In perioada 10–18.06.2014, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor a desfasurat o actiune de verificare a respectarii prevederilor legale de catre detinatorii/utilizatorii de echipamente pentru agrement, montate in parcurile de distractii, targuri si oboare.

Controlul s-a desfasurat in colaborare cu reprezentantii ISCIR si a vizat calitatea serviciilor prestate in parcuri de distractie, targuri, oboare, la organizarea de distractii extreme si la inchirierea de echipamente pentru agrement.

Date sintetice

o Au fost verificati 111 operatori economici.
o La 63 operatori economici dintre cei 111 controlati (56,75 %) s-au depistat abateri de la prevederile legale.

Masuri dispuse si sanctiuni aplicate

o Pentru abaterile constatate, operatorilor economici li s-au aplicat 69 de sanctiuni, din care 27 amenzi contraventionale in valoare de 84.300 lei si 42 avertismente.
o S-au dispus 31 de masuri de oprire temporara a prestarii serviciului, pana la remedierea deficientelor constatate.

In jud. Alba, Bistrita-Nasaud, Covasna, Harghita, Ialomita, Mehedinti, Satu Mare, Salaj si Valcea nu au fost identificati operatori economici care desfasoara astfel de activitati.

Principalele nereguli constatate:
– Lipsa unui panou de avertizare, amplasat in imediata apropiere a echipamentelor, cu privire la denumirea echipamentului si datele de identificare ale detinatorului, modul corect de utilizare si comportamentul adecvat al consumatorilor in timpul utilizarii si potentiale pericole, asa cum au fost ele identificate in cadrul analizei de risc in exploatare, inclusiv asupra varstei minime, limitei de greutate, inaltimii sau starii de sanatate a consumatorilor;
– nu exista delimitat accesul la echipamentele pentru agrement din parc astfel incat sa se evite intrarea consumatorilor in raza de actiune a echipamentelor aflate in miscare sau in alte zone care puteau prezenta pericol pentru viata si sanatatea acestora;
– la momentul controlului, nu exista verificarea ISCIR pentru trenuletul electric(expirase din 09.04.2014) si niciun proces verbal de punere in functiune pentru echipamentele aflate pe noul amplasament.
– nu erau completate verificarile periodice si masurile de intretinere a echipamentelor pentru agrement, efectuate de catre persoane autorizate conform instructiunilor tehnice furnizate de producator.

Marius Alexandru Dunca, Presedintele ANPC: ”Sfatuiesc consumatorii sa verifice cu atentie informatiile legate de modul de folosire a echipamentelor, avertismentele legate de varsta, inaltime si greutate, de informatiile legate de verificarea periodica, de tarife, dar si de masurile de protectie pe care trebuie sa le ia. Cu totii ne dorim ca momentele petrecute in timpul liber sa nu ne puna in niciun fel sanatatea in pericol. Atrag atentia tuturor celor raspunzatori in astfel de parcuri de distractii ca nu vom tolera nicio abatere si ca-i vom sanctiona drastic pe cei care nu respecta legea.”