window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-127554769-2');

Educatia copiilor si tinerilor cu autism in atentia Ministrului Educatiei

AUTISM ROMANIA, Asociatia Creativ si Centrul de Resurse Juridice au organizat in zilele de 5 și 6 iulie, la Bucuresti, Hotel Ibis, Palatul Parlamentului, prima conferinta nationala, cu participare internationala, dedicata educatiei copiilor, tinerilor si adultilor cu tulburari din spectrul autismului (TSA) din Romania. ConferintaEducatia pilon central in dezvoltarea persoanei cu autism si un drept fundamental a fost organizata in cadrul proiectului Un punct de sprijin pentru familiile cu copii cu autism, finantat de Guvernele Islandei la care a participat si Dl. Daniel Petru Funeriu, Ministrul Educatiei Cercetarii, Tineretului si Sportului.

La conferinta au participat persoane cu autism, parinti, profesionisti si sustinatori ai persoanelor cu autism, vorbitori din tara si de peste hotare. Invitatii din afara tarii au fost prof. dr. Rita Jordan și lector dr. Glenys Jones, experte la Universitatea din Birmingham pe problematica educatiei persoanelor cu TSA.

La deschiderea celei de-a doua zile a conferintei a fost prezent si Dl. Daniel Petru Funeriu, Ministrul Educatiei Cercetarii, Tineretului si Sportului, precum si Dl Adrian Cosma, Inspector de educatie speciala la Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti.

AUTISM ROMANIA apreciaza prezenta la conferinta a domnului ministru, dorinta acestuia de a asculta nevoile familiilor cu copii si tineri cu autism si de a lua masuri de schimbare a situatiei acestora si a celorlalti copii cu nevoi educationale speciale. Domnia sa si-a afirmat interesul fata de subiectul autismului in cadrul mai larg al educatiei speciale, sustinand si faptul ca exista speranta ca lucrurile ar putea incepe sa se schimbe in educatia speciala inca din 2011, cand, daca Legea Educatiei Nationale va fi adoptata in acest an, va fi elaborat un nou curriculum national. Voi insista sa avem (in cadrul curriculumului. n.n), evident, o parte dedicata invatamintului special, dar mai mult, dedicata diferitelor necesitati ale diferitelor tipuri de afectiuni, a afirmat Ministrul Educatiei. A recunoscut totodata ca este nemultumit de cum se petrec lucrurile in cadrul ministerului pe care il conduce in ceea ce priveste invatamintul special in general, dar si pe diferite paliere in particular. Sunt foarte interesat de aceasta tematica pentru ca ea este importanta si este si un mesaj important pentru societate. Puteti conta pe mine, pe toata deschiderea si interesul meu a spus in incheiere dl. ministrul. Aceste afirmatii dau sperante ca lucrurile pot incepe sa evolueze pozitiv si pentru copiii cu autism, dar si pentru ceilalti copiii cu nevoi educationale speciale.

AUTISM ROMANIA a semnalat ministrului mai multe aspecte din problematica educatiei copiilor si tinerilor cu TSA: ca exista foarte putini copii si tineri cu TSA cuprinsi intr-o forma de educatie, speciala sau obisnuita, ca acestia sunt dezavantajati si discriminati indirect in sistemul educational, datorita faptului ca nu exista suport adecvat nevoilor lor, sau ca profesionistii, chiar si cei din scolile speciale, sau profesorii de sprijin nu au formare in TSA, s.a. Dreptul la educatie nu poate fi exercitat in conditii de egalitate a ofertei educationale, ci numai in conditiile egalitatii de sanse, care inseamna abordare si sprijin diferentiat, potrivite nevoilor specifice si individuale ale copiilor si tinerilor. AUTISM ROMANIA asteapta ca autoritatile responsabile sa ia neintirziat masuri pozitive, pentru compensarea dificultatilor specifice ale persoanelor cu autism., sustine presedinta asociatiei, Liuba Iacoblev.

D-lui Ministru i-a fost inmanat pachetul informativ al conferintei, care contine si propunerea de politic public privind educația copiilor și tinerilor cu TSA si recomandarile organismelor europene pe tema autismului, (Rezolutia ResAP(2007)4 privind educatia si integrarea social a copiilor si tinerilor cu tulburri din spectrul autismului). AUTISM ROMANIA isi manifesta speranta ca ministerul educatiei va tine seama de acestea si va consulta si chiar implica societatea civila, organizatiile cu expertiza in domeniu, la elaborarea legislatiei specifice, mai ales la capitolul dedicat autismului.

Contact:
Liuba Iacoblev
Presedinte AUTISM ROMANIA
0761 104 432
president@autismromania.ro
www.autismromania.ro
office@autismromania.ro
http://www.autismromania.ro

2014-02-11T18:21:58+02:0008 iulie 2010|Categories: COMUNICATE DE PRESA, social|Tags: , |

Dezactiveaza titlul coloanei Mega Menu

Go to Top