Dirijoarea Keri-Lynn Wilson, revine pe scena ONBIn acest sfarsit de saptamana,  iubitorii genului liric sunt invitati la Opera Nationala Bucuresti,  la doua reprezentatii speciale: “Evgheni Oneghin” si “La Traviata”.

Vineri, 16 decembrie (18.30), va avea loc reprezentatia cu opera “Evgheni Oneghin” (P.I. Ceaikovski), spectacol a carui conducere muzicala va fi asigurata de catre dirijoarea de origine canadiana, Keri-Lynn Wilson.

Dupa ce a a fost invitata sa  dirijeze doua reprezentatii cu opera “Manon Lescaut” (Giacomo Puccini),  in cadrul Festivalului “George Enescu” (editia 2009),  Keri-Lynn Wilson revine pe scena Operei Nationale Bucuresti.

Artista are o importanta cariera atat ca dirijor al orchestrelor simfonice, cat si al spectacolelor de teatru liric. In stagiunea 2005 – 2006 aceasta a debutat la Teatrul Mariinski din Sankt Petersburg cu “La Bohème” si “Madama Butterfly” (Giacomo Puccini), apoi a dirijat la Opera din Trieste, “La Cenerentola” (Gioacchino Rossini). La Opera din Bari a dirijat “Werther” (Jules Massenet), cu Marcelo Alvarez in rolul titular, iar la Opera Nationala din Kiev “Turandot” (Giacomo Puccini).

Keri-Lynn Wilson a colaborat cu numeroase orchestre din lume, precum Filarmonica din Montreal, cea din Toronto, din Los Angeles si St. Louis. De asemenea, a fost invitata ca dirijor sa conduca orchestre din orase precum Roma, Nisa, Torino, Rotterdam, Verona, Ancona, San Francisco, Vancouver, Leipzig, Florenta, Atena, Hong Kong etc.

In cadrul spectacolului va debuta  baritonul  Serban Vasile, in rolul lui Oneghin.

Din distributie  fac parte: Lucian Corchis, Crina Zancu, Maria Jinga, Marius Bolos, Ana Maria Comsa, Sorana Negrea, Florin Diaconescu, Dan Indricau, Anastasia Jinga.

Spectacolul va fi reluat duminica, 18 decembrie (18:30). Distributia va fi aceeasi cu exceptia  rolulului Tatianei , interpretat de catre soprana Edith Borsos, care va da viata acestui personaj pentru prima oara in cariera sa.

Sambata, 17 decembrie (19.00), va avea loc reprezentatia cu opera “La Traviata” (Giuseppe Verdi), spectacol a carui conducere muzicala va fi asigurata de catre dirijorul Alexandru Samoila.

Dirijorul Alexandru Samoila a absolvit Conservatorul „Rimski – Korsakov” din Sankt Petersburg, unde i-a avut ca profesori pe Vladimir Stoller si Arvid Jansons, apoi Conservatorul de Stat „Musorgski” din Ekaterinburg, la clasa profesorului Mark Paverman. In 1981 a devenit dirijor- sef si director artistic al Teatrului National de Opera si Balet din Republica Moldova, intre timp colaborand cu Filarmonica din Sankt Petersburg, Orchestra Nationala Rusa, Orchestra Teatrului Mare din Moscova, Filarmonica Noua din Tokyo, Orchestra Nationala Radio din Bucuresti etc.             De-a lungul carierei sale, Alexandru Samoila a dirijat in teatre de opera din Moscova (Teatrul Mare, Opera „Stanislavski”), la Sankt Petersburg si in alte orase din Rusia si fosta Uniune Sovietica.

A dirijat peste 50 de titluri de opera si balet si a sustinut turnee in tari precum Marea Britanie, Spania, Portugalia, Italian, Japonia, Islanda, Ungaria, Bulgaria, Turcia etc.

Printre succesele sale se numara colaborarea cu Royal Albert Hall  din Londra (1996), unde a debutat la pupitrul dirijoral cu spectacolul „Aida” (Giuseppe Verdi).

Din distributie  fac parte artistii si colaboratorii ONB: Irina Iordachescu, Antonela Barnat, Cristina Eremia, Hector Lopez, Iordache Basalic, Valentin Racoveanu, Paul Basacopol, Florin Simionca, Stefan Schuller, Constantin Negru, Alin Manzat.

Solisti balet: Irinel Manolovici, Alina Oprescu, Antonel Oprescu, Ileana Sora, Beatrice Serbanescu.

Anca Baloc

Consilier de presa

Departamentul Imagine, Promovare, Comunicare

OPERA NATIONALA BUCURESTI

Tel.: 021.311.52.54

Mobil: 0729.931.936

e-mail: ancabaloc@gmail.com

website: www.operanb.ro

Go to Top