Majoritatea mărfurilor importante au avut parte de câștiguri săptămânale pe măsură ce atenția pe termen scurt asupra riscurilor de creștere și de cerere legate de piețele emergente s-a atenuat. În ajutor a sărit dolarul, care a avut parte de a doua scădere săptămânală. În general, mărfurile au avut un parcurs foarte dificil luna aceasta, ceea ce a făcut ca, la un moment dat, Indicele Bloomberg Commodity să atingă minimul pe un an înainte de a se redresa.

Având în vedere că direcția este în mare parte dependentă de direcția dolarului și a ratelor dobânzilor din SUA, atenția se îndreaptă ferm săptămâna aceasta către adunarea anuală a bancherilor centrali din toată lumea la Jackson Hole, Wyoming. Vineri, Jerome Powell, președintele Rezervei Federale, și-a făcut debutul la conferințe cu ocazia unei discuții despre economie și politică monetară.

În timpul săptămânii, a fost publicat procesul-verbal al ședinței Comitetului federal pentru operațiuni pe piața liberă din 1 august, iar acesta sugera că Fed va continua planul de înăsprire până când economia SUA dă semne de tendințe de încetinire sau până când piața obligă Fed să regândească totul.

Pe aceste considerente, sunt preconizate în acest an alte două creșteri ale dobânzii, următoarea fiind cu ocazia întâlnirii de pe 26 septembrie.

Atacată fiind de președintele Trump pentru creșterea ratelor (și, prin urmare, pentru susținerea dolarului) și luând în considerare cea mai recentă vânzoleală din piețele emergente și războiul comercial în desfășurare, piața căuta semne că Powell o să-și atenueze poziția, ceea ce ar fi putut avea un impact atât asupra dolarului, cât și asupra câtorva mărfuri influențate de puterea monedei. Cu toate acestea, Powell nu s-a abătut de la estimările curente ale pieței cu privire la viitoarele creșteri ale dobânzii, însă dolarul s-a tranzacționat în scădere, astfel susținând mărfurile.

Din punctul de vedere al creșterii și cererii piețelor emergente, discursul este, probabil, acela că piețele globale vor rămâne într-o stare de fragilitate până când Fed va retrage înăsprirea cantitativă și regimul de creștere a dobânzilor cu riscul unei crize reale legată de lăcomia piețelor emergente în a împrumuta USD de la criza financiară globală încoace.

Nu toate mărfurile au primit un impuls de la dolarul în scădere. În domeniul cerealelor, ce acoperă recoltele cheie de grâu, porumb și soia, piața și-a îndreptat atenția către recolta din SUA în urma unei perioade de cultivare dificile în Europa, CSI și Australia, preconizându-se că SUA va aproviziona la scară largă pentru a compensa pierderile din restul lumii. La aceasta se adaugă și faptul că disputa comercială în desfășurare cu China a redus mult cererea din partea celei mai importante destinații pentru soia produsă în SUA.

În general, Bloomberg Commodity Index, ce acoperă 25 de mărfuri principale, s-a tranzacționat în creștere pentru prima dată în trei săptămâni, pierderile sus-menționate fiind supra-compensate de câștigurile obținute la țiței și produse derivate, dar și la metalele industriale. După câteva săptămâni de vânzare intensă, metalele industriale (în frunte cu zincul și cu aluminiul) au reacționat pozitiv la semnele cererii nou apărute din China. Metalele prețioase s-au tranzacționat în creștere, dar încă mai trebuie să depășească orice niveluri semnificative ce ar putea declanșa o regândire în rândul traderilor speculativi ce dețin în prezent o poziție short record de trei ori mai mare față de recordul anterior stabilit în decembrie 2015.

Petrolul vine din urmă!

Țițeiul a recuperat peste jumătate din lichidarea din iulie-august. Acest lucru s-a întâmplat în timp ce atenția pieței se întorcea de la posibilul impact pe termen lung al creșterii mai scăzute a piețelor emergente către impactul pe termen scurt al sancțiunilor împotriva Iranului.

Datele de monitorizare ale petrolierelor de la Platts arată că exporturile de țiței ale Iranului au scăzut abrupt în prima jumătate a lunii august. În această perioadă, s-au exportat 1,68 milioane b/zi, cam cu 640 000 b/zi sub media pe iulie. Fără îndoială, acest lucru va intensifica presiunea asupra membrilor Opec rămași și va ridica întrebarea dacă vor putea face față potențialului deficit – nu doar din Iran, ci și din Venezuela unde situația se deteriorează în continuare.

Fondurile speculative au continuat să reducă pariurile optimiste pentru petrol în ultimele săptămâni și, din momentul în care a atins un record la peste un milion de loturi (un miliard de barili) pe 30 martie, poziția long combinată la WTI și Brent are parte acum de o reducere de 37%. Dat fiind rolul său de referință globală, țițeiul Brent a avut cea mai mare reducere la 336 000 de loturi, în scădere 47% din martie.

Merită menționat faptul că, în timpul lichidării din iulie-august, atât pozițiile long, cât și, în mod surprinzător, pozițiile short au fost reduse. Poziția brută short pentru WTI și Brent rămâne aproape de nivelul cel mai scăzut pe cinci ani, iar acest lucru subliniază apetitul limitat pentru vânzare înaintea așteptatei scăderi a aprovizionării iraniene.

