window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-127554769-2');

Distinctia in educatie a fost premiata la Gala LSRS 2012

Cu ocazia implinirii a trei ani de activitate, Liga Studentilor Romani din Strainatate (LSRS) a organizat cea de-a treia editie a Galei LSRS, eveniment dedicat promovarii tinerilor romani din strainatate cu rezultate academice deosebite. Evenimentul a reprezentat un pas important in consolidarea comunitatii de studenti și absolventi romani din intreaga lume.

Invitati de onoare. La eveniment au participat: Domnul Traian Basescu, Președintele Romaniei, Domnul Vasile Blaga, Președintele Senatului Romaniei și Domnul Teodor Baconschi, Ministrul Afacerilor Externe. La Gala au fost prezente și personalitati marcante din domeniile academic, politic, diplomatic, economic, mediatic și al societatii civile, printre care: Domnul Academician Ionel Haiduc (Președintele Academiei Romane), Domnul Cristian Diaconescu (Vicepresedintele Senatului Romaniei), Doamna Andreea Paul-Vass (Consilierul Prim-ministrului pe probleme economice), Domnul Ambasador Mihnea Constantinescu, Excelenta Sa Doamna Huo Yuzhen, ambasadorul Chinei in Romania, Domnul Florin Georgescu (Prim-viceguvernator al Bancii Nationale a Romaniei), Domnul Ionut Dumitru (Presedintele Consiliului Fiscal), Domnul Vasile Astarastoaiei (Presedintele Colegiului Medicilor din Romania), Domnul Alexandru Lazescu (Presedintele Televiziunii Romane), Domnul Justin Capra (inventator de renume mondial) si Domnul Marian Staș (Fundatia CODECS).
Totodata, evenimentul a reunit peste 600 de participanti, studenti si absolventi romani, membri LSRS din peste 30 de tari. Gala a debutat cu un moment artistic oferit de Tudor Andrei, absolvent al Academiei Regale de la Londra și de Dragoș Dimitriu, student al Academiei de Muzica de la Viena, care au interpretat Balada pentru vioara și orchestra OP. 29 de Ciprian Porumbescu.
Gala LSRS si Programul Romania Juna. Gala a continuat cu discursul lui Sebastian Burduja, Presedintele Ligii Studentilor Romani din Strainatate, care a precizat: „Acest eveniment este dedicat tuturor tinerilor romani care se disting prin rezultate academice și profesionale atat in tara, cat și peste hotare. Cinstim nu doar un grup restrans de valori individuale, ci un model de excelenta al generatiei tinere și mai ales o sursa de speranta și optimism pentru Romania de maine. In viziunea noastra, Gala ramane in primul rand o invitatie la dialog despre potentialul uman al tarii noastre și despre rolul generatiei tinere in dezvoltarea Romaniei pe termen lung.”

