• aaa.advertising4u.ro

Radio România Cultural va difuza, în Săptămâna Luminată, de la ora 16.00, o serie de documentare originale în care tematica religioasă se intersectează cu știința, cinematografia și arta populară.

Luni, 21 aprilie, în a doua zi de Paște, Storymania îi prezintă pe câțiva dintre meșterii populari veniți la Muzeul Satului și la Muzeul Țăranului Român din București cu autentice colecții de ouă încondeiate, ștergare, vase de ceramică de pus pe masă în zi de sărbătoare.

Marți, 22 aprilie, documentarul difuzat de Radio România Cultural împletește  tradițiile creștine cu obiceiurile laice și cu superstițiile care diferă de la o regiune la alta a țării.

Vindecarea prin credință este tema celui de-al treilea documentar al acestei serii, care va fi difuzat miercuri, 23 aprilie. Ce este vindecarea? Cum se produce ea? Este greu să găseşti un răspuns exact, chiar în vremurile moderne şi tehnologizate de astăzi. Oamenii de ştiinţă recunosc că, de multe ori, organismul se vindecă singur, medicamentele oferindu-i doar răgazul necesar acestui proces.

Ultimul documentar al seriei se intitulează “Iisus în cinematografie” și vorbește despre primul communist, primul rebel, primul hipiot, primul hipster: Iisus Hristos. Toate aceste etichete i-au fost lipite de-a lungul timpului, iar cinematografia s-a îngrijit să le reprezinte fidel. Primele filme cu subiect biblic, mai precis centrate în jurul patimilor Mântuitorului, nu îndrăzneau să se îndepărteze prea mult de chipul iconic impus de pictură, mai ales de cea renascentistă. Pe ecrane, Iisus rareori s-a îndepărtat de acest tipar: bărbat alb, cu ochi albaştri, păr castaniu uşor cârlionţat, barbă estetică, corp depilat. Uşor melancolic, uşor efeminat, uşor androgin. Când însă regizorii au îndrăznit o distribuţie în afara canoanelor, a ieşit cu scandal. Documentarul pe această temă va fi difuzat joi, 24 aprilie.

STORYMANIA este o serie de documentare originale produse și difuzate de Radio România Cultural, un produs jurnalistic prețios în mass media, prin diversitatea temelor și a stilurilor de realizare.

De la genul jurnalistic consacrat de documentarul radiofonic clasic – despre personalități marcane sau despre monumente impresionante, la  reportajul – documentar despre evenimente culturale speciale, cu povești despre întâmplări, oameni și comunități, fapte și acțiuni, secvențe sonore, care altfel ar putea trece neobservate – toate acestea își găsesc o exprimare inedită în edițiile STORYmania, în fiecare zi, de luni pina joi, de la ora 16.00.

Go to Top