window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-127554769-2');

Echipa “Let`s Do It, Romania!” a inceput cartarea nationala!

Harta Deseurilor - Let`s Do It, Romania!Pe data de 18 iunie s-a dat startul cartarii pentru “Let`s Do It, Romania!”, editia 2011! In aproape toate judetele au avut loc deja conferinte de lansare ale proiectului si de deschidere a cartarii. Cartarea va avea loc in perioada 18 iunie – 4 septembrie, iar calendarul complet al actiunilor este disponibil pe site-ul proiectului.

Cartarea presupune determinarea mormanelor de deseuri din arealele naturale si stabilirea coordonatelor acestora cu ajutorul GPS-ului, informatiile fiind ulterior incarcate intr-un soft special. Obiectivul final al cartarii este Harta Deseurilor, instrumentul cheie pentru organizarea voluntarilor pentru ziua de curatenie. Harta Deseurilor va sta la baza Registrului National al Deseurilor, gandit ca un instrument de monitorizare a zonelor cu probleme din Romania, util pentru autoritati si organizatori.

Noutatea principala din acest an este reprezentata de noul sistem de cartare, care va fi bazat de data aceasta pe “zone de cartare”, de aproximativ 3×3 km fiecare (numite si griduri). Fiecare voluntar care se inscrie pentru cartare isi va alege zone de cartare proprii, iar raportarea se va face incarcand pe intranetul proiectului informatiile de pe teren.  Noul sistem permite calcularea procentajului cartat din fiecare judet, dar si alocarea resurselor in zonele cu probabilitatea cea mai mare de a exista gunoi.

Procesul de cartare se desfasoara astfel:

1. voluntarii se inscriu pentru cartare pe site-ul www.letsdoitromania.ro, unde isi creeaza un cont;

2. dupa ce se logheaza, voluntarii au acces la harta Romaniei, impartita in zone de cartare, de unde isi pot alege zone de cartare din judetele preferate si le pot aloca prin aplicatia web specifica;

3. dupa alocarea unei zone, voluntarii primesc un pachet de cartare, care contine:

  • harti ale zonei (in detaliu si in context), detalii despre localizare, puncte de reper, elemente naturale si de infrastructura care strabat zona (rauri, lacuri, paduri, drumuri, localitati apropiate s.a.m.d)
  • manualul de cartare (in care sunt mentionate instructiuni detaliate legate de desfasurarea si abordarea cartarii);

4. voluntarii merg pe teren si identifica mormanele de gunoaie din zonele alese, cu ajutorul GPS-ului. Pentru aceasta, ei vor completa o fisa de morman, cu detalii relevante pentru ziua de curatenie: ce tipuri de deseuri se afla in compozitia mormanului, in ce volum, daca exista elemente de dificultate in acces sau transportul deseurilor, precum si descrierea cat mai completa a punctelor de reper si a modului in care se face accesul.

5. voluntarii introduc datele pentru fiecare morman cartat pe harta online, furnizand toate detaliile din fisa de morman

In afara de modalitatea clasica de cartare, voluntarii vor putea utiliza si aplicatiile pe telefonul mobil pentru a carta in timp real. Aplicatiile vor fi disponibile pentru sistemele Android. Pentru iPhone, aplicatia este deja disponibila, multumita companiei Mobiversal. Informatiile complete despre cartare se gasesc pe site-ul www.letsdoitromania.ro, la sectiunea Vreau sa particip.

“Let`s Do It, Romania!” este proiectul tuturor celor care cred ca in Romania se intampla si lucruri pozitive, atunci cand fiecare este dispus sa contribuie, chiar cu foarte putin: o singura zi, pentru o Romanie curata – 24 septembrie!

Persoane de contact:
Anamaria Hancu, anamaria.hancu@letsdoitrormania.ro, 0734 857 405
Anca Banita, anca.banita@letsdoitromania.ro, 0724 229 678
Site: http://www.letsdoitromania.ro
Blog http://www.blog.letsdoitromania.ro
Twitter: http://www.twitter.com/letsdoitro
Cauza de Facebook: http://apps.facebook.com/causes/causes/403155/
Pagina de Facebook: http://www.facebook.com/LetsDoItRO

Dezactiveaza titlul coloanei Mega Menu

Go to Top