E-learning şi instrumente inovative de evaluare pentru elevii cu deficienţe de auz

  • E-learning şi instrumente inovative de evaluare pentru elevii cu deficienţe de auz

E-learning şi instrumente inovative de evaluare pentru elevii cu deficienţe de auz

Şcoala Gimnazială Specială pentru Deficienţi de Auz Sfânta Maria în parteneriat cu Asociaţia Montzi din Bucureşti a lansat platforma de e-learning www.testeonlinelmg.ro. Aceasta este realizată în cadrul proiectului „Semn – Cuvânt– Imagine” finanţat de Fundaţia Orange, cu scopul de a îmbunătăţi comunicarea verbală  şi performanţa şcolară ale copiilor cu deficienţe de auz.

 

Pentru a beneficia de serviciile educative care asigură egalitatea şanselor, copiii deficienţi de auz trebuie să depăşească limitele impuse de deficienţă şi să fie atraşi de comunicarea verbală. În cadrul proiectului „Semn – Cuvânt – Imagine” a fost creat un dicționar ce cuprinde aproximativ 400 de termeni explicați în cuvinte ce au ca suport imagini statice sau dinamice, dar şi explicații în limbajul mimico – gestual. Alături de dicţionar, echipa Şcolii Gimnaziale a  dezvoltat platforma www.testeonlinelmg.ro, concepută special pentru elevii cu deficienţe de auz ca suport în pregătirea lor pentru evaluările şcolare şi examene. Platforma oferă o abordare modernă a clasicelor testări școlare şi se axează pe creativitate, ingeniozitate, gândire critică și analitică. Aceasta include teste bazate pe curricula materiilor: Limbă și comunicare, Matematică și științe realizate pe modelul testelor PISA. Scopul acesteia este de a obişnui elevii cu tipul de examinare specific unei evaluări şi a le creşte astfel performanţele şcolare. Testele sunt însoțite de interpretare în limbaj mimico – gestual, de explicații și îndrumări pentru a facilita înțelegerea textelor și cerințelor și pentru a depăși dificultăţile comunicării verbale. Platforma este un spațiu de antrenament interactiv și atractiv pentru următorul ciclu de testare PISA 2015 – 2018, care aduce ca noutate importantă administrarea computerizată a instrumentelor de evaluare.

targ online de nunti, botezuri si alte evenimente
NuntiBotezuriCumetrii.ro

Proiectul a fost finanţat de Fundaţia Orange cu suma de 186.150 lei în cadrul ediţiei de anul trecut a concursului „Lumea prin culoare şi sunet” şi s-a desfăşurat în perioada mai 2015 – mai 2016. Ȋn cadrul acestuia, peste 100 de copii cu deficienţe de auz şi deficienţe asociate şi-au dezvoltat şi îmbunătăţit competenţele de comunicare prin activităţile desfăşurate într-un spaţiu multimedia (cabinet dotat cu tablă Smart, calculator, tablete, notebook-uri, conexiune internet) şi în online. Alături de ei, 75 de profesori din şcolile speciale pentru deficienţi de auz din ţară au fost pregătiţi în folosirea instrumentelor de lucru adecvate dezvoltate în cadrul proiectului.

Despre Şcoala Gimnazială Specială pentru Deficienţi de Auz „Sfânta Maria” – În Şcoala Gimnazială Specială pentru Deficienţi de Auz „Sfânta Maria” sunt şcolarizați copii din Bucureşti şi alte judeţe din România cu diferite grade de pierdere a auzului. Este o şcoală cu tradiţie având profesori, psihologi şi profesori de educaţie specială cu experienţă în lucrul cu elevii cu deficienţe de auz, cu experţi în terapie fizică, terapie psihologică, orientare şcolară şi profesională, dezvoltare perceptiv-auditivă, labiolectură, tehnici de vorbire şi tehnici alternative de comunicare. Şcoala oferă servicii educaţionale speciale axate pe reabilitarea auditiv-verbală şi un curriculum şcolar adaptat nevoilor educaţionale speciale ale copiilor cu deficienţe de auz. Misiunea şcolii este axată pe modelarea personalităţii copilului cu deficienţe de auz pentru o integrare socială autentică în viitor.

Stoica Florica, director Şcoala Gimnazială Specială pentru Deficienţi de AuzSfânta Maria, tel. 021 444 03 37, e-mail: surzi2@yahoo.com, www.scoalasurzi2bucuresti.ro.

Despre Asociația ”Montzi”Asociaţia Montzi îşi desfăşoară activitatea în domeniile social, educaţional, medical şi al dezvoltării comunitare. Viziunea Asociaţiei Montzi este o lume în care nimeni nu se simte singur, fie că este vorba despre persoane lipsite de condiţii minime de trai (adăpost, hrană, igienă, asistenţă medicală, afecţiune familială), membri ai comunităţii rrome cu risc social, persoane cu dizabilităţi, persoane vârstnice. Misiunea Asociaţiei Montzi este sprijinirea persoanelor aflate în situații de risc şi respectarea drepturilor fundamentale ale omului, în special ale categoriilor sociale defavorizate.

Despre Fundația Orange – Fundaţia Orange este o organizaţie neguvernamentală care se implică în viaţa comunităţii prin realizarea de proiecte filantropice menite să aducă schimbări pozitive în viaţa persoanelor dezavantajate. Anual, prin fondul de finanţare „Lumea prin culoare şi sunet”, Fundaţia Orange oferă fonduri pentru organizaţii neguvernamentale care desfăşoară proiecte de sănătate, educaţie, cultură şi integrare socială în sprijinul persoanelor cu dizabilităţi de auz şi/sau de vedere. Pentru mai multe informaţii vă rugăm accesati www.fundatiaorange.ro.

Nunta/Botez/Petrecere..? Hai la Targ!