est – și România, desigur – cu scadențe mai mici și un risc un pic mai mare sunt de preferat. Ar putea apărea reducerea marjei de credit, iar de acest lucru vor beneficia piețele emergente în general.

Vă întrebați, desigur, dacă asta ar afecta prețul și oportunitățile de a vinde obligațiuni, atât corporative, cât și guvernamentale, în Polonia, Ungaria, România, Cehia, Rusia? Nu, doar un termen mai lung, DACĂ piața intră într-o stare pozitivă, de vară, Fed-ul va fi vigilent din nou, iar asta ar putea da tonul unui ciclu prost pentru piețele emergente și ar afecta în mod negativ unele țări est europene.

Pe de altă parte, Brexitul este un fenomen pe termen scurt. Adevăratul pericol se află în discuția ce urmează în ALTE țări după un Brexit. Există, în general, o puternică opoziție față de politicienii din zona Euro, iar acest lucru poate încuraja alte țări să opteze pentru ieșire, ca protest față de puterea de decizie a politicienilor europeni.

Despre Saxo Bank

 Grupul Saxo Bank (Saxo) este un specialist în investiții și tranzacționare online multi-asset ce oferă un set complet de tehnologii, instrumente și strategii de tranzacționare  și investiții.

Bancă licențiată și reglementată complet, Saxo permite clienților privați și instituționali să tranzacționeze cu ușurință asset-uri multiple cu ajutorul unui cont unic, de pe mai multe terminale, în mod continuu.

Platformele tehnologice de tranzacționare premiate ale Saxo sunt disponibile în peste 20 de limbi și constituie baza tehnologică a peste 100 de instituții financiare din toată lumea.

Saxo oferă, de asemenea, servicii bancare tradiționale prin intermediul Saxo Privatbank în anumite piețe.

Fondat în 1992, având sediul central la Copenhaga, Saxo are 1500 de angajații în 25 de birouri de pe cinci continente.

Deja nu mai vorbim de Brexit, ci de… un război civil britanic – de Steen Jakobsen, Economist-șef & CIO / Saxo Bank

Brexitul și Europa de Est  –  de Simon Fasdal, Head of Fixed Income Trading / Saxo Bank

Nunta/Botez/Petrecere..? Hai la Targ!

2016-06-06T13:22:32+03:0006 iunie 2016|Categories: business, COMUNICATE DE PRESA, international|Tags: , , , |