In discursul sau, Sebastian Burduja a anuntat si lansarea programului „Romania Juna 2030. Romania in 3Decenii”. Aceasta lucrare sintetizeaza concluziile Forumului Romania Juna, organizat intre 12-14 august 2011, cu sprijinul Bancii Nationale a Romaniei. Volumul prezinta, in premiera, o viziune a tinerilor de dezvoltare a Romaniei in orizontul de timp 2030 si se dorește a fi o platforma deschisa de idei, care pot fi asumate de factorii de decizie din Romania.
Cosmina Dorobantu, doctorand la Oxford si participant la Forumul Romania Juna, a declarat in discursul sau: „Stim ca volumul publicat de noi este doar un pas mic. Dar este important ca o incercare a noastra, a generatiei tinere, de a porni un dialog despre prioritatile tarii, obstacolele cu care se confrunta si masurile care ar trebui adoptate”.
Discursurile invitatilor de onoare. Domnul Vasile Blaga, Presedintele Senatului Romaniei, a adresat un mesaj incurajator: „Dumneavoastra, Liga Studentilor Romani din Strainatate, ati reusit un lucru extraordinar pe care politicienii nu reusesc sa-l faca. Ati reusit sa valorizati o calitate pe care, din pacate, o gasim tot mai greu in Romania in ultimii ani: este vorba de solidaritate si va felicit”.
Domnul Traian Basescu, Presedintele Romaniei, a sustinut o ampla alocutiune despre prioritatile nationale pentru anul 2012, de la reorganizarea administrativa la reforma sistemului de sanatate si modificarea Constitutiei. Domnia Sa a adresat si o invitatie speciala tinerilor: „In zilele urmatoare, daca exista trei absolventi de studii superioare, care accepta salariul unui secretar de stat din Romania (…), sunt gata sa angajez fara concurs, doar in baza diplomei de absolvent de facultate in strainatate, trei tineri pe functie de consilier de stat.” In finalul mesajului sau, domnul Presedinte le-a urat studentilor romani mult succes in anul 2012, care sa se materializeze in atingerea obiectivelor lor.
Laureatii. A urmat decernarea premiilor pentru studentii romani cu cele mai bune rezultate in plan academic si extra-curricular pentru anul academic 2010-2011. Aceștia au fost selectati in doua etape, mai intai de catre premiantii editiei trecute și apoi de catre un juriu extern format din personalitati academice precum: Acad. Ionel Haiduc, Președintele Academiei Romane, Raluca-Ioana van Staden, Prof. Univ. Dr. Anton Hadar, Gabriel Ivan (Education and Science Projects Manager British Council), Monica Calota (Director al Agentiei Nationale pentru Programe Comunitare in Domeniul Educatiei si Formarii Profesionale – ANPCDEFP), Katja Lasch (Director DAAD), Gabriela Dragan (Director Institutul European), Ambasadorul Liviu Bota (presedinte FUNDATIA Marii Negre) si Fabien Flori (Atasat in materie de cooperare universitara si stiintifica in cadrul Ambasadei Frantei).
Au fost oferite șase premii si șapte mentiuni. Marele Premiu a fost decernat Alexandrei Balahur-Dobrescu (Universitatea Alicante, Spania), cercetator post-doctoral la European Commission Joint Research Centre. A absolvit Facultatea de Informatica din Iasi in 2007 si in 2011 a primit titlul de Doctor European cu nota maxima (10), fiind autoarea a peste 50 de publicatii. Vorbeste fluent 5 limbi straine și este membra in numeroase proiecte europene, nationale, private si comitete stiintifice de specialitate si jurnale de prestigiu.
Premiul Studentul Roman din Europa – nivel licenta a fost oferit lui Mihai Leonard Cirlanaru, (Jacobs University Bremen, Germania), iar premiul pentru nivel post-universitar in Europa a fost acordat lui Marian-Daniel Iordache (Joint Programme intre Instituto Superior Tecnico, din Lisabona, Portugalia, și Universidad de Extremadura, Caceres, Spania).
Pentru America de Nord, la nivel de licenta, a fost premiat Dragoș Ionut Potirniche, student la Princeton University, iar la nivelul post-universitar premiul a revenit Sabinei Stefania Alistar, de la Universitatea Stanford din SUA. Sabina este doctorand in Management Science & Engineering, printr-o bursa oferita primilor 5% dintre studenti, fiind distinsa cu numeroase premii la cel mai inalt nivel.
Premiul Studentul Erasmus al Anului 2011 a fost acordat  lui Ion Badea, Student al Facultatii de Energetica din cadrul Universitatii Politehnice din București, care a beneficiat de o mobilitate de studiu ERASMUS la Ecole Nationale Supérieure d’Arts et Métiers (Cluny, Franta). Agentia Nationala pentru Programe Comunitare in Domeniul Educatiei și Formarii Profesionale a acordat un Premiu Special ERASMUS 2012. Acesta i-a revenit Alinei Marcu, absolventa a Facultatii de Jurnalism si Știintele Comunicarii din cadrul Universitatii din București, care a beneficiat de o mobilitate de studiu ERASMUS la Universitatea Masaryk din Brno, Republica Ceha.
In premiera, a fost acordat Premiul pentru Studentul Anului in Romania studentei Mihaela Diana Aldea (anul 4 la Facultatea de Medicina Generala din Cluj Napoca), pentru activitatea de cercetare de exceptie inclusiv in cadrul Institutului Oncologic „Ion Chiricuta”, unde testeaza combinatii medicamentoase capabile sa distruga celulele tumorale.
Cele șapte mentiuni speciale au fost castigate de: Alexandru Eugen Ichim (Jacobs University, Bremen, Germania), Vadim Radu-Toader (Oxford University, Marea Britanie), Vlad-Petre Glaveanu (London School of Economics, Marea Britanie), Anca Madalina Farcaș (Oxford University, Marea Britanie), Ramona Todoca (Savannah College of Art and Design, S.U.A.), Tudor Alexandru Dumitraș (Carnegie Mellon, S.U.A.) si Rareș Vernica (University of California, Irvine, SUA).
Gala a marcat trei ani de activitate a LSRS, pe parcursul carora Liga a inregistrat o evolutie deosebita pentru sectorul neguvernamental romanesc. LSRS a atras peste 6000 de membri de la universitati din peste 50 de tari și a infiintat 30 de filiale in intreaga lume.

