Deschiderea economica a Chinei va fi urmatorul „moment ’89” – Analiza Saxo Bank

Acasa/Stiri de BUSINESS/Deschiderea economica a Chinei va fi urmatorul „moment ’89” – Analiza Saxo Bank
  • Advertising4U.ro-Stiri.de.Business

Instrumente cu venit fix: China pregătește terenul

 de Simon Fasdal, Head of Fixed Income, Saxo Bank

Lumea e un loc destul de diferit față de cum era la începutul celui de-al treilea trimestru, atunci când temerile unei încetiniri globale erau răspândite. Dar piețele s-au dovedit uimitor de rezistente în ciuda creșterii tensiunilor geopolitice. Acum, la începutul trimestrului final al anului, viitorul 0 mai ales pentru China – pare a fi neașteptat de luminos.

 “În piețele de obligațiuni am observat o extindere a mediului foarte fertil observat în mare parte a anului 2017”

 “A sta pe ‘drumul cu sens unic’ al EM ar fi foarte neplăcut dacă ar fi să avem parte de o creștere bruscă a randamentelor SUA”

Trimestrul al treilea, de final de an, este un moment oportun pentru a evalua evenimentele recente în piețele de venit fix și, de asemenea, pentru a compara modul în care lucrurile au decurs față de ceea ce se prognozase.

Este corect să spunem că evenimentele din piață au fost pozitive în ultima parte a trimestrului trecut. Activele mai riscante, capitalurile proprii și obligațiunile cu randamente mai ridicate au avut parte de un nou imbold spre creștere, în ciuda faptului că tensiunile geopolitice au crescut în ultima vreme. Rezistența observată în piață este aproape epică.

Am intrat în T3 într-un context pozitiv, Europa părea să fie într-o formă mai bună, mulți dintre factorii de declanșare ai riscului politic și geopolitic au jucat un rol mai puțin important către finalul lui T3 și tranzacțiile risk-on au devenit mai semnificative.

Temerea noastră cu privire la un impuls de creditare mai scăzut ce ar putea fi un nou factor declanșator ce ar putea crea o încetinire în economia globală nu s-a materializat, nici temerea că China, fiind cea mai vulnerabilă la un impuls de creditare mai scăzut, ar deveni astfel locomotiva care duce creșterea spre valori negative.

În piețele de obligațiuni am observat o extindere a mediului foarte fertil observat în mare parte a anului 2017. Randamentele în continuare scăzute, combinate cu o perspectivă macro globală pozitivă, inflație scăzută și volatilitate scăzută au creat baza pentru venituri semnificative în multe din sub-clasele pieței de obligațiuni. Piețele emergente au fost cea mai mare surpriză, cu venituri record de la începutul anului până atunci, chiar și în contextul unei păreri majoritare că ar fi vulnerabile în 2017 din cauza politicilor lui Trump și a mărfurilor în scădere.

 Sfârșitul inocenței

Intrând în T4, ne aflăm într-un context pozitiv atunci când ne uităm la percepția generală globală asupra economiei, acolo unde chestiunea demnă de observat este recenta creștere a indicilor surpriză de creștere.

Acolo unde indicatorii de creștere au dezamăgit în general în prima parte a lui 2017, ultimul trimestru are parte de o surpriză pozitivă, de unde și evenimentele observate în clasele de active mai riscante, acțiuni și obligațiuni cu randament mai mare.

Așadar, un context pozitiv pentru a intra în T4, dar oare asta înseamnă că nu prea avem de ce să ne îngrijorăm? Ei bine, s-ar putea observa o evoluție continuă moderată pozitivă pentru activele mai riscante, iar aceasta va fi scenariul nostru de bază. Încă mai este loc de evoluție pozitivă pe măsură ce economia se afundă și mai mult în teritoriu pozitiv. Dar evoluțiile pozitive au declanșat din nou temeri că presiunile inflaționiste s-ar putea materializa. Deocamdată, dar mărfurile mai stabile și inflația chineză indică în sus, dar acest lucru se poate schimba pe parcurs, în ciuda credinței noastre într-o lume fără blocaje, condusă de scalabilitate, digitalizare și globalizare.

