Comitetul Federal (American, n.r.) pentru Piața Liberă a publicat transcrierile ultimei ședințe din care am tras concluzii diferite față de declarația oficială a organizației dată la începutul lunii mai. Atunci, Comitetul introducea termenul de „simetrie” referindu-se la inflație: probabil pentru a nu speria piața sau a o face să creadă că Rezerva Federală va reacționa dur la o nouă creștere a inflației, acum că pragul de 2,0% este foarte aproape.

De data asta, cel puțin dacă judecăm după scăderea dobânzii la titlurile americane și luăm în calcul și creșterea de dobândă Fed, tonul din ședință pare a fi fost mult mai relaxat, ceea ce ne duce cu gândul la o posibilă tolerare a inflației de partea “înaltă” a celor 2 procente de inflație, tolerare susținută pe o anumită perioadă, înainte de o posibilă nouă creștere de dobândă.

Ce deducem de aici? Că banca centrală a SUA nu dorește să scurteze procesul de recuperare a dolarului, fiind convinsă că inflația va rămâne în marja țintă.

De asemenea, se pare că anumiți înalți reprezentanți Fed sunt îngrijorați de evoluția profiturilor pe obligațiuni și de faptul că Fed-ul ar putea atinge un punct de inflexiune în politici, moment în care va reîncepe să funcționeze ca o barieră în fața procesului de revenire. Ședința FOMC din iunie va fi, așadar, foarte importantă din acest punct de vedere, iar probabilitatea ca după această ședință să mai existe doar o singură creștere de dobândă e din ce în ce mai mare (posibilitatea a fost deja înglobată 90% în prețuri).

Căderea bruscă a dolarului s-a resimțit cel mai acut în perechea USDJPY, care a ajuns din nou la 110.00. În ceea ce privește titlurile de stat din SUA pe 10 ani, dobânda a scăzut din nou sub 3.00%, cu un prag probabil la 2.95%.

În ceea ce privește alte piețe, e posibil ca intenția și acțiunea Băncii Centrale Europene de a reduce achizițiile să fie încetinite de inflația scăzută, de datele macroeconomice destul de slabe la nivelul continentului și, desigur, de evoluțiile de pe scena politică din Italia.

Analiza de John J. Hardy / Saxo Bank

Despre Saxo Bank

 Saxo Bank Group (Saxo) ) este specialist de top în investiții și tranzacționare online multi-active ce oferă un set complet de tehnologii, instrumente și strategii de tranzacționare  și investiții.

Timp de 25 de ani, misiunea Saxo a fost de a democratiza investițiile și tranzacționarea, ajutând clienții prin facilitarea accesului neîntrerupt la piețele globale de capital prin tehnologie și expertiză.

În calitate de bancă complet licențiată și reglementată, Saxo permite clienților săi direcți să tranzacționeze clase multiple de active în piețele financiare globale cu ajutorul unui cont unic și de pe mai multe terminale. În plus, Saxo furnizează clienților instituționali cum sunt băncile sau brokerii execuție multi-active, servicii de brokeraj de prima mână și tehnologie de tranzacționare, susținând întregul lanț valoric, furnizând servicii bancare (Banking-as-a-Service – BaaS).

Platformele de tranzacționare premiate ale Saxo sunt disponibile în peste 20 de limbi și constituie baza tehnologică a peste 100 de instituții financiare din toată lumea.

Fondat în 1992, cu prima platformă de tranzacționare online lansată în 1998, Saxo Bank a fost o companie Fintech chiar înainte ca termenul să se fi inventat. Cu sediul central la Copenhaga, Saxo Bank are astăzi peste 1500 de angajați în centrele financiare din toată lumea, inclusiv Singapore, Shanghai, Tokyo, Londra, Paris, Zurich și Dubai.