Ne menținem părerea că țițeiul Brent va rămâne, probabil, limitat la un interval, între 70$ și 80$/b. Având în vedere că atenția pe termen scurt va trece la stocuri, noi vedem un potențial suplimentar de evoluție pozitivă către 80$/b.

Recuperează și aurul, pentru prima dată în ultimele aproape două luni!

Aurul s-a tranzacționat în creștere pentru prima săptămână din șapte pe măsură ce dolarul a scăzut și după ce președintele Trump a spus că nu era „prea încântat” de faptul că Fed continuă să crească dobânzile.

 Sub mandatul lui Jerom Powell, numit de Trump, rata US Fed Funds a crescut de trei ori peste cele două creșteri ale dobânzii din prima parte a mandatului lui Trump.

Piața a reacționat prin scăderea dolarului, euro depășind din nou nivelul de peste 1,15€ și, prin urmare, revenind la un interval potențial de la 1,15€ la 1,17€. Acest lucru a ajutat la oprirea scăderii euro ce apăruse în săptămâna anterioară ca reacție la riscurile bugetare din Italia și la expunerea băncilor UE la datoria piețelor emergente, în special a datoriei turce.

Pentru dolar și ratele pe termen scurt nu contează atât de mult ce spune președintele Trump, cât ce face Rezerva Federală SUA. Deși aurul dă semne continue de stabilizare, o redresare depinde foarte mult de fondurile ce dețin o poziție short record și dacă acestea încep să se acopere sau nu. Pentru ca acest lucru să se întâmple, aurul are nevoie la minimum să depășească o bandă de rezistență între 1200$ și 1210$/uncie.

Combinația dintre rezervele mari, un atac speculativ și moneda braziliană în cădere liberă la un moment dat a determinat scăderea prețului cafelei Arabica sub 1$/livră pentru prima dată în 12 ani. Din aceleași motive, zahărul a scăzut la sub 10 cenți/livră pentru prima dată în 10 ani. Folosind indicele pentru cafea Bloomberg Commodity, care include rulajul randamentului, cafeaua Arabica este în scădere cu 24% de la începutul anului până acum și, de la vârful din 2014, a pierdut aproape 70% din valoare.

Rezervele mari din Brazilia, cel mai mare producător de boabe de calitate superioară, alături de o scădere semnificativă recentă de 10% a valorii realului brazilian în contextul alegerilor și a nervozității generale din piețele emergente, au adus cele mai mari daune prețului. În plus, avem vânzări speculative din partea fondurilor de acoperire care au scăzut și mai mult prețul. În prezent, fondurile dețin o poziție short record în valoare de 1,7 milioane de tone sau 28% din producția globală preconizată pentru 2018-19. Câtă vreme perspectiva tehnică sau fundamentală nu se îmbunătățește, este puțin probabilă răscumpărarea pozițiilor short și, prin urmare, susținerea prețului.

Cu toate acestea, susținerea fundamentală poate începe să apară din raporturile ce au început să sublinieze un risc de secetă pentru următoarea recoltă în Brazilia. Faptul că, în Brazilia, planta de cafea a înflorit neobișnuit de devreme a generat unele îngrijorări deoarece în această etapă este nevoie de apă pentru a susține procesul către dezvoltarea boabelor. Sezonul uscat durează, în mod normal, până în a doua jumătate a lunii septembrie, așadar următoarele săptămâni ar putea fi cruciale.

Cafeaua Arabica: pregătită de creștere după ce a atins un minimum pe 12 ani?

Analiza de Ole Hansen, director strategie mărfuri / Saxo Bank

Despre Saxo Bank

 Saxo Bank Group (Saxo)  este un specialist fintech de vârf, axat pe tranzacționarea multi-asset și investiții, livrând serviciul ‘Banking-as-a-Service’ clienților instituționali.

Timp de 25 de ani, misiunea Saxo a fost de a democratiza investițiile și tranzacționarea, ajutând clienții prin facilitarea accesului neîntrerupt la piețele globale de capital prin tehnologie și expertiză.

În calitate de bancă complet licențiată și reglementată, Saxo permite clienților săi direcți să tranzacționeze clase multiple de active în piețele financiare globale cu ajutorul unui cont unic și de pe mai multe terminale. În plus, Saxo furnizează clienților instituționali cum sunt băncile sau brokerii execuție multi-active, servicii de brokeraj de prima mână și tehnologie de tranzacționare, susținând întregul lanț valoric, furnizând servicii bancare (Banking-as-a-Service – BaaS).

Platformele de tranzacționare premiate ale Saxo sunt disponibile în peste 20 de limbi și constituie baza tehnologică a peste 100 de instituții financiare din toată lumea.

Fondată în 1992, cu prima platformă de tranzacționare online lansată în 1998, Saxo Bank a fost o companie Fintech chiar înainte ca termenul să se fi inventat. Cu sediul central la Copenhaga, Saxo Bank are astăzi peste 1500 de angajați în centrele financiare din toată lumea, inclusiv Singapore, Shanghai, Tokyo, Hong Kong, Londra, Paris, Zurich și Dubai. Reprezentanța care deservește clienții din Europa Centrală și de Est e în Praga, Republica Cehă.