Aceste evoluții pozitive au fost observate, iar o creștere recentă a randamentelor principale europene și americane și o atitudine mai puțin moderată a Rezervei Federale au dus la reînnoirea încrederii în randamentele ridicate care progresează. Totul se va rezuma dacă vedem o evoluție globală continuă pozitivă și dacă apar blocajele. În acel caz, ne putem aștepta la mai multă acțiune din partea Fed și a Băncii Centrale Europene. Mai important, mai multă acțiune decât este evaluată în actualul mediu al pieței.

Punctul critic aici este faptul că obligațiunile Piețelor Emergente (EM) au avut parte de o enormă redresare și acum se tranzacționează la niveluri ale marjei contractate în 2014. Acest lucru poate fi justificat și, ca atare, s-ar putea argumenta că corelația pozitivă prognozată cu obligațiunile de tezaur americane este mai slabă decât se prognozase pur și simplu pentru că EM sunt acum mai stabile decât economiile mature. Dar este important de notat comentariul despre reducerea activității a fostului președinte Fed, Ben Bernanke, din 2013 și impactul ulterior asupra randamentelor principale și a altor clase de obligațiuni, mai ales EM. Dacă s-ar întâmpla să observ o creștere bruscă a randamentelor obligațiunilor de tezaur americane, aș avea un sentiment neplăcut să mă aflu pe „drumul cu sens unic” al EM cu o schimbare bruscă de macaz către nefavorabil în ce privește sentimentul.

Intrând în T4, suntem încă prudent de pozitivi cu privire la clasele de obligațiuni mai riscante, dar cu un risc mai mare de regres datorită randamentelor principale mai mari. Performanța continuă a obligațiunilor principale va depinde de surprizele economice negative și de tensiunile geopolitice mai mari. Credem că acești factori declanșatori vor avea o valoare mai mică în T4 și că riscul concentrării pe inflație va crește, de unde și scăderea expunerii pentru obligațiunile principale, și continuarea focusului pe clase de active și de obligațiuni mai riscante.

China – oportunitate sau povară?

Iar asta mă aduce la China, care a fost sub lumina reflectoarelor din mai multe motive. Factorul determinant al creșterii în lume, posibila bulă de creditare ce va aduce sfârșitul tuturor bulelor de creditare, dar poate și banca centrală cu cea mai controlată activitate din lume.

În 2016, temerea față de o spargere a bulei chineze a fost exagerată, dar temerea a fost unul din factorii ce au declanșat un început mai dur al 2016 la nivel global. Privind în oglinda retrovizoare, evoluțiile au fost de fapt pozitive.

În termeni de obligațiuni, însă, piața locală chineză de obligațiuni a fost puțin observată în afara Chinei, în ciuda faptului că este o piață de 9,4 trilioane de dolari, funcționând în yuan, considerată a fi a treia cea mai mare piață de obligațiuni din lume. Această piață și evoluția sa reprezintă ceva ce nu poate fi ignorat de participanții la piață care vor să progreseze. Trimestrul trecut ne-am exprimat îngrijorarea cu privire la impulsul de creditare, mai ales pentru China, și că investitorii ar trebui să urmărească evoluțiile de aici cu mare atenție căci aceasta ar putea avea un impact semnificativ asupra altor piețe financiare, atât bun, cât și rău.

Din fericire, China a continuat cu o evoluție pozitivă, cu propagare pozitivă către alte piețe și active, de exemplu mărfuri, care mai apoi au avut parte de o redresare a prețurilor față de o bază largă generală. De asemenea, inflația chineză și impactul său asupra inflației globale este un semn pozitiv pe care nu ar trebui să-l neglijăm. De fapt, deocamdată tot ceea ce se întâmplă în China are efecte sănătoase stabilizatoare asupra economiei globale. Deci investitorii globali ar trebui să ia seama și să țină pumnii pentru o continuare a creșterii în China.

Și, de fapt, perspectivele arată bine. Colegul meu de la Saxo, Peter Garnry, este sigur în ceea ce privește capitalurile proprii chineze și, în ceea ce mă privește, nici capitalul fix nu rămâne în urmă: cu o tehnologie actualizată și într-o chestiune foarte structurată, China Bond Connect este o evoluție pentru piața financiară chineză. Este mai mult de o invenție tehnologică și digitală, este un mod de a deschide piața chineză și de a face cu adevărat un salt către globalizarea celei de-a treia piețe de obligațiuni ca mărime din lume.

Dorința ca China și Banca Populară Chineză să deschidă piața și să se implice global este văzută ca fiind una foarte pozitivă. Nu ar trebui să uităm valoarea ascunsă ce reiese de aici, atunci când piețe financiare puțin transparente și puțin lichide își deschid porțile și devin accesibile tuturor investitorilor. Mai mult, activele chineze pot fi veriga lipsă din multe portofolii globale care acum au posibilitatea de a adăuga active de la una din cele mai mari economii din lume, având creșterea cea mai rapidă.

Ne așteptăm ca aceste evoluții să aibă efecte pozitive asupra piețelor financiare chineze și asiatice ce progresează și o propagare pozitivă către alte piețe financiare din lume.

***

Capitaluri proprii: Pentru viitor, nu priviți mai departe de China

 de Peter Garnry, Head of Equity Strategy, Saxo Bank

Sectorul energiei nu a ieșit încă la liman pe măsură ce intrăm în al patrulea trimestru și recomandăm ca investitorii să scadă expunerea pentru Brazilia. pentru un orizont de termen lung, deschiderea piețelor de capital din China oferă oportunități enorme, iar impactul e posibil să fie la fel de semnificativ pentru investitori precum finalul Războiului rece.

 “Orice investitor cu expunere scăzută pentru China și India pentru următorii 50 de ani va avea performanțe extrem de slabe la indicii globali de capitaluri proprii”.

 “Companiile chineze de tehnologie de top ce trebuie să fie parte din portofoliul oricui sunt compania de social media și gaming Tencent, gigantul e-commerce Alibaba și grupul Baidu ce deține un motor de căutare”.

În perspectiva noastră pentru trimestrul al treilea, am întrebat dacă capitalurile proprii sunt imune la încetinire. În ciuda semnalelor amestecate din China, ai cărei indicatori principali sunt în scădere din martie, capitalurile proprii globale au continuat să crească la niveluri record. Capitalurile proprii au crescut cu 3% în T3 în termeni de monedă locală. Această perspectivă pentru trimestrul al patrulea se concentrează pe redresarea în desfășurare a capitalurilor proprii și pe amenințările care le aduce. Ne vom concentra, de asemenea, pe China și pe perspectivele de deschidere ale piețelor de capital chineze.

 Se termină fiesta braziliană?

Deși capitalurile proprii din piețele dezvoltate au crescu cu 3% în monedă locală, acțiunile din piețele emergente (EM) sunt marii premianți, câștigând aproape 10% în monedă locală, iar capitalurile proprii din Brazilia au preluat conducerea, în creștere cu un impresionant 20% în BRL. Principalul factor determinant al performanței EM a fost o nouă scădere de 4% a dolarului american față de alte valute. Un USD mai slab relaxează condițiile financiare la nivel global, astfel stimulând țările EM cu împrumuturi extinse în USD.

Criza politică care îl înghite pe președintele Braziliei escaladează în continuare, dar fără niciun impact semnificativ asupra valutei. Piața locală de capitaluri proprii și-a prelungit redresarea, iar perspectiva macroeconomică s-a îmbunătățit și mai mult, șomajul scăzând în mod stabil. Criteriile de evaluare au fost împinse la niveluri ce concurează cu piețele de capitaluri proprii din SUA, ceea ce, în opinia noastră, pare exagerat dată fiind situația politică și posibila încetinire în ciclul economic pe termen scurt determinată de China pe măsură ce creșterea creditări scade. Din această perspectivă, recomandăm ca investitorii să scadă expunerea pentru Brazilia pe măsură ce intră în T4.

 Sectorul energiei nu a ieșit la liman

La o privire generală asupra tuturor sectoarelor, energia a avut a treia cea mai bună performanță în T3, livrând aproape 5% în moneda locală într-un context de prețuri ale petrolului în creștere. Redresarea a fost determinată de o combinație de factori de la un dolar american mai slab la uraganul Harvey care a lovit rezerva de petrol americană, ce a generat un sentiment care a dus la creșterea prețurilor petrolului. Totuși, nivelurile actuale ale prețurilor se întind împotriva forțelor globale de cerere și ofertă, iar părerea noastră este că petrolul are o evoluție pozitivă limitată de aici încolo, despre care vorbim în detaliu în perspectiva pe T4 pentru mărfuri. Prin urmare, ne menținem opinia negativă asupra sectorului energetic.

Următorul moment 1989 al lumii

În timp ce lumea pare fixată pe o vizibilă creștere a terorismului și a destabilizării în peninsula coreeană, China merge mai departe către deschiderea economiei într-un plan pe termen lung de a depăși SUA ca superputere a lumii. Impactul va fi la fel de semnificativ pentru investitori precum finalul Războiului Rece din 1989, care a fost urmat de o creștere rapidă a volumului global comercial pe măsură ce noi piețe au fost incluse în Organizația Mondială a Comerțului.

Cele mai recente acțiuni ale Chinei pentru deschiderea piețelor sale de capital includ așa-numita Bond Connect (Conectarea Obligațiunilor) ce permite managerilor fondurilor străine să tranzacționeze pe piața de creanțe de 9 trilioane de dolari a Chinei fără a înființa un cont onshore. Așa numita Stock Connect (Conectarea Acțiunilor) se integrează deja la Hong Kong, Shanghai și Shenzhen, și cel mai probabil a netezit drumul pentru decizia MSCI de a adăuga 222 de acțiuni large-cap China A în Indexul pentru Piețe Emergente MSCI și de a crește și mai mult expunerea Chinei de la nivelurile actuale la 29%. În plus, China a fost inclusă în coșul cu drepturi speciale de tragere al Fondului Monetar Internațional, astfel renminbi devenind parte din valutele din rezerva globală. De asemenea, China a deschis sectorul fondurilor de investiții permițând companiilor de management de fonduri străine să dețină 100% din afacerilor de fonduri locale, determinând administratorii de fonduri, precum Man Group, Bridgewater Associates și Fidelity International, să înființeze fonduri private în China. Mai mult, organismele de reglementare chineze merg mai departe și permit companiilor străine de asigurări să furnizeze asigurări de sănătate, pensii și împotriva catastrofelor.

Este de așteptat ca Banca Populară Chineză să propună o reglementare anul acesta pentru a permite instituțiilor străine să-și controleze întreprinderile comune locale din sectorul financiar, cât și pentru a ridica actualul plafon de 25% pentru participațiile deținute de străini în băncile chineze. raționamentul este acela că dacă China nu-și deschide economia, va fi leneșă și necompetitivă în viitor.

Într-o notă recentă de cercetare, am subliniat că, pe baza ratei de urbanizare a Chinei de 56%, ce corespunde nivelului la care se afla SUA în 1930, China are în față multe decenii cu o rată de creștere peste medie. Pe măsură ce piețele de capital chineze se deschid, investitorii globali vor putea participa la ceea ce va fi secolul cu cea mai mare transformare, căci China, și India de asemenea, își vor recâștiga gloria pierdută în termeni de cotă a patrimoniului la nivel mondial. China este deja cea mai mare economie din punct de vedere al parității ajustate a puterii de cumpărare. Orice investitor cu expunere scăzută pentru China și India pentru următorii 50 de ani va avea performanțe extrem de slabe la indicii globali de capitaluri proprii.

Pentru investitorii din lumea dezvoltată, recomandăm creșterea expunerii la sectorul tehnologiei deoarece acesta rămâne cel mai puțin reglementat sector și unul covârșitor privat. Cumpărarea indicilor de scară largă prin fonduri tranzacționate la bursă va fi în continuare o abordare bună pentru majoritatea, dar prevalența companiilor de stat va fi o povară pentru performanță pe parcursul tranziției la o economiei bazată pe înalta tehnologie și pe consumator.

 China deja conduce în multe domenii

Planul de Dezvoltare al IA al Consiliului de Stat al Chinei, anunțat în iulie 2017, stabilește obiective politice clare cu privire la inteligența artificială, cu scopul ca China să devină lider mondial în toate industriile ce au legătură cu IA și robotică până în anul 2030. Planul reprezintă o reacție directă la creșterea salariilor ce scade competitivitatea Chinei. Salariile la nivel național au crescut cu 200% din 2006, sau 13% pe an, ceea ce nu e sustenabil pe termen lung. Ca rezultat, producătorii chinezi deja investesc mult în robotică și tehnologii de automatizare. Datele globale sugerează și că densitatea de roboți la 1000 de muncitori este asociată pozitiv cu o mai mare profitabilitate corporativă.

Foarte puține companii chineze listate public operează în industria roboticii. Conform cercetării noastre, există doar patru și toate tranzacționează la bursele din China, fiind dificil de accesat. Cea mai mare companie de robotică cotată la bursă este Estun Automation cu o valoare de piață de 1,9 miliarde $. Dacă acțiunile sunt printre cele cotate A ce au fost incluse în indicele EM în 2018, investitorii globali vor primi o felie din viitorul în robotică al Chinei.

Companiile chineze de tehnologie de top ce trebuie să fie parte din portofoliul oricui sunt compania de social media și gaming Tencent (00700:xhkg), gigantul e-commerce Alibaba (BABA:xnys) și grupul Baidu ce deține un motor de căutare (BIDU:xnas). Aceste trei companii au avut un venit combinat de 64,8 miliarde de dolari în ultimele 12 luni, în creștere cu 26,4% de la an la an. Toate au poziții de top în industriile în care activează și sunt extrem de profitabile.

În cadrul bunurilor de consum, investitorii pot găsi câștigătorii consumului de mâine în China. Cea mai mare companie de băuturi, Kweichow Moutai, are o valoare de piață aproape de 100 de miliarde de dolari și crește cu 23% anual, ceea ce reprezintă un ritm la care nicio companie de băuturi din lumea dezvoltată nu va ajunge vreodată.

În sectorul serviciilor medicale, una dintre cele mai mari companii cotate la bursă este CSPC Pharmaceutical (01093:xhkg), cu un venit de 1,7 miliarde de dolari și o creștere anuală de 14% și cu o valoare de piață în jur de 10 miliarde de dolari. Este una dintre companiile de top din China cu specialitate farmaceutică.

Despre Saxo Bank

 Grupul Saxo Bank (Saxo) este un specialist în investiții și tranzacționare multi-asset ce oferă un set complet de tehnologii, instrumente și strategii de tranzacționare și investiții. De aproape 25 de ani, misiunea Saxo a fost să faciliteze accesul persoanelor particulare și instituțiilor la investiții prin tehnologie și expertiză.

Bancă licențiată și reglementată complet, Saxo permite clienților privați și instituționali să tranzacționeze cu ușurință asset-uri multiple cu ajutorul unui cont unic, de pe mai multe terminale, în mod continuu. Suplimentar, Saxo furnizează clienților instituționali – cum ar fi bănci sau brokeri – execuții multi-asset, servicii de prime brokerage și acces la tehnologia de tranzacționare.

Platformele tehnologice de tranzacționare premiate ale Saxo sunt disponibile în peste 20 de limbi și constituie baza tehnologică a peste 100 de instituții financiare din toată lumea.

Fondată în 1992, având sediul central la Copenhaga, Saxo are peste 1500 de angajați în centre financiare de pe întreg globul, inclusiv la Londra, Singapore, Paris, Zurich, Dubai și Tokio.

Advertising4U.ro Platforma de Promovare ONLINE Comunicate de Presa