Gala Studentilor Romani din Strainatate 2012 a fost un eveniment organizat cu sprijinul sponsorilor: Omniasig, BRD, Banca Transilvania, Vivani, S.N.G.N. Romgaz S.A., CEC Bank, Kapsch, British Council si al partenerilor logistici: Jidvei, Hotel Ibis, Coca-Cola Hellenic, Adina Buzatu și Enrose Design Floral.
Evenimentul se bucura de sustinerea partenerului media principal Intact Media Group și al partenerilor media: Radio Romania International, Studentie.ro, EDU-Tim, Stud-Life, Evenimente Studentesti, Zile și Nopti, Business Woman, Cariere Online, Lume Buna, Hotnews, Metropotam, Hipo.ro, stiriONG, Studentul.info, BusinessLive.ro, Romania in Contact, Centrul de presa.ro, Best Resource, Revista Evenimentelor, CRSC Europe, Academiclink, Reteaua Literara si Romania din Diaspora.
Sustinem și ne sustin: Agentia Nationala pentru Programe Comunitare in Domeniul Educatiei si Formarii Profesionale (ANPCDEFP), Universitatea Financiar – Bancara (UFB), Campus France, DAAD, Student Sport, Clubul Roman pentru Relatii Externe, Diplomatie și Afaceri Europene (CRREDAE), Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR), Uniunea Studentilor din Romania (USR),  Centrul de dezvoltare SMART.

Persoana de contact
Sorana Serban
Vicepresedinte Comunicare si Informare
Sorana.Serban@lsrs.ro
0752038218

Liga Studentilor Romani din Strainatate (LSRS) ofera tuturor studentilor și absolventilor romani de peste hotare un cadru deschis de dialog și actiune. LSRS promoveaza initiativa, profesionalismul si solidaritatea membrilor sai, ca reprezentanti de valoare ai Romaniei, și o atitudine pozitiva fata de perspectivele reorientarii lor spre tara.
Obiectivul principal al Ligii este de a apara si promova drepturile si interesele educationale, profesionale, sociale si culturale ale studentilor și absolventilor romani din strainatate, precum și de a sprijini valorificarea contributiei lor la dezvoltarea și modernizarea societatii romanesti pe termen mediu și lung.
LSRS este o organizatie neguvernamentala, apolitica și echidistanta.

Dezactiveaza titlul coloanei Mega Menu

Go to Top