Dor de record – GETA Traieste la Altitudine!

Dor Geta Popescu

Alpinista romanca Dor Geta Popescu a atins luni, 5 decembrie 2016, ora locala 09.20 varful celui mai inalt vulcan din Australia si Oceania, Mount Giluwe, avand o inaltime de 4,367 de metri. Pentru Geta este al saselea din cei 7 vulcani cei mai inalti de pe fiecare continent ai Circuitului 7 Volcanoes.

Reprezentanta a Federatiei Romane de Alpinism si Escalada si membra a Altitude Expeditions Team, Dor Geta Popescu in varsta de 13 ani devine astfel cea mai tanara alpinista din lume care incheie cu succes ascensiunea vulcanului din Republica Papua Noua Guinee.

Mt. Giluwe este cel mai inalt vulcan din Pacific. Este un vulcan stins care, in timpul ultimei perioade de activitate a erupt sub gheata. Eruptii subglaciare ala vulcanilor situati la tropice sunt cunoscute numai in cazul lui Kilimanjaro si Mauna Kea. Aceasta geneza particulara si eroziunea datorate unei clime tropicale cu ploi de 2500 mm/mp anual, inghet si caderi de zapada peste altitudinea de 4000 metri, au dus la formarea a  doua proeminente cu 400 metri diferenta de nivel deasupra golului alpin inconjurator: varful principal, de 4367 m. si varful de est, putin mai mic, de 4300 m. Pantele sunt acoperite de mai multe fluxuri de lava, exista mai multe conuri de zgura cu pana la 30 de metri adancime si cratere de pana la 200 metri diametru.

„Un munte unic, cu totul diferit de tot ce am facut pana acum! Cu un traseu de apropiere prin jungla in care iti croiesti drum, prin vegetatie, cu ajutorul macetei, cu un parcurs in gol alpin pe un sol imbibat in apa si ocolind o multime de lacuri, ajungi in zona craterelor secundare, a crestelor de lava dominate, din departare, de siluetele celor doua varfuri stancoase. Urmeaza ultimii 400 metri diferenta de nivel, cei mai frumosi, abrupti, stancosi, solicitanti si cu bucuria reusitei abia stapanita. Varful este fantastic: 360 de grade de munti si podisuri, varfuri peste 3500 metri iesind din jungla care se intinde pana la orizont. Da, inteleg, stiu: Giluwe este un munte mult dorit!” – a declarat Geta.

Dor Geta Popescu este membra a sectiei de performanta a Clubului Sportiv Montan Altitudine si incheie, intr-un mod magistral, un an 2016 de exceptie, in carea a stabilit recorduri mondiale de varsta pe Aconcagua, cel mai inalt munte din afara Asiei, Pico de Orizaba, cel mai inalt vulcan din America de Nord, Denali/McKinley, gigantul Americii de Nord si Giluwe, cel mai inalt vulvan din Pacific.

La ora actuala, Dor Geta Popescu are cel mai bun palmares mondial in alpinismul feminin de altitudine sub 18 ani. A stabilit 8 recorduri mondiale de varsta. A facut 6 varfuri din circuitul 7 Volcanos si a escaladat 4 din cei 7 cei mai inalti munti din circuitul 7 Summits. A fost distinsa cu titlul “Alpinistul anului din Romania” in 2015 si in ultimii 3 ani a participat cu succes la 9 expeditii in munti inalti.

Expeditiile de record ale Getei sunt, fara indoiala, un “Produs in Romania”, organizate de Altitude Expeditions Team si sponsorizate de brandurile: Mures SRL, Dinamic ’92, BRAVO Europa, Strindberg.ro – professional sportswear, Redis Nutritie, Celadrin.ro – pentru ca iubesti miscarea si Circuitul 7 Munti din Gradina Carpatilor.

***

Dor Geta Popescu

Data nasterii: 4 iunie 2003

Alpinism de altitudine, escalada sportiva, alpinism tehnic.

Legitimata la Clubul Sportiv Montan Altitudine.

Sportiva a Federatiei Romane de Alpinism si Escalada, din anul 2013 reprezinta Romania in expeditii in munti inalti ca membra a Altitude Expeditions Team si membra a Lotului National de escalada copii.

Titlul “Alpinistul anului in Romania” in anii:

  • 2015 – alpinism de altitudine pentru ascensiunea pe Ojos del Salado, cel mai inalt Vulcan din lume, 6893m. – cea mai tanara Alpinista din lume pe acest varf
  • 2013 si 2012 – escalada sportiva, ca membra a Lotului National de Escalada copii.

Dor Geta Popescu, de la varsta de 13 ani, are cel mai bun palmares mondial in alpinismul de altitudine sub 18 ani si are ca obiectiv finalizarea  Circuitului 7 Volcanoes (cel mai inalt vulcan de pe fiecare continent) si Circuitul 7 Summits (cel mai inalt varf de pe fiecare continent)  la varsta de 14 ani si sa devina: PRIMA ALPINISTA DIN LUME CARE INCHEIE CELE DOUA CIRCUITE, cea mai tanara alpinista din lume care incheie Circuitul 7 Volcanoes, cea mai tanara alpinista din lume care incheie Circuitul 7 Summits.

“Alpinismul de altitudine si escalada ma definesc si ma fac sa ma simt fericita si speciala. Faptul ca 8 alpinisti au incheiat 7 Volcanoes, 422 Circuitul 7 Summits si nici o alpinista nu a realizat ambele circuite ma face sa lupt pentru acest loc. Performanta si recordurile sunt ceea ce-mi doresc, sunt motivatia antrenamentelor si pregatirii mele generale.”

Programul expeditiilor viitoare de record este:

  • 05 – 26 februarie 2017, Mt. Cartensz Piramyd, cel mai inalt varf din Australia si Oceania, cel mai tehnic parcurs din Circuitul 7 Summits. Pentru Dor Geta Popescual este al V-lea varf din Circuitul 7 Summits si vizeaza un nou Record Mondial de varsta. Va fi a doua alpinista din Romania pe acest varf, dupa Crina Coco Popescu.
  • Aprilie – mai 2017, Mt. Everest – in momentul de fata se asteapta permisiunea Guvernului din Nepal pentru ca Dor Geta Popescu este sub varsta limita impusa atat de Nepal, cat si de China, tarile pe teritoriul carora sunt rutele de acces catre Everest. Si pe Everest, Dor Geta Popescu vizeaza Record Mondial de varsta si prima alpinista din Romania pe acest varf.
  • Decembrie 2017, Mt. Vinson, cel mai inalt varf din Antarctica. Dor Geta Popescu va incheia Circuitul 7 Summits si va deveni cea mai tanara alpinista din lume care reuseste acest lucru. De asemenea, vizeaza un nou Record Mondial de varsta. Va fi a doua alpinista din Romania pe acest varf, dupa Crina Coco Popescu.
  • Decembrie 2017, Mt. Sidley, cel mai inalt vulcan din Antarctica. Dor Geta Popescu va incheia Circuitul 7 Volcanoes si va deveni cea mai tanara alpinista din lume care reuseste acest lucru. De asemenea, vizeaza un nou Record Mondial de varsta. Va fi a doua alpinista din Romania pe acest varf, dupa Crina Coco Popescu.

Palmares Dor Geta Popescu

Alpinism de altitudine

18 mai 2016, Denali/McKinley – Alaska, USA, cel mai inalt varf din America de Nord, Record Mondial de varsta egalat

05 mai 2016, Pico de Orizaba – Mexic, cel mai inalt vulcan din America de Nord, nou Record Mondial de varsta

  • februarie 2016, Aconcagua – Argentina, cel mai inalt varf din afara Asiei, cel mai inalt din emisfera sudica si cel mai inalt din America de Sud, nou Record Mondial de varst
  • decembrie 2015, Ojos del Salado – Chile, cel mai inalt vulcan din lume, cel mai inalt vulcan din America de Sud, nou Record Mondial de varsta
  • august 2015, Elbrus – Rusia, cel mai inalt varf si cel mai inalt vulcan din Europa, Record European de varsta
  • iulie 2015, Kilimanjaro – Tanzania, cel mai inalt varf si cel mai inalt vulcan din Africa, cea mai tanara alpinista din Romania pe acest varf

02 septembrie 2014, Sabalan – Iran, al treilea varf ca inaltime din Iran, cea mai tanara alpinista din lume pe acest munte

29 august 2014, Damavand – Iran, cel mai inalt Vulcan din Asia, nou Record Mondial de varsta

08 august 2013, Ararat – Turcia, cel mai inalt varf din Turcia, al doilea vulcan ca inaltime din Asia, nou Record

Mondial de varsta

Escalada competitionala

2014 Campioana Nationala escalada dificultate si viteza

2013 Vicecampioana Nationala escalada, Vicecampioana Nationala boulder

 Rasnov Climbing Trophy -Locul I si Trofeul 2013, 10 – 11 ani, fete

2012 Vicecampioana Nationala Bouldering-U 10f

 Rasnov Climbing Trophy – locul I – U 10f.

 International Climbing Trophy Petzen – Austria: locul III bouldering U10f, locul 6 general

2011 Campioana Nationala escalada U 10f.

Concursul International Skopje, Macedonia – locul II boulder si III general

Campionatul Balcanic Belgrad – Serbia: locul II boulder, locul III dificultate, locul III viteza

Comenteaza