Duelul Viorilor-o defilare muzicală de succes în SUA cu prilejul Zilei Naționale

Patru viori în patru orașe. Două familii de lutieri și două familii de violoniști. Duelul Viorilor, întrecerea muzicală în care de obicei Liviu Prunaru își încrucișează arcușul cu violonistul Gabriel Croitoru, a avut loc anul acesta în formulă extinsă. Lui Liviu Prunaru i s-a alăturat soția sa, violonista Valentina Svyatlovskaya-Prunaru, care este membră, ca și violonistul, a celebrului ansamblu Royal Concertgebow. Gabriel Croitoru a invitat-o pe fiica sa Simina Croitoru, tânără violonista multipremiată și în plină afirmare pe scenele din țară și din afara ei. Arbitrul întrecerii muzicale a fost pianistul Horia Mihail.

Oriunde biletele au fost puse în vânzare, recitalurile au fost sold-out. La ultimul act al turneului au asistat, la Sala Radio din București, aproape 1000 de spectatori care au aplaudat îndelung prestația celor cinci artiști:

“A fost o seară magică, ne-a surprins foarte plăcut această formulă. Doamnele au fost fermecătoare. Pe cei doi maeştri i-am aplaudat la fiecare ediţie’’

‘’Ne plac aceste poveşti muzicale. Le aşteptăm toamnă de toamnă. A fost o sărbătoare această seară.

Ca de obicei sunetul celor două viori de colecţie a fost splendid. Dar şi interpretarea celor patru.’’

La final de ediţie muzicienii privesc cu încredere spre viitor:

‘’ Această formula extinsă a adus un plus de vioiciune şi atractivitate proiectului care era oricum unul de succes. Am avut numai reacţii pozitive peste tot pe unde am fost şi cine ştie, poate că vor mai fi şi alte ediţii în această formulă. De această dată chiar că viorile au rămas pe locul doi, în centrul atenţiei au fost artiştii, aşa cum este şi firesc.’’, a declarat Gabriel Croitoru.

Un proiect: Radio România

Coproducători : Radio România Cultural,  Radio România Regional și TVR 3

Eveniment co-finanțat de Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România (UCIMR)

 Sponsor : JTI

 Parteneri : Accendo, Muzeul Naţional George Enescu, Senia Music, Arena Comunications

 Parteneri media: Orchestrele și Corurile Radio, Radio România Actualităţi, Radio România Muzical, Radio România Regional, Radio România Internaţional, România TV, Caţavencii, Zile și Nopți, Observator Cultural, Agenţia de carte, Liternet, Actualitatea Muzicală, mediaTRUST

 Parteneri culturali: Asociația Culturală ”DevArt”, Colegiul Național Decebal Deva, Municipiul Alba Iulia,  Centrul Municipal de Cultură Arad, Teatrul Clasic Ioan Slavici Arad, Filarmonica de Stat Arad.