Ralf Sochaczewsky_foto Robert Lehmann

După un final de an încărcat de evenimente speciale care au adus un public numeros la Sala Radio, cea de-a doua parte a stagiunii 2013-2014 debutează în „forţă” cu noi invitaţi din ţară şi străinătate, un repertoriu deosebit, seri muzicale cu lucrări celebre semnate de mari compozitori.

Miercuri, 15 ianuarie (19.00), de Ziua Culturii Naţionale – aniversate, începând din 2010, de ziua de naştere a lui Mihai Eminescu – la Sala Radio startul în Noul An va fi dat de ORCHESTRA DE CAMERĂ RADIO, la pupitrul căreia este invitat dirijorul german RALF SOCHACZEWSKY. Agenda artistului în 2013 a însemnat o serie de succese pe scene internaţionale: debutul la Teatrul Balşoi din Moscova şi lucrări dificile dirijate la Opera Comică Berlin şi la Konzerthausorchester Berlin.

Cariera sa a fost marcată de altfel de colaborari cu prestigioase ansambluri europene. Printre cele mai importante experienţe artistice ale muzicianului se numără ocuparea poziţiei de dirijor-asistent al lui Vladimir Jurowski la pupitrul celebrei orchestre London Philharmonic (2008-2009), în aceeaşi formulă a fost dirijor-asistent la Festivalul de Operă de la Glyndebourne (ediţiile din 2008 şi 2010) şi în toamna lui 2010 a dirijat opera Despre dragoste şi alţi demoni (P. Eötvös) în producţia Operei Naţionale de la Strasbourg şi Mulhouse. Dirijorul german continuă o frumoasă colaborare cu orchestrele Radio România: în martie 2011 a dirijat la Bucureşti Orchestra Naţională Radio la închiderea Festivalului Internaţional de Chitară, iar un an mai târziu a început colaborarea cu Orchestra de Cameră Radio.

După perioada sărbătorilor care ne-a purtat într-o lume a poveştilor, concertul de început de an propune spectatorilor un program bazat pe două… serenade! Veţi asculta lucrările semnate de doi mari compozitori ai epocii romantice – artistul ceh Antonin Dvořák (Serenada în re minor), alături de contemporanul său, Johannes Brahms (Serenada nr. 1 în re major). Prima serenadă evocă atmosfera spectacolelor muzicale prezentate în castele în perioada barocului târziu (sec. XVIII).

Programul serii va fi completat de unul dintre frumoasele concerte mozartiene:   Concertul nr. 15 în si bemol major pentru pian şi orchestră, prilej de a o aplauda pe pianista DANA BORŞAN, solist al Orchestrelor şi Corurilor Radio.

DANA BORŞAN a încheiat în anul 2006, alături de Orchestra de Cameră Radio, un proiect unic până acum în istoria muzicii românești: Integrala concertelor pentru pian şi orchestră de W. A. Mozart,  eveniment în premieră în viaţa noastră muzicală, materializat în concerte cu public, înregistrări speciale pentru fonoteca Radio şi un album de 8 CD-uri editate de „Casa Radio”. De asemenea, a oferit publicului, într-o serie de recitaluri cu violonistul Alexandru Tomescu, Integrala Sonatelor pentru vioară şi pian de W. A. Mozart.

Dintre numeroasele sale participări la festivaluri, amintim faptul că în anul 2011 pianista a fost invitată să concerteze în cadrul Festivalului international „Robert Schumann” de la Zwickau  – Concertul nr. 1 pentru pian şi orchestră de Brahms şi în cadrul Festivalului „George Enescu” – Concertul pentru pian şi orchestră de Hanns Wolf.

Dana Borşan a susţinut concerte și recitaluri în Cehia, Germania, Italia, Bulgaria, Rusia, Slovacia, Franţa, Ungaria, Republica Moldova, Spania, Anglia, China, Irlanda, Franţa, Norvegia şi este prezentă în fiecare stagiune şi pe scenele filarmonicilor din ţară.

Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române, în Magazinele Inmedio semnalizate “Bilete.ro”, în Magazinele Germanos şi la Casa de Bilete a Sălii Radio.

Pentru alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio vă rugăm să consultaţi site-ul www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com.  

Foto Robert Lehmann

Go to Top