La Viișoara, culesul strugurilor se face doar manual, când strugurii primesc suficient zahăr pentru fiecare soi.

În Cramă nu se folosește zahăr adăugat sau alți îndulcitori, ci doar zahărul care există în struguri. Și un alt lucru foarte interesant se întâmplă la Crama Viișoara: doar strugurii din recolta proprie sunt prelucrați și nu strugurii aduși din alte plantații.

STRUGURII

Se cultivă doar strugurii din recolta lor pentru că cunosc foarte bine tehnologia și modul de întreținere a viței de vie. Se acordă o atenție deosebită strugurilor pentru că vinul bun începe în podgorie, iar în cramă strugurii buni sunt prelucrați doar cu scopul de a produce vinuri de cea mai bună calitate.

SOIURI

Soiurile cultivate cu material provenit din Franța includ: Pinot Gris, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Muscat Ottonel, Merlot, Cabernet Sauvignon în timp ce în categoria soiurilor cultivate cu material din România sunt: ​​Feteasca Albă, Feteasca Regală, , Tâmiaoasa Românească, Feteasca Neagra.

TIPURI

Toate tipurile de vin există în această cramă și aceasta este o caracteristică a Cramei Viișoara. Vinuri albe seci, demidulci și demidulci, vinuri roșii seci și demidulci, vinuri roze… Este un lucru unic, pentru că toate aceste soiuri de struguri sunt disponibile și astfel se poate produce toată această gamă de vinuri.

TEHNOLOGIE

In incinta se afla vinificatori alb, vinificatori rosii, rezervoare plus alte vinificatoare cu izolare dubla (pentru stabilitate tartrica), barocuri si sala de degustare.

Fiecare rezervor individual este conectat printr-o supapă la un panou central, unde poate fi comandată o temperatură specifică potrivită pentru acel tip de vin din fiecare butoi de fermentare.

O atenție deosebită se acordă tehnologiei de întreținere a viței de vie, în sensul că unitatea dispune în permanență de specialiști care verifică evoluția viță de vie în vegetație. Astfel, dacă se constată că vița de vie este în pericol de a fi afectată de vreo boală, specialiștii intervin manual, în primă fază.

Pentru vinurile albe: Strugurii aduși din podgorie au o temperatură ridicată care variază în funcție de cât de însorită este ziua. După ce sunt trecute prin defrișător, trec apoi printr-un răcitor industrial mare, unde temperatura lor scade la 10-12 grade. Este un proces obligatoriu, deoarece dacă ar fi presate direct, fără răcire, în timpul ciclului de presare de 2-3 ore, ar putea apărea fermentații nedorite și pierderea aromelor specifice fiecărui soi. De aceea, răcirea strugurilor este extrem de importantă, iar în Crama Viișoara este un proces obligatoriu. Odată răcit, strugurii ajung la teasc, la o temperatură de până la 10-12 grade.

În procesul de fermentare temperatura este un factor cheie. Tocmai de aceea vinificatorii alb sunt echipati cu 2 mantale supradimensionate de racire sau incalzire.

Pentru vinificatorii de vin roșu

Au fost eliminate pistoanele folosite cândva pentru a imersa periodic masa de struguri roșii. Acele pistoane erau agresive și ar deteriora pielea strugurilor, dăunând și mai mult calității vinului rezultat, văzând că calitatea vinului stă practic în integritatea pielii. Acolo se găsesc cel mai bun tanin și cele mai bune substanțe de culoare și aromă…

Pistoanele aspre sunt doar o amintire îndepărtată acum. Astăzi, tehnologia vinului este complet diferită. Strugurii vin acum de pe câmp la o temperatură ridicată și sunt răzuiți. Nu mai trec prin procesul de racire sau prin presare, in schimb sunt aspirate si introduse in vinificatoarele de vin rosu care sunt prevazute cu manta de incalzire.

În procesul de fermentare a vinului roșu, temperatura trebuie să fie ridicată, dar nu excesiv de ridicată și trebuie ținută întotdeauna sub control pentru a nu compromite vinul. Acesta este motivul pentru care aceste vinificatoare au si o manta de racire, pentru a mentine temperatura optima pentru fiecare tip de vin.

Acele pistoane au fost înlocuite pentru a evita agresiunea față de vin și struguri. Vinul este foarte sensibil, trebuie să-l tratezi ca pe o femeie, trebuie să fii blând și îți va oferi blândețe în schimb.

O axă interioară care are legat de ea un dispozitiv numit „Mâna bunicului” a fost atașată de vinificatorul de vin roșu pentru a evita agresiunea. „Mâna bunicului” imită ceea ce făceau bunicii noștri demult, acasă, când mergeau regulat la cuva de struguri roșii pentru a amesteca, mai exact, pentru a mângâia conținutul. Astfel, prin această amestecare blândă, se menține integritatea pielii. Daca pielea isi pastreaza integritatea, se va obtine un vin de cea mai buna calitate pentru ca acolo se afla taninul si substantele de culoare si arome.

Vinul roșu – aliment

Nu trebuie uitat că vinul roșu este considerat aliment și este pe primul loc în topul alimentelor care combat cancerul. Un consum moderat de vin roșu previne cancerul de colon, afecțiunile de prostată iar un pahar de vin roșu pe zi reglează hipertensiunea arterială. În același timp, un Merlot din Crama Viișoara a fost botezat de specialiștii unității Amantul Discret al Femeilor. Se spune adesea că „Vinul este suflet!” și este foarte adevărat, pentru că e mai bun, atât timp cât ai investit în el suflet și pasiune.

Bazinele din cramă – norme de siguranță și de securitatea muncii

Bazinele din cramă respectă și normele de siguranță și de securitatea muncii, în sensul că ele nu sunt atașate, prinse în beton, ci sunt puse pe liber pe platformă.
De aceea ele au mai multe picioare de sprijin, iar fundul lor este concav. Astfel, la un eventual cutremur se evită pericolul accidentelor, pentru că acest tip de bazine este creat pentru efectul de Hopa Mitică, prin care ele rămân mereu în picioare.
În felul acesta, prin această amestecare blândă, este menținută integritatea pielițelor. Dacă acestea rămân integre, vinul va fi de cea mai bună calitate, pentru că acolo se află taninul și substanțele de culoare și